Kedilerde Diş Eti Sağlığı (Diş Eti İltihabı Belirtileri)

Gözler ruha açılan pencere olabilir ancak diş etleri, kedinizin ağız sağlığına açılan penceredir.

Kedilerde Diş Eti Sağlığı (Diş Eti İltihabı Belirtileri)

Kedilerin Diş Eti Sağlığı

Kediniz esnediğinde ağzında neler olup bittiğine dair kısa bir bakış atabilirsiniz. Bir göz attıktan sonra kedi sahipleri genellikle kendilerine "Kedimin diş etleri normal mi?" diye sorarlar.

Gözler ruha açılan pencere olabilir ancak diş etleri, kedinizin ağız sağlığına açılan penceredir. Kediler, hastalıkları gizleme konusunda ustadır bu nedenle diş etlerini kontrol etmek, iyi bir başlangıç noktasıdır, tabii izin verirlerse!

Kediniz için sorun değilse olası sağlık sorunlarını tespit etmek için diş etlerini düzenli olarak kontrol edin.

Sağlıklı Diş Etlerinin Özellikleri

Aşağıdaki özelliklere sahip diş etleri kedinizin sağlık durumunun iyi olduğunu gösterir.

Pembe renk: Sağlıklı kedi diş etleri açık pembe renktedir. Pembenin ideal tonu ne çok parlak ne de çok soluk olandır. Bazı kedilerin, özellikle de siyah ve turuncu kedilerin diş etleri, doğal olarak siyah veya beneklidir. Diş etleri, tüm yaşamları boyunca siyah olduğu sürece bu normaldir. Siyah rengin kedinizin diş etleri için normal bir renk olduğundan emin olmak için bir veterinere danışın.

Kaygan ve ıslak: Parmağınızı kedinizin diş etlerinde gezdirdiğinizde diş etlerinin kaygan ve tükürükle kaplı olduğunu hissetmelisiniz. Bu, kedinizin yeterince sıvı aldığının iyi bir göstergesidir.

Pürüzsüz doku: Sağlıklı kedi diş etleri engebeli değil, pürüzsüz olmalıdır. Bazı kediler, yaşlandıkça çillere benzeyen siyah veya kahverengi lekeler geliştirir. Pigmentasyon, diş etleri hala pürüzsüz bir dokuya sahip olduğu sürece bazı yaşlı kediler için yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır.

Sağlıksız Diş Etleri Ve Hastalıkları

Bu anormal özelliklerden herhangi birini fark ederseniz veterinerinizi ziyaret edin.

Kırmızı veya parlak pembe diş etleri: Dişlerin etrafında veya diş eti çizgisi boyunca görülen kızarıklık, diş eti iltihabının varlığına işaret eder. Diş eti iltihabı, periodontal hastalığa ilerleyebilir, bu durumda tüm diş eti çizgisi kırmızı veya parlak pembe görünecektir. Aniden bu renklere dönüşen diş etleri, kedinizin ‘sıcak çarpması’ yaşadığı anlamına gelebilir. Sıcak çarpması, hızla ölümcül hale gelebilir ve derhal veterinere gidilmesini gerektirir.

Dişlerin üzerinde büyüyen diş etleri: Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin dişleri diş eti çizgisinin altına batıyor gibi görünüyorsa endişelenmelidir. Bu, diş rezorpsiyonu adı verilen bir diş hastalığının açık bir işaretidir. Diş rezorpsiyonu, bir diş yavaşça bozulduğunda ve çene kemiğine geri emildiğinde meydana gelir. Bu, çoğu yaşlı kedinin hayatlarının bir noktasında yaşadığı uzun ve acı verici bir süreçtir.

Kuru veya yapışkan diş etleri: Kedinizin diş etleri, dokunduğunuzda yapışkan veya kuru hissedilmemelidir. Eğer durum böyleyse kediniz ciddi şekilde susuz kalmış olabilir. Bu belirti bazen sıcak çarpmasıyla ilişkili kızarıklıkla birlikte ortaya çıkar. Kedinizi hemen bol su içmeye teşvik edin. Diş etinin nemi normale dönmezse veterinerlerin kedinizi rehidrate (yeniden sıvılanım) edebileceği bir acil kliniğini ziyaret etmeniz gerekecektir.

Mavi, mor veya gri diş etleri: Bu renklerin hepsi acil endişe sebebidir. Mavi, mor veya gri renge dönüşen diş etleri, kedinizin yeterince oksijen alamadığını gösterir. Bunun nedeni, zatürre veya nefes borusunda bir tıkanıklık olabilir. Bir saniye daha beklemeyin, bu renkler acil tıbbi müdahale gerektirir!

Beyaz veya soluk pembe diş etleri: Mavi renk, oksijen eksikliğine işaret ederken beyaz veya soluk pembe diş etleri kedinizin kan dolaşımının zayıf olduğu anlamına gelir. Vücutları yeterince kırmızı kan hücresi üretmiyor olabilir ancak bu renkler, iç kanama için de bir uyarı işareti olabilir. Yakın zamanda bir yaralanma geçiren kedilerin çoğunda beyaz veya soluk pembe diş etleri görülür. Doğru teşhis için veterinerinize danışın.

Tümsekler, kraterler veya lezyonlar: İnişli çıkışlı bir diş eti dokusu, genellikle bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir. Kedilerin diş etlerinde çeşitli nedenlerle şişlikler veya lezyonlar oluşur. Bazı durumlarda yumrular, ağız kanseri ile ilişkili kötü huylu tümörlerdir. Bu durum özellikle şişlikler oldukça ağrılıysa geçerlidir. Kraterler veya açık yaralarla dolu diş etleri, kedinizin kötü diş hijyeninden kaynaklanan bakteriyel bir enfeksiyona sahip olduğu anlamına gelebilir. Nedeni ne olursa olsun, pürüzsüz bir dokudan başka her şey veterinere gitmeyi gerektirir.

Kediniz kötü görünüyorsa ilk bakılması gereken yer diş etleridir. Renk, doku veya nemdeki bir değişiklik kedinizin sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir. Sağlıksız diş etleri bir soruna işaret etse de, evcil hayvan ebeveynleri kedilerinin neler yaşayıp yaşamadığı konusunda hemen bir sonuca varmamalıdır. Anormal diş eti özellikleri, uzmanların sonraki uygun adımları doğru bir şekilde belirleyebileceği bir veteriner kliniğini ziyaret etmeniz için bir işarettir.