Kedinize Asla Vermemeniz Gereken Yiyecekler

Kedinizle bir şeyler atıştırmak istemeniz anlaşılabilir bir şey ama bunu yapmadan önce

Kedinize Asla Vermemeniz Gereken Yiyecekler

Kedinizle bir şeyler atıştırmak istemeniz anlaşılabilir bir şey ama bunu yapmadan önce, kediler için hangi yiyeceklerin zehirli olduğunu bilmek önemlidir, çünkü birçok insan yiyeceği kedi dostlarımız için zehirlidir.

​​Kediler ailemizin tam teşekküllü üyeleridir ve bu nedenle yemekler dahil her şeyi onlarla paylaşmak genellikle doğal görünür. Ancak mamasına bağlı olarak kendi tabağınızı paylaşmak kedinizin sağlığına zarar verebilir. Bu atıştırmayı paylaşmadan önce, kediler için toksik olan yiyecekler ile güvenli olanlar arasındaki farkı bildiğinizden emin olun.

Ve asla şunu unutmayın; sizin tükettiğiniz yemekler içinde barındırdıkları, yapılışında kullanılan yağ vb ürünler nedeniyle tamamen insanlar içindir. Hayvanların bu tarz yemekleri tüketmeleri sağlıkları için uygun değildir.

Kedinizi yediğiniz yemekle beslemeli misiniz?

Kedinizin mızmızlanmasına rağmen, insanlar için uygun olan yiyecek ve içeceklerin onun diyetinin önemli bir parçası olmadığını unutmamak önemlidir. (Kedilerin diyetleriyle karşılanması gereken belirli besin gereksinimleri vardır. Bir kedinin besin gereksinimlerini karşılamanın en basit ve en uygun yolu da kendisi için en uygun kuru mamayı bulmaktır) Sizin tükettiğiniz yemek ve yiyecekler tarafından sağlanan herhangi bir vitamin ve mineralin (biz insanların sağlıklı atıştırmalıklar olarak kabul edeceği meyve ve sebzeler gibi şeyler bile) tam ve dengeli bir diyetle beslenen bir kedinin ihtiyaçlarını aşacağı anlamına gelir. Ve besinler söz konusu olduğunda, daha fazlası her zaman daha neşeli değildir. Hatta bazı durumlarda zararlı bile olabilir.

Hangi Yiyecekler Kediler İçin Zararlıdır?

  1. Alkol. Alkol içeren içecekler ve yiyecekler evcil hayvanlarda kusma, ishal, solunum güçlüğü, koma ve ölüm gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
  2. Maya içeren ekmek hamuru. Mayalı hamur yükselebilir ve kedinizin sindirim sisteminde gaz birikmesine neden olabilir. Bu, potansiyel olarak ölümcül bir durum olan mide şişkinliğine ve hatta bükülmeye neden olabilir. Ayrıca maya, yan ürün olarak kendi sorunları olan alkol üretir. Ancak pişmiş ekmek, sağlıklı kediler için güvenli kabul edilir.
  3. Çikolata. Evcil hayvanlar için toksik olan ve kusma, ishal, titreme, nöbet ve ölüme neden olabilen metilksantinler (özellikle teobromin ve kafein) adı verilen maddeler içerir . Metilksantin konsantrasyonu, farklı çikolata türleri arasında değişiklik gösterir. Kakao tozu en tehlikeli, beyaz çikolata ise en az tehlikelidir.
  4. Kahve. Çikolata gibi, kahve de metilksantin kafein içerir ve bu nedenle yukarıda listelenen aynı etkilere sahip olabilir.
  5. Turunçgiller. Limon, misket limonu, portakal, clementines ve greyfurt gibi turunçgiller, kedilerde sorunlara neden olabilecek sitrik asit ve uçucu yağlar içerir. Sapları, yaprakları, kabukları, meyveleri ve tohumlarının hepsinden kaçınılmalıdır. Küçük miktarlar muhtemelen sadece mide rahatsızlığına neden olurken, büyük miktarlar ishale, kusmaya ve merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olabilir.
  6. Hindistan cevizi eti ve hindistan cevizi suyu. Taze hindistan cevizi sütü ve eti, evcil hayvanlarda sindirim sorunlarına neden olabilir, ancak küçük miktarların ciddi zarar vermesi olası değildir. Hindistan cevizi suyu, evcil hayvanlar için güvenli olamayacak kadar yüksek potasyum içerir, ancak hindistancevizi yağı bazı kedi derisi sorunları için yardımcı olabilir. Bunu bütünsel bir çare olarak kullanmadan veya kedinizin diyetine dahil etmeden önce veterinerinizle konuşun.
  7. Mandıra. Kedinizin süt ürünlerini beslemek, birçok kedinin laktoz intoleransı olduğu ve süt ürünlerini (süt, peynir, yoğurt) uygun şekilde işleyemediği için sindirim sorunlarına neden olabilir. En güvenli yaklaşım, bunlardan tamamen kaçınmaktır, ancak veterinerinize laktoz içermeyen bir alternatifin kabul edilebilir bir tedavi olup olmadığını sorabilirsiniz.
  8. Üzüm ve kuru üzüm. Bunların evcil hayvanlar için zehirli olmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kedileri (ve köpekleri) üzüm ve kuru üzüm beslemenin böbrek yetmezliğine yol açabileceğine dair kanıtlar var.
  9. Fındık. Macadamia fıstığı evcil hayvanlar için zehirlidir ve üzümler gibi tam olarak toksisite mekanizması bilinmemektedir. Badem, ceviz dahil olmak üzere diğer kuruyemiş türleri, kedilerde sindirim rahatsızlığına ve hatta potansiyel olarak pankreatite neden olabilen yağlar ve katı yağlar bakımından zengindir.
  10. Çiğ yumurta. Çiğ yumurtalar Salmonella bakterileri ile kontamine olabilir. Enfeksiyon belirtileri kusma, ishal ve ateşi içerir. Çiğ yumurtalar ayrıca kedilerin cilt ve kürk sağlığı için önemli olan biotini emmesini engelleyen bir enzim olan avidin içerir.
  11. Çiğ veya az pişmiş et. Çiğ yumurtalara benzer şekilde, çiğ veya az pişmiş et, Salmonella ve E. coli bakterileri ile kontamine olabilir. Klinik Beslenme Servisi, çiğ et bazlı diyetleri tüketen evcil hayvanlarda sıklıkla gastrointestinal belirtiler (tipik olarak ishal) gördüğünü söylüyor.
  12. Çiğ balık. Çiğ et ve yumurta gibi çiğ balık da gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri taşıyabilir.
  13. Tuz. Büyük miktarlarda, tuzlu ve tuzlu yