Köpeklerde Cilt Bakımı

Köpeğinizin derisi genel sağlığının bir göstergesidir, bu nedenle onu en iyi durumda tutmak önemlidir.

Köpeklerde Cilt Bakımı

Köpeğinizin derisi genel sağlığının bir göstergesidir, bu nedenle onu en iyi durumda tutmak önemlidir. Bir cilt problemi oluştuğunda, köpeğiniz aşırı kaşınma, çiğneme ve/veya yalama ile tepki verebilir. Dış parazitler, enfeksiyonlar, alerjiler, metabolik sorunlar ve stres veya bunların bir kombinasyonu dahil olmak üzere çok çeşitli nedenler suçlu olabilir.

​​Koku
Önce evcil hayvanınızın kulaklarını ve dişlerini kontrol edin, çünkü bunlar genellikle evcil hayvanlarda kokuya neden olan bakterilerin kaynağıdır. Köpeğinizi rutin olarak yıkayarak temiz tutmak, kokuyu durdurmak için gereken tek şey olabilir.

Köpek parfümleri, etiket talimatlarına göre kullanıldığında çoğu evcil hayvan için toksik endişe yaratmaz. Bununla birlikte, dermal alerjisi olan köpeklerde cilt tahrişi gelişebilir ve burun alerjisi olanlar kokudan etkilenebilir. Köpek kolonyası kullanmak istiyorsanız, yalnızca belirtildiği şekilde uygulayın ve evcil hayvanın herhangi bir alerji öyküsü varsa bir veterinere danışın.

Tımarlama sonuçsuz kalırsa ve köpeğiniz sürekli kötü kokuyorsa, altta yatan bir neden veya enfeksiyon olup olmadığını öğrenmek için lütfen veterinerinize danışın.

Diğer Cilt Sorunları

  • Deriyi kaşıma, yalama veya çiğneme
  • Kabuklar
  • Kızarıklık veya iltihap
  • Sıcak noktalar (kaşıntının yoğun olduğu belirli bir alan)
  • Yüzde ve patilerde yuvarlak, pullu yamalar
  • Kuru, pul pul dökülen veya başka şekilde tahriş olmuş cilt
  • Saç dökülmesi, kel yamalar
  • Döküntüler
  • Lezyonlar
  • Kan veya irin drenajı
  • Şişlikler, topaklar veya ciltte renk değişikliği
  • Yüzü mobilyaya veya halıya sürtmek

Cilt Sorunlarının Nedenleri
Aşağıdakilerden biri köpeğinizin cildinde bir anormalliğe neden olabilir ve bir veteriner tarafından araştırılmalıdır.

  • Pireler. Bu sinir bozucu böceklerin ısırıkları ve dışkıları köpeğinizin cildini tahriş edebilir ve bazı evcil hayvanlar bir ısırık sonrasında salyaya alerjik tepki verebilir. Bazı köpekler pire tedavisi ürünlerine de duyarlı olabilir; örneğin bazı pire tasmaları boyun çevresinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir.
  • Saçkıran. Bu oldukça bulaşıcı mantar enfeksiyonu, iltihaplanma, pullu lekeler ve saç dökülmesine neden olabilir. Evdeki diğer evcil hayvanların ve insanların enfekte olmasını önlemek için hemen tedavi etmek isteyeceksiniz.
  • Mevsimsel veya gıda alerjileri. Köpeğinizin kaşınması, polen, yabani ot, toz, akar, ağaç, küf veya çimen gibi yaygın maddelerden kaynaklanan alerjenlere karşı duyarlılığından kaynaklanıyor olabilir. İnsanlar gibi birçok köpek de kışın kuru ve pul pul olur. Birçok köpek, sığır eti, tavuk, buğday, mısır veya soya gibi köpek mamalarındaki yaygın bileşenlere karşı alerji geliştirir. Dolgu maddeleri ve renklendiriciler bile köpeğinizin bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak görülebilir ve kaşınmaya ve kızarıklığa neden olabilir.
  • Cilt enfeksiyonları. Köpekler, başka bir cilt bozukluğunun varlığı nedeniyle cilt hasar gördüğünde tahriş edici bakteriyel veya maya enfeksiyonları geliştirebilir.
  • Sarkoptik uyuz. Sarcoptes scabei akarından kaynaklanan enfeksiyonun neden olduğu bu cilt hastalığı, alerjik bir tepkiye benzer şekilde aşırı kaşıntı ve cilt iltihabı ile sonuçlanır.
  • Bakım ürünleri. Bazı şampuanlar ve bakım ürünleri köpeğinizin cildini tahriş edebilir. Yalnızca köpeklerde kullanılması amaçlanan bakım ürünlerini kullandığınızdan emin olun.
  • Stres veya can sıkıntısı. Bir köpek birçok nedenden dolayı cildini (özellikle bacaklarını) aşırı derecede yalayabilir. Bazıları, aktivite veya zihinsel uyarım için yeterli fırsat verilmediğinde yalar.
  • Metabolik veya hormonal problemler. Birkaç yaygın hormonal problem, cilt renginde, tüy kıvamında, kalınlığında ve dağılımında değişikliğe neden olabilir.

Veterinere Ne Zaman Gidilmeli?
Evcil hayvanınızın derisinde veya saçında herhangi bir anormallik fark ettiğinizde veya evcil hayvanınız aşırı derecede kaşınmaya, yalamaya ve/veya kürkünü ısırmaya başlarsa, veterinerinizle bir muayene planlamalısınız.

Veterineriniz, deri biyopsisi, saçkıran testi, parazit veya enfeksiyon varlığı için saç ve cildin mikroskobik incelemesi ve köpeğinizin genel sağlığını değerlendirmek için kan testleri dahil olmak üzere köpeğinizin semptomlarının nedenini bulmak için teşhis testleri yapabilir.

Uyuz
Uyuz, refakatçi köpeklerde bulunan yaygın dış parazitler olan birkaç küçük akar türünün neden olduğu bir deri hastalığıdır. Bazı uyuz akarları, köpeğinizin derisinin ve saç köklerinin normal sakinleridir, bazıları ise değildir. Çoğu köpek akarları ile uyum içinde yaşarken, hiçbir zaman herhangi bir sonuçla karşılaşmazken, akarlar ürerlerse hafif ila şiddetli cilt enfeksiyonlarına neden olabilirler.

İki tür uyuz vardır: “Sarkoptik” uyuz ve “demodektik” uyuz. Sarkoptik uyuz ( Sarcoptes scabei ) köpek uyuzu olarak da bilinir ve oval şekilli, açık renkli ve mikroskobik akarlardan kaynaklanır.

Anneleri tarafından normal olarak yetiştirilen tüm köpeklerin derilerinde yaşamın ilk birkaç gününde anneden yavruya aktarılan demodektik uyuz ( Demodex canis ) akarları bulunur. Köpekleri etkileyen üç tür demodektik uyuz vardır:

  • Lokalize vakalar, akarlar bir veya iki küçük, sınırlı alanda çoğaldığında ortaya çıkar. Bu, genellikle köpeğin yüzünde izole pullu kel yamalar ile sonuçlanır ve puantiyeli bir görünüm oluşturur. Bu, 18 aylıktan küçük yavru ve köpeklerin yaygın bir rahatsızlığı olarak kabul edilir. Vakaların yaklaşık %90'ı herhangi bir tedavi olmaksızın düzelir.
  • Genelleştirilmiş vakalar, aksine, köpeğin cildinin daha geniş bir alanını etkiler. İkincil bakteriyel enfeksiyonlar bunu çok kaşıntılı ve genellikle kokulu bir cilt hastalığı yapar. Bu uyuz formu, aynı zamanda, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, kalıtsal sorun, endokrin sorunu veya altta yatan diğer sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Tedavi, köpeğin hastalığı geliştirdiği yaşa bağlıdır.
  • En dirençli uyuz formlarından biri olan demodektik pododermatit , ayakla sınırlıdır ve bakteriyel enfeksiyonlar eşlik eder. Bu akarları bulmak ve uygun bir teşhis koymak için genellikle derin biyopsiler gerekir.

Köpeklerde Uyuzun Genel Belirtileri

  • Demodektik uyuz saç dökülmesine, kel noktalara, kabuklanmalara ve yaralara neden olma eğilimindedir ve beraberindeki bakteriyel enfeksiyonlar kaşıntılı ve rahatsız edici bir hastalığa neden olabilir.
  • Sarkoptik uyuz, genellikle maruziyetten bir hafta sonra ortaya çıkan semptomlarla, huzursuzluk ve çılgınca kaşınma ile sonuçlanma eğilimindedir. Ayrıca saç dökülmesine, ciltte kızarıklıklara, vücut yaralarına ve kabuklanmalara neden olabilir. En sık etkilenen bölgeler bir köpeğin kulakları, dirsekleri, yüzü ve bacaklarıdır, ancak hızla tüm vücuda yayılabilir.
  • Demodex akarları bir köpekten diğerine aktarılabilir, ancak köpek sağlıklı olduğu sürece, akarlar köpeğin doğal akar popülasyonuna katkıda bulunur ve herhangi bir cilt hastalığı sonucu oluşmaz. En şiddetli vakalarda bile köpeklerin izolasyonunun hala gereksiz olduğu hissediliyor. Nadir durumlarda olsa da, köpekten köpeğe bulaşma mümkündür. Akarların insanlara veya kedilere bulaşması çok nadirdir.
  • Sarkoptik uyuz tespit edildiğinde, durumun diğer evcil hayvanlara ve insanlara yayılmasını önlemek için köpek tipik olarak izole edilir . İnsanlara geçtiğinde, sarkoptik uyuz, sivrisinek ısırıklarına benzer şekilde kırmızı şişliklere neden olur.

