Köpekler Neden Ağlar?

Köpeklerin zaman zaman gözlerinin ıslak olduğunu mutlaka görmüşüzdür.

Köpekler Neden Ağlar?

Köpekler Neden Ağlar?

Köpeklerin zaman zaman gözlerinin ıslak olduğunu mutlaka görmüşüzdür. Aklınıza gelecek ilk şey, insanlar gibi onların da üzüntüden dolayı ağladığıdır ancak her zaman sebep bu olmayabilir.

Köpeklerin Ağlaması Normal Mi?

Köpeklerin duygusal ve hisli varlıklar olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte insanların da hislerini hissedebilirler, moralimiz bozuk olduğunda onların da morali bozulur. Tüm bunlara rağmen bu, sizin moraliniz bozulunca köpeğinizin de ağlayacağı anlamına gelmiyor.

Bilinmesi gereken bir nokta var ki köpeklerin duygusal sebepten ötürü ağlama yetisi yoktur. Bu sebeple de köpeğinizin gözleri doluyorsa bunun altında başka sebepler aramak gerekebilir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de göz yaşı kanalları vardır. Bu kanallar, gözlerinin fonksiyonlarını birebir yerlerine getirmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte bir köpeğin gözyaşı kanalı, içerisinde yer alan sıvıyı, dışarıya atmak yerine geri boğazına ve burnuna doğru atar. Bu yüzden de eğer ki köpeğiniz ağlıyorsa onu bir veterinere göstermenizde fayda vardır.

Köpekler Neden Ağlar?

Bunun birçok sebebi olabilir. Sizin için bu sebepleri derledik.

  1. Alerji

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de alerji, gözlerinin sulanmasına sebep olabilir. Köpekler, başta polen, duman, toz, kir ve gıda içeriği olmak üzere pek çok farklı şeye karşı alerjik olabilir. Bunu tespit edebilmek için veterinere gidip bir köpek alerji testi yaptırmak gerekir.

  1. Tıkalı Gözyaşı Kanalları

Eğer köpeğinizin gözyaşı kanalları tıkalıysa normalde oradan geçmesi gereken yaşlar gözlerinden boşalmaya başlayabilir. Bu göz sıvısına epifora denir. Köpeğinize epifora olduğunu gözlerinin etrafını çevreleyen bölgenin nemli olmasından anlayabilirsiniz.

  1. Enfeksiyon

Eğer köpeğinizin gözlerinden akan sıvı, sarımsı, kanlı ya da balgamlıysa bu, köpeğinizde göz enfeksiyonu olduğuna bir işaret olabilir. Göz enfeksiyonun diğer belirtileri arasında şiş ve kızarık gözler de yer alır.

  1. Çizilmiş Kornea

Eğer köpeğiniz aktif bir köpekse farkında olmadan korneasını çizmiş olma ihtimali bir hayli yüksektir. Kedilerle, köpeklerle ya da diğer evcil hayvanlarla sert bir şekilde oynamış olması, kalın ve gür bitkiler içerisinden koşması ya da göz bölgesine yabancı cisim gelmiş olması, korneasının çizilmesine yol açabilecek faktörlerdendir.

  1. Göze Bir Şey Kaçması

Bazen köpeğinizin gözleri sulanmışsa bunun sebebi gözüne bir şey kaçmış olması olabilir. Gözüne ya da kirpiklerine toz ya da kir gibi ufak bir yabancı madde bulaşmışsa bu, her insanda olduğu gibi köpeğinizde de göz sulanmasına yol açabilir.