Diyabetik koma nedir?

Diyabetik koma, diyabetik bir köpeğin kan dolaşımında yüksek seviyelerde glikoz bulunması nedeniyle zihinsel durumunun (kendini ve çevrenin farkındalığını) büyük ölçüde azalmasıdır.

Diyabetik koma nedir?

Diyabetik koma, diyabetik bir köpeğin kan dolaşımında yüksek seviyelerde glikoz bulunması nedeniyle zihinsel durumunun (kendini ve çevrenin farkındalığını) büyük ölçüde azalmasıdır. Diabetes mellituslu hastaların çoğunda, muayene ve teşhis için veterinere gidilmesi gerekmektedir. Diyabetli köpekler çok su içme eğilimindedir. Bunun nedeni kanlarında çok fazla glikoz bulunması nedeniyle idrarlarıyla çok fazla su kaybetmeleridir.

Kusma ve ishal gibi başka hastalık belirtileri varsa, tedavi edilmeyen diyabetik köpekler, özellikle karın rahatsızlığı nedeniyle su içmeyi bırakırlarsa, çok susuz kalabilirler. Bu, temelde kandaki şeker konsantrasyonunun aşırı derecede yüksek olduğu anlamına gelen bir hiperozmolar hiperglisemik durum yaratır. Beyin bundan etkilendiğinde, bir köpeğin bilinç durumunu değiştirebilir. Koma son derece nadirdir, ancak vücutta yetersiz insülin olduğunda mümkündür.

Köpeklerde Diyabet Belirtileri

Diyabetli köpeklerin farklı klinik belirtileri olabilir. Artan susuzluk, artan idrara çıkma ve artan iştah en yaygın semptomlardır. Hücreler glikozdan mahrum kaldığında, vücut enerji için yağları ve kasları parçalamaya başlayabilir ve bu da kilo kaybına neden olabilir.

Diyabetik köpekler , vücutları yeterli enerjiyi almadığı için zaman zaman uyuşuk görünebilir. Normalde enerji için hücreler tarafından alınan glikoz, kan dolaşımında kalacak ve ihtiyacı olan dokulara ulaşmayacaktır. Bu ayrıca karaciğer ve beyin gibi önemli iç organlarda sorunlara yol açabilir. Özellikle pankreatit gibi şeker hastalığına bağlı hastalıklar varsa kusma ve ishal görülebilir. Gözlerde katarakt oluşumu da meydana gelebilir.  

Diyabetik Komanın Başladığını Gösteren İşaretler

Diyabetik köpeğinize yeni teşhis konulduysa, diyabetin tedavi ile iyi bir şekilde kontrol altına alınması birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında, köpeğinizin kan şekerinin çok düşük olduğuna dair işaretler aramanız gerekecektir.

Diyabetik Koma Nedenleri

Diyabet kötü kontrol edildiğinde diyabetik komalar mümkündür. Bazı evcil hayvanlar, belirli bir insülin türünü uzun süredir kullanıyor olsalar bile insülin direnci geliştirebilirler. Pankreatit gibi enfeksiyonlar ve iltihaplı hastalıklar insülinin etkinliğini azaltabilir. Çok fazla insülin verilirse, kan dolaşımındaki glikoz miktarında keskin bir düşüşe neden olabilir. Beyin ana enerji kaynağından mahrum kaldığında, nöbetlere ve komaya neden olabilir.

Diyabetik Koma Tedavisi

Bir köpeğin bilincinin değiştiği bir durumda, kan şekerini kontrol etmek önemlidir. Bunu evde ölçebiliyorsanız ve şeker çok düşükse, çoğu veteriner köpeğin diş etlerine Karo şurubu veya mısır şurubu uygulamanızı önerir. Bu, veterinerinize gidesiye kadar kan şekerini yükseltmeye yardımcı olabilir.