Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığınızı sorgulamak bu sürecin en önemli kısmıdır.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Köpek sahibi olmadan önce ön araştırma yapılması gerekmektedir. Yavru köpek sahiplenecek olanların ön araştırma yapmadan köpeği sahiplenmesi, köpekle olan bağının zayıf olmasına sebebiyet verir. Köpeğe eğitimin yeterince iyi verilmemesi, hayatı boyunca sorun yaşamasına neden olur.

İnsanlar, genellikle birkaç gün geçtikten sonra zamanlı zamansız havladıkları, halıları kirlettiği, koltukların ayaklarını kemirdiği için köpek yavrusundan bıkarlar. Bir köpeğin sabırla nasıl eğitileceğini bilenler, sorunlarla karşılaşmadan bu zor dönemin üstesinden gelebilir ve kısa bir süre içinde sorun yaratmayan, insana mutluluk veren, uysal, zeki, sadık ve duygulu köpeklerin sahibi olabilirler.

Köpek sahiplenecek kişinin kendi kişisel tercihlerine rağmen köpeğin belirli bir ortama ya da belirli kişilerle birlikte yaşamaya nasıl uyum sağlayabileceğini dikkatle düşünmesi gerekir.

Aile yapınız, fiziki ve sosyal yaşam koşullarınız, geliriniz, yaşınız, yani tüm şartlar bir köpeği seçerken endeks oluşturmaktadır. Köpeğin ırkını, dolayısıyla huyunu, özelliklerini, genetik sağlık problemlerini, bakım kurallarını öğrenmek birinci kuraldır. Sadece estetik tercihlerinize göre değil kendi koşullarınız ve kriterlerinizle örtüşecek bir yavruyu sahiplenmelisiniz.

Yavru köpekler, iki ya da üç aylık olduklarında satın alınabilirler. Dişi yavrular, daha sevecendir ancak altı ayda bir kızışma dönemine girerler. Tek köpek isteniyorsa erkek köpeklerin tercih edilmesinin bir nedeni de budur. Biraz daha yaşlı, altı ya da sekiz aylık bir yavru köpek sahiplenilebilir. Bu yaştaki bir köpeğin aşıları yapılmış olmalıdır.

Köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığınızı sorgulamak bu sürecin en önemli kısmıdır. Eviniz ne kadar müsait, maddi ve manevi olarak bu sorumluluğa hazır mısınız, üzerine detaylıca düşünülmesi gereken konulardır.

Maddiyat, köpek sahiplenirken çok önemlidir. Alacağınız cins ve ırka göre mamanın cinsi değişecektir. Irkı nedeniyle ne kadar mama tüketeceğinin miktarı da maddi bir yükümlülük getirecektir. Bununla beraber köpeğinize alacağınız oyuncaklar, ödül mamaları, ihtiyaç ürünleri hatta eğitim giderleri de unutulmamalıdır.

Tüm bu konuları göz önünde bulundurup kendinizden emin olduktan sonra köpek sahiplenmeniz, hem köpek hem de kendiniz için daha sağlıklı olacaktır.