Köpekler, zarar görmüş tüylerini her zaman dökerler. Tüylerinin dökülme sıklığı ve dökülen tüy miktarı cinslerine göre değişmektedir.
Köpekler, zarar görmüş tüylerini her zaman dökerler. Tüylerinin dökülme sıklığı ve dökülen tüy miktarı cinslerine göre değişmektedir. Bununla birlikte köpeklerin tüy dökmesi mevsimlerle de alakalıdır. Pek çok köpek kış aylarında kalın bir tüy tabakası geliştirir, yaz ayları geldiğinde de bunu dökmeye başlarlar.
Köpeklerin aşırı tüy dökme sebepleri
Parazitler (Kene, bit, pire vs.)
Köpeklerde tüy dökmenin çok yaygın nedenlerinden biri; bit veya pire gibi parazitlerin varlığıdır. Köpeğinizin boyun ve kuyruk bölgesinde tüyleri dökülüyorsa bu durumun pirelerden dolayı olabilir.
Beslenme
Köpeklerde sağlıklı deri ve tüylerin gelişimini destekleyen önemli bir faktördür. Beslenmede yetersizlik olması tüy dökülmesine neden olabilir. Tüylerin ana bileşeni olan keratinin düzgün sentezlenmesi için sülfürlü amino asitler gereklidir. Bunlar olmadan köpeğinizin tüyleri yavaş uzayabilir, kolayca kırılabilir ve sonunda tüy dökülmesi görülür. Biotin de sağlıklı derinin ve tüylerin desteklenmesinde ve tüy dökülmesi gibi şikayetlere karşı korunmada ana besindir.
Köpeklerin tüy dökmesi nasıl kontrol altına alınır?
Her ne kadar sağlıklı bir köpeğin normal tüy dökmesini durdurma imkanınız olmasa da, evinizdeki tüy miktarını köpeğinizi düzenli olarak tarayarak azaltmanız mümkün. Veterineriniz, köpeğinizin cinsine uygun bir tarak çeşidi önerecektir, böylece ev içerisinde etrafa dökülen tüyleri kontrol altına almanız mümkün olacaktır. Tüy dökülmesini fark ettiğinizde köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz önemlidir. Böylece kapsamlı bir kontrol yaptırıp doğru tedaviyi almasını sağlayabilirsiniz.