Covid-19 salgınının önlenmesi için bireysel ve kurumsal çabaların çok önemli olduğu inancıyla siz değerli takipçilerimizin bilgisine sunarız.
Kuruluşumuzdan bu yana, üretim tesislerimizde hijyen kurallarına uyulması birincil önceliğimiz olmuştur. Dünyanın karşılaştığı en büyük problemlerden birisi haline gelen Covid-19 salgınına karşı en üst düzeyde hassasiyetle tüm hazırlıklarımızı yaptık, önlemlerimizi uygulamaya başladık.
Bu doğrultuda;
1- Şirket doktorumuz tarafından tüm personelimize Covid-19 salgını ve kişisel hijyen kuralları konusunda eğitim verildi.
2- Fabrika girişinde personele her gün ateş ölçümü ve dezenfektan uygulaması yapılıyor.
3- Her 15 günde bir fabrika genelinde ilaçlama yapılıyor.
4- Ayakta geçirilebilecek dahi olsa hasta veya kendini iyi hissetmeyen çalışanlar izinli sayılıyor.
5- Fabrika içindeki tüm elle temas edilen yüzeyler 2 saatte bir temizleniyor.
6- Üretim haricindeki ofis çalışanları evden çalışıyor.
7- Beyaz yakalı çalışanlar, yakın mesafede bulunmamaları için ayrı odalarda çalışıyor.
8- Tedarikçiler ile yüz yüze görüşme yapılmıyor, telefon ve yazışma ile iletişim kuruluyor.
9- Görevli olmayanlar haricinde fabrika içine girişler yasaklandı, ziyaretçi kabul edilmiyor.
10- Personel servisleri düzenli olarak ilaçlanıyor. Sosyal mesafeyi koruyabilmek için servis sayımız iki katına çıkarıldı.
11- Personelin yemek ve ihtiyaç molaları için kişisel teması azaltmaya dönük düzenlemeler yapılıyor.
12- Kişisel hijyen ve Covid-19 hakkında bilgilendirici afişler ve el dezenfektan üniteleri fabrika alanında yaygınlaştırılmış bulunmaktadır.
13- Yukarıda belirtilen hususların mal alımı yaptığımız tedarikçilerimiz tarafından da aynı özenle ele alınması konusunda görüşmelerimiz olmaktadır.
KEDİ- KÖPEKLERİMİZ, BİZ ve KORONA VİRÜS (COVİD-19)
Hazırlayan: Prof. Dr. Özcan Cengiz, Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
Kedi ve köpeklerimizi Covid-19 virüsü hasta edebilir mi?
Corona virüs ailesinde çok sayıda virüs bulunmakla birlikte kedi ve köpeklerde görülen corona virüs enfeksiyonları türe spesifiktir. Yani sadece kendi türünde hastalık yapabilme özelliği taşır. Kedilerde kedi corona virüsü sindirim sistemi problemleri, köpeklerde solunum sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bununla birlikte sözü edilen kedi ve köpeklerde enfeksiyona yol açan corona virüslerin insanlara bulaşma özelliği yoktur. Covid-19 ile ilgili durum farklıdır. 25 Mart 2020’de Hong Kong’ta Tarım Bakanlığının yaptığı bir araştırmada sahiplerinde Covid-19 teşhisi yapılmış 17 köpek ve 8 kedide yapılan taramada yakın temasın olmasına karşın sadece 2 köpekte virüs teşhis edilmiştir. Bu durum Covid-19 taşıyıcısı olan insandan hayvana bulaşma şeklinde tanımlanmıştır. Bu bulaşmanın olması sıklıkla gözlenen bir durum değildir. Tersi yani enfekte hayvandan insana bulaşma henüz tanımlanmamıştır.
Hayvanlardan Covid-19 bulaşabilir mi?
Bazı korona virüsler ender olsa da hayvanları enfekte edip daha sonra insandan insana bulaşmıştır. Ama bu durum çok düşük bir ihtimaldir. Geçmişte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) etkenleri hayvandan insan geçen zoonoz hastalıklara örnektir. Covid-19‘un çıkış kaynağı olarak canlı hayvan pazarı ve bazı hayvan türleri gösterilse de günümüzde virüsün gerçek kaynağı hakkında net bir bilgi veya kanıtlanmış vaka yoktur.