Uyuz Tedavisi
Köpeğinizi, fizik muayene yapacak, deri kazımalarını analiz edecek ve mikroskopla uyuz akarlarının varlığını doğrulamaya çalışacak bir veterinere götürün. Bir köpeğin derisinin derinliklerine gömülürlerse uyuz akarlarını tanımlamak zor olabilir, bu nedenle veterineriniz klinik belirtilere veya evcil hayvanınızın geçmişine kesin bir teşhis koymak için güvenebilir.

Uyuz türüne ve cins köpeğe bağlı olarak, ilaç enjeksiyon, şampuan veya daldırma yoluyla oral veya topikal olarak verilebilir. Bazı enfekte köpekler ayrıca ikincil cilt enfeksiyonları için özel tedavi gerektirebilir. Tedaviye iki haftada bir deri sıyrıkları eşlik etmelidir.

Lütfen dikkat: Birçok cilt tedavisi köpekler için toksik olabilir, bu nedenle uyuz için herhangi bir tedavi programına başlamadan önce veterinerinize danışın.

Uyuzluğu Önleme
Köpeğinize sarkoptik uyuz teşhisi konduysa, yatağını ve tasmasını iyice temizlemeniz veya değiştirmeniz ve temas halindeki tüm hayvanları tedavi etmeniz gerekir. Bir komşunun köpeğinin enfekte olabileceğinden şüpheleniyorsanız, hastalığı uzak tutmak için evcil hayvanlarınızı uzak tutun. Akarların yok edildiğinden emin olmak için deri sıyrıkları için önerildiği gibi köpeğinizi periyodik olarak veterinere getirdiğinizden emin olun.

Sıcak Noktalar
Sıcak noktalar, tipik olarak bir köpeğin kafasında, kalçasında veya göğüs bölgesinde bulunan ve köpek için oldukça acı verici olabilen kırmızı, nemli, sıcak ve tahriş olmuş lezyonlardır. Cildi tahriş eden ve bir köpeğin kendisini kaşımasına veya yalamasına neden olan herhangi bir şey, alerjik reaksiyonlar, böcek, akar veya pire ısırıkları, yetersiz bakım, altta yatan kulak veya cilt enfeksiyonları ve stres veya can sıkıntısının neden olduğu sürekli yalama ve çiğneme dahil olmak üzere bir sıcak nokta başlatabilir.

Düzenli olarak tımar edilmeyen ve keçeleşmiş, kirli tüyleri olan köpekler, yüzen veya yağmura maruz kalan köpekler gibi sıcak noktalar geliştirmeye eğilimli olabilir. Ek olarak, kalça displazisi veya anal kese hastalığı olan köpekler, arka uçlarındaki deriyi yalamaya başlayabilir. Kalın tüylü, uzun tüylü ırklar en çok etkilenir.

Sıcak noktalar genellikle kısa bir süre içinde endişe verici bir oranda büyür, çünkü köpekler etkilenen bölgeleri yalamaya, çiğnemeye ve kaşımaya eğilimlidir, bu da cildi daha da tahriş eder.

Sıcak Noktaların Tedavisi
Evcil hayvanınızın cildinde herhangi bir anormallik fark ettiğinizde veya evcil hayvanınız aşırı derecede kaşınmaya, yalamaya ve/veya kürkünü ısırmaya başlarsa, muayene için veterinerinize gitmelisiniz. Veterineriniz sıcak noktaların nedenini belirlemeye çalışacaktır. İster pire alerjisi, ister anal bez enfeksiyonu veya stres olsun, altta yatan soruna dikkat edilmelidir. Veterineriniz, köpeğinizi daha rahat hale getirmek ve sıcak noktaların iyileşmesini sağlamak için gereken bakım ve ilaçları yazacaktır. Bu, köpeğinizin mevcut lezyonları ısırmasını ve yalamasını önlemek için bir Elizabeth yakasının kullanımını içerebilir.

Tedavi ayrıca aşağıdakileri içerebilir:

  • Havanın ve ilacın yaraya ulaşmasını sağlayan lezyonu çevreleyen saçların tıraş edilmesi
  • Sıcak noktayı tahriş edici olmayan bir solüsyonla temizleme
  • Antibiyotikler ve ağrı kesiciler
  • Parazitleri önlemek ve tedavi etmek için ilaç
  • Sağlıklı deri ve tüylerin korunmasına yardımcı olmak için dengeli beslenme
  • Esansiyel yağ asitleri içeren besin takviyesi
  • Kaşıntıyı kontrol etmek için kortikosteroidler veya antihistaminikler
  • Gıda alerjileri için hipoalerjenik diyet

Sıcak Noktaları Önleme 
Köpeğinizin düzenli olarak tarandığından emin olun ve özellikle sıcak aylarda evcil hayvanınızın tüylerini kısa kesmeyi tercih edebilirsiniz. Veterinerinizin önerdiği şekilde katı bir pire kontrol programı uygulayın.

Can sıkıntısını ve stresi uzak tutmak için köpeğinizin insan ailesi veya köpek arkadaşlarıyla yeterli egzersiz ve oyun zamanı aldığından emin olun.