Sfenks Kedisi Hakkında Sevilen 5 Şey

Sfenks kedisi, onu diğer kedilerden ayıran tüysüz görünümüyle nadir ve sıra dışı bir türdür.

Sfenks Kedisi Hakkında Sevilen 5 Şey

Sfenks Kedisi Hakkında Sevilen 5 Şey

Sfenks kedisi, onu diğer kedilerden ayıran tüysüz görünümüyle nadir ve sıra dışı bir türdür. Bu kediler, özel bakıma ihtiyaç duyarlar ancak ayırdığınız ekstra zaman ve çabaya değer. Sevgi dolu, oyuncu ve meraklı doğaları, onları kendi kediniz olarak adlandırmak için harika bir kedi yapar.

Tarihçe

Sfenks kedileri, nispeten yeni bir kedi türüdür. İsimleri, Giza'daki Büyük Sfenks'ten esinlenilmiş olsa da, aslında hikayeleri 1966 yılında Kanada, Toronto'da doğal resesif genetik mutasyon sonucu tüysüz bir yavru kedinin doğmasıyla başlar. Uzun yıllar süren dikkatli bir yetiştirme sürecinin ardından Sfenks kedileri, hala nadir görülseler de artık çeşitli ve genetik olarak sağlam bir ırktır. 2002 yılında Cat Fancier's Association (Kedi Meraklıları Derneği), bu kedileri şampiyona sınıfında yarışmaya kabul etmiştir. Uluslararası Kedi Derneği'ne göre başlangıçta Kanada Tüysüz Kedileri olarak bilinen bu kedi türü, yetiştiriciler tarafından sonunda Sfenks olarak adlandırılmıştır.

Sfenks Kedisi Hakkında Sevilen 5 Şey

Aslında cildi olabilir! Sfenks kedisinin en belirgin özelliği tüysüz olmasıdır. Bununla birlikte, "tüysüz" kediler olarak bilinmelerine rağmen aslında vücutlarında, özellikle burunlarında, ayak parmaklarında ve kuyruklarında şeftali tüyü vardır. Sfenks’in uzun, zayıf, kaslı vücudu, pürüzsüz veya yumuşak bir tüyle kaplı olabilir ve kaşları ve bıyıkları olabilir veya olmayabilir.

Buruşuk ve renkli bir deriye sahiptirler. Siyam nokta desenleri de dahil olmak üzere çeşitli renk ve desenlerde gelirler.

Küçük ila orta boy yetişkin bir Sfenks kedisi, genellikle 8 ila 15 kilo ağırlığındadır. Erkekler, dişilere göre %25'e kadar daha büyük olabilir.

İlgiye bayılırlar. Bir Sfenks'in terapi kedisi olması alışılmış bir durumdur çünkü ilgiden hoşlanırlar, ısınmak için sarılmayı severler ve kolay idare edilebilirler.

İç mekanda olmaları gerekir. Sfenks kedileri, güneşe ve soğuğa karşı savunmasız oldukları için kesinlikle iç mekan evcil hayvanlarıdır. Dışarıda kalma süreleri sınırlı olsa da, hava ılıksa ve hassas ciltleri güneşten korunuyorsa ara sıra dışarı çıkarılabilirler.

Sağlık Notları

Banyoya ihtiyaçları vardır. Sfenks kedileri, yağlı bir cilde sahip olabilir çünkü cilt yağlarını emecek tüyleri veya kürkleri yoktur, bu nedenle düzenli olarak yıkanmaları gerekir ancak çok fazla değil. Açık renkli malzemeler lekelenebileceğinden kedinize sarılması için koyu renkli özel bir battaniye veya kedi yatağı vermek isteyebilirsiniz.

Kulaklarını temizleyin. Fazla tüyleri olmadığından kulaklarında biriken kiri temizlemek için düzenli bakım ve temizlik gerekir.

Sindirim sorunları vardır. Sfenks kedilerinin genellikle sindirim sorunları vardır, bu nedenle çok kaliteli mamalarla beslenmeleri gerekir.

Sonuç olarak Sfenks, son derece sosyal bir kedi olsa da yeni başlayanlar için uygun bir kedi değildir. Düzenli bakım planlamanız ve beslenmelerine dikkat etmeniz gerekecektir. Gün içinde sık sık dışarıda oluyorsanız Sfenks'inize eşlik etmesi için başka bir kedi veya köpek almayı düşünün.