Kedi ve köpeklerimize temas ettiğimizde veya elle okşadığımızda Covid-19 bulaşabilir mi?
Kedi ve köpeklerimizin tüyleri ile bazı bakteri ve mantarların taşınabildiği bilinse de virüslerin ve özellikle de Covid-19’un bu şekilde taşındığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
Bu anlamda hastalık etkenlerinin bir şekilde tüy ve deri üzerinde olabileceği düşünülerek petlerimizle temas ettiğimiz hijyen kurallarına uymamız ve ellerimizi yıkamamız zaten gereken bir davranıştır.
Kedi ve köpeğimizi korona virüsten nasıl koruyabilirim? Köpeğimi dışarıda dolaştırmak korona virüs hastalığının bulaşmasına neden olur mu?
Bu konuda alınabilecek önlemler, virüsle ilgili bilinen bilgiler ışığında aşağıdaki gibidir.
Köpeğinizi dolaştırırken diğer insanlar veya hayvanlar ile temas etmesinden ve yakın mesafede (2 metreden az) olmasından sakınınız.
Kedinizi mümkün olduğunca evde tutmaya çalışın ve diğer hayvan ve insanlarla temasından kaçınınız.
Köpek parklarına ve sosyal ortamlara petinizle girmekten kaçınınız.
Evinizde veya çevrenizde Covid-19 taşıyan bireyden petinizi uzak tutunuz.
Petinizde korona veya başka bir etken kaynaklı olabilecek sağlık problemi yaşamanız durumunda mutlaka veteriner hekiminize danışınız.
Kedi veya köpeğimi Covid-19 için test ettirmem gerekir mi?
Kendinizde veya petinizle temasta olan herhangi bir kişide Covid-19 teşhis edilmiş ise ve petinizde Covid-19 belirtileri görülüyor ise böyle bir teste ihtiyaç olabilir. Şu anda hayvanlarda Covid-19 testleri çok ender durumlarda yapılmaktadır. Bu durumu Veteriner hekiminiz ile görüşerek danışınız, kendisi T.C Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı birimleri ile görüşerek test yapılıp yapılmamasına karar verecektir.
Covid-19 hastalığım varsa kedi veya köpeğime dokunabilir miyim?
Covid-19 teşhisi konulan bir pet sahibiyseniz, aynı insanlardan izole olmanız gerektiği gibi petiniz ile de temas etmemeniz gerekir. Burada petiniz ile temas, kastımız onunla herhangi bir şekilde oyun oynama, elle okşama, onun sizi sevgi göstermek amaçlı yalaması, yemeğinizi veya yatağınızı paylaşmanız sırasında olabilecek tüm temasları içermektedir. Yeni corona virüs ile ilgili olarak Ülkemizde insanlardan hayvanlara geçen vaka bildirilmemiş olsa da virüs ile ilgili bilgilerin henüz çok net olmaması nedeni ile temkinli olunmalıdır. Bu dönemde evinizde veya yakın çevrenizde enfekte olmayan bir bireyin petiniz ile ilgilenmesini sağlamanız doğru olacaktır.
Korona virüs salgını sürecinde kedi veya köpeğimle Türkiye sınırları içerisinde seyahat edebilir miyim?
Bu konuda insanlar için uyulacak seyahat şartları dışında sahiplenilmiş kedi ve köpekler için de T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygunluk gösterecek şekilde hareket edilmelidir. İlgili güncel bilgilere bakanlığın web sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Kedi veya köpeğim hastalandıysa ve Covid-19 olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım?
Dünyada Covid-19 ile enfekte olan hayvan sayısı çok çok azdır. Bu bağlamda kedi veya köpeğinizin Covid-19 ile enfekte olma ihtimali çok düşüktür. Buna karşın eğer kedi veya köpeğiniz Covid-19 ile enfekte biri ile temasından sonra hastalandıysa önce veteriner hekiminizle konuyu konuşunuz. Eğer petinizi kliniğe götürmeniz gerekiyorsa onu kliniğe siz götürmeyiniz. Veteriner hekiminiz ile tele konferans görüşme yapabilir sonraki teşhis ve tedavi adımlarını biyo güvenlik tedbirlerini tam alacak şekilde birlikte planlayabilirsiniz.