Evcil Hayvanlar Ve Kışın Kaşınan, Alerjik Ciltleri
Evcil hayvanlarda kaşıntılı cildi görmezden gelmek zordur. İnsanlar genellikle mevsimsel alerjileri baharla ilişkilendirir, bu da evcil hayvan ebeveynlerini tüylü bebeklerinin kışın ortasında neden kaşındıkları konusunda şaşkına çevirir. Çoğu kişi, bunu kuru havaya bağlar ancak cilt tahrişi, bundan daha ciddi olabilir.
Gelin, soğuk aylarda evcil hayvanınızın cildini bu kadar kaşındıran şeyin ne olduğuna daha yakından bakalım.
Soğuk Ve Kuru Hava
Düşük nem ve aşırı soğuk hava birlikte çalışarak evcil hayvanlarda kuru ve kaşıntılı bir cilt yaratır. Köpekler, yürüyüş ve tuvalet molaları için günde birkaç kez dışarı çıktıkları için kışın kaşıntılı cilt geliştirmeye özellikle yatkındırlar. Tüyleri ve patileri sulu kar, buz ve karla temas eder ve tüm bunlar cildin daha da pul pul olmasına neden olur.
Evcil hayvanların kapalı yaşam ortamları da pek iyi değildir. Evcil hayvan ebeveynleri, kış aylarında sıcak kalmak için kaloriferleri yakarlar. Kaloriferlerden gelen ısıtılmış hava, çok az nem içerir. Bu da evcil hayvanınızın yaşam alanındaki nem seviyesini düşürür. Tüylü dostunuz, hem içeride hem de dışarıda kuru koşullarla yaşamak zorundadır.
Neyse ki, evcil hayvan ebeveynlerinin cilt tahrişini azaltmak için atabileceği birkaç kolay adım var. Evcil hayvanınız dışarı çıktığında kuru ve soğuk hava ile temasını en aza indirmek için ona bir palto ve patik giydirin. Zaman geçirmeyi sevdikleri yere bir hava nemlendirici kurun ve birkaç haftada bir filtreyi değiştirmeyi unutmayın. Evcil hayvanınızı daha fazla su içmeye teşvik etmek de cildinin yeniden nemlenmesine yardımcı olabilir.
Evdeki Kaşıntı Yapan Maddeler
Kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıkları, genellikle kış gelene kadar fark edilmez. Kontakt dermatit, belirli maddelere maruz kalmanın alerjik bir cilt reaksiyonuna yol açmasıdır. Kış mevsimi, kontakt dermatiti daha belirgin hale getirir çünkü evcil hayvanlar kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmektedir. Evde kapalı kalmak, yün, yumuşatıcılar, halı ve kedi kumu gibi cilt alerjenleriyle doğrudan teması artırır.
Evcil hayvan ebeveynlerinin kaşıntıyı fark ettiklerinde yapmaları gereken ilk şey, tüylü bebeklerini bir veterinere götürmektir. Evcil hayvanınızın kontakt dermatiti olduğunu doğrulamak için doğru bir tanıya ihtiyacı vardır. Bu cilt rahatsızlığının tedavisi yoktur ancak alerjik maddeleri belirleyip evden uzaklaştırarak evcil hayvanınızın daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Çevresel Alerjiler
Dermatit, deri ile temas gerektirirken çevresel alerjiler, evcil hayvan havadaki partikülleri soluduğunda ortaya çıkar. Birçok insan, çevresel alerjilerin sadece bahar aylarında ortaya çıktığını düşünür. Hapşırma ve cilt kaşıntısını polen, çimen ve ağaçlarla ilişkilendirirler. Ancak, evcil hayvanınızın evdeki maddelere alerjisi varsa çevresel alerjiler, tüm yıl boyunca devam edebilir.
Evcil hayvanlar, kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirir, bu da evdeki alerjenlere maruz kalma oranlarını artırır. Kış alerjisi olan kedi ve köpekler, toz, küf, parfüm ve kimyasal temizleyicilere maruz kaldıklarında kaşıntılı bir cilt geliştirirler. Evcil hayvanınızın yıl boyunca süren kaşıntısı soğuk aylarda daha da kötüleşiyorsa muhtemelen bu ev içi maddelerden birine alerjisi vardır.
Bir veteriner, evcil hayvanınızın neye alerjisi olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir. Evcil hayvanınızın kaşıntılı cildinin arkasındaki suçluyu belirlemek için birkaç alerji testi yapabilirler. Test sonuçlarını aldıktan sonra yapabileceğiniz en iyi şey, rahatsız edici maddeyi evinizden uzaklaştırmaktır. Bu, farklı bir oda spreyine geçmeyi veya toz ve küfü gidermek için evi daha sık temizlemeyi içerebilir.
Parazitler Ve Bakteriyel Enfeksiyonlar
Evcil hayvanlar, doğa parkurlarını veya köpek parklarını ziyaret etmelerinin üzerinden aylar geçmiş olsa bile, tüm yıl boyunca parazit taşıyabilirler. Yıl boyu pire ve kene tedavisi görmeyen kedi ve köpekler, bu parazitleri eve getirme riski altındadır. Pireler, 100 gün veya daha uzun süre hayatta kalabilir, yani bir evcil hayvanın üzerindeki pireler, muhtemelen açık havadaki maceralarından kalmadır.
Evcil hayvanınızın kaşıntılı cildinin sorumlusu, bakteriyel enfeksiyonlar da olabilir. Bakteriler, açık yaralardan cilde girerek apseye veya renksiz, kötü kokulu bir akıntıya yol açabilir. Kontakt dermatit, çevresel alerjiler ve parazitlerin hepsi aynı noktada sürekli kaşıntı nedeniyle ikincil bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.
Veterineriniz, sorunu ortadan kaldırmak için antibiyotik veya antiparazitik ilaç reçete edebilir. Ayrıca, gelecekteki enfeksiyonları önlemek için tüylü dostunuzu bir yıl boyunca pire ve kene tedavisi planına dahil etmenizi önerebilir. Bakteriyel enfeksiyon ikincil ise altta yatan nedeni de teşhis ve tedavi edeceklerdir.
Kış mevsimi, tıpkı insan dostları gibi evcil hayvanların da cildinin kurumasına ve kaşınmasına neden olabilir. Ancak evcil hayvan ebeveynleri, evcil hayvanlarının kaşıntısını sadece soğuk havaya bağlamamalıdır. Birçok cilt rahatsızlığı kış gelene kadar kendini belli etmez. Bir veterinerin teşhisini aramak, tüylü bebeğinizin kaşıntılı cildini mümkün olan en iyi şekilde gidermenize yardımcı olacaktır.