Köpeğinizle Birlikte Yüzmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yaz geldi ve sıcaklıklar yükseliyor, sıcak havanın tadını çıkarmak isteyen sadece biz insanlar değiliz.

Köpeğinizle Birlikte Yüzmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Köpeğinizle Birlikte Yüzmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yaz geldi ve sıcaklıklar yükseliyor, sıcak havanın tadını çıkarmak isteyen sadece biz insanlar değiliz. Köpekler, dış mekanlarda eğlenmenin tadını çok iyi çıkarırlar ve serinlemek için denizde, havuzda veya gölde kendilerini serin sulara bırakmalarından daha iyi bir yol var mı? Bu, herhangi bir köpek için çok eğlenceli görünse de güvenli ve keyifli bir gezi sağlamak için mavi yeşil algler gibi çeşitli riskleri göz önünde bulundurmakta fayda var.

Tüm Köpekler Yüzemez!

Köpek arkadaşlarımıza atıfta bulunan 'köpek raketine' rağmen tüm köpeklerin yüzebileceğini varsaymak yanlıştır. Köpeğinizi suyun kenarına götürmeden önce, bazı ırkların ve bazı büyüklükteki köpeklerin yüzmeye diğerlerinden daha uygun olduğunu düşünün. Labradors ve golden retrieverlar gibi orta ila büyük köpekler, suya kolayca girer ancak kısa bacaklı ve ağır buldoglar, boksörler ve dachshundlar gibi büyük göğüsleri olan üst-ağır köpekler, ayakta kalmak için zorlanabilir. Ayrıca, özel ihtiyaçları varsa köpeğinizi yüzmeye götürmeyi iki kez düşünün.

Gerçek şu ki tüm köpekler aslında yüzmeyi sevmez, bu nedenle köpeğiniz ıslanmaya istekli değilse durumu zorlamayın.

Yüzmeyi Öğrenmek

Köpeğinizi suya sokarken rahat hissetmeleri ve panik yapmamaları için yavaş olun. Asla onları suya atmayın. Köpekler kolayca yorulabilir, bu yüzden özellikle bir köpek yavrusu veya yaşlı bir köpek sahibi iseniz onları uzun süre suda tutmayın. Bir kürk giyiyor olabilirler ancak bu mutlaka bir köpeğin suda üşümesini engellemez, bu nedenle hipotermi riskini önlemek için yüzme seanslarını kısa tutun.

Köpeğinizi, komut verildiğinde sudan çıkmayı öğrenecek şekilde eğitin veya bir havuz kullanıyorsanız kenara kolayca ve güvenli bir şekilde ulaşmayı öğretin. Oyuncakların geri alınması, su güvenliği ve itaat eğitimi sırasında faydalıdır.

Özellikle bir tekneye çıkarsanız köpeğiniz için bir yüzdürme yeleğine yatırım yapmaya değer. Köpeğinizi sudan kolayca çekebilmeniz için arkada saplı bir yelek satın alın.

Tehlikeleri Değerlendirin

Köpeğinizin suda kaybolmasına izin vermeden önce, ne kadar güvenli göründüğünü değerlendirmek için bir dakikanızı ayırın. Plajdaysanız akımların, gelgitlerin veya güçlü dalgaların tehlike oluşturabileceğini düşünün. Su altında ve karada gizlenen, köpeğinize zarar verebilecek gizli engeller var mı? Kırık kabuklar, denizanası, keskin nesneler ve enkaz akla gelir. Su temiz görünüyor mu? Yakındaki herhangi bir teknenin tehlikeli akıntılara neden olup olamayacağını görmek için ufku tarayın.

En önemlisi, köpeğinizin kolayca karaya dönebileceğinden tamamen emin olmadığınız sürece suya girmesine izin vermeyin. Suya kendiniz girmezseniz köpeğinizi de riske atmayın. Köpeğiniz suya girdikten sonra, onları her zaman denetleyin.

Mavi Yeşil Algler

Göller, göletler ve akarsulardaki mavi yeşil alglere dikkat edin. Boğulma, köpeğiniz yüzerken en büyük endişelerinizden biridir ancak özellikle kirli su yutulduğunda mavi yeşil alglere maruz kalmak da eşit öneme sahiptir. Göllerde, tatlı su havuzlarında veya akarsularda mavi yeşil algler bulursunuz ve genellikle sıcak, kuru havalarda su yüzeyinde mavi-yeşil, bezelye çorbası benzeri bir pislik olarak bulunur.

Siyanobakteriler olarak da bilinir ve sağlık gıda mağazalarında bulabileceğiniz mavi yeşil alg tozu ile karıştırılmamalıdır. Durgun suda bulunan bu tür bakteri, küçük miktarlara maruz kalsa bile köpekler için ölümcül olan toksinler üretebilir.

Köpeğinizin mavi yeşil alglere maruz kaldığından şüpheleniyorsanız derhal temiz suyla yıkayın ve doğrudan veterinerinize gidin. Dikkat edilmesi gereken mavi yeşil alg belirtileri, kusma, ishal, nöbetler, salya akması ve nefes alma zorluklarını içerebilir. Mavi yeşil algler, köpekler için toksiktir ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Köpeğiniz, bu belirtileri gösteriyorsa derhal bir uzmanla iletişime geçin. 

Mavi yeşil alglerle ilgili sorun, her zaman görünür olmaması ve her türünün zehirli olmamasıdır. Güvenli tarafta olmak için köpeğinizi mavi yeşil alglerin olabileceğinden şüphelendiğiniz sudan uzak tutun ve uyarı işaretlerine dikkat edin.

İçme Suyu

Köpekler, denizden çok fazla tuzlu su içerse bu, ishal, kusma ve hatta dehidrasyonu tetikleyebilir.

Klorlu suya aşırı maruz kalma, köpeklerde kaşıntılı cilt veya kırmızı gözlere sebebiyet verebilir, bu nedenle sudaki sürelerini sınırlayın.

Köpeğiniz yüzerken her zaman yanınıza bir tatlı su getirin. Zararlı su kaynaklarını içmek ve susuz kalmasını sağlamak cazip olmayacaktır. Sıcak günlerde, köpeğinizde ağır nefes alma, salya akması ve denge eksikliği gibi sıcak çarpması belirtilerine karşı dikkatli olun.

Bakım Sonrası

Kürek çeken köpekler, kulak enfeksiyonlarına eğilimli olabilir, bu nedenle enfeksiyonu önlemek için yüzdükten sonra kulaklarını temizleyin ve kurulayın. Köpekler için özel olarak bir kulak durulama çözeltisi yararlı olabilir, veterinerinizden daha fazla bilgi isteyin.

Plajdan kum da köpeğinizin kürküne sıkışabilir, bu yüzden yüzdükten sonra onlara iyi bir duş sağlayın ve köpeğinizin hassas cildi varsa yatıştırıcı bir şampuan kullanın. Köpeğinizin pençelerini yaralanmalara karşı kontrol edin.

Doğru bakım, dikkat ve önlemlerle, köpeğinizin açık havada yüzmeyi sevme şansı vardır. Köpeğinizin suda kaybolmasına izin vermeden önce veterineriniz gibi uzmanlardan tavsiye almayı ve gerçekleri unutmayın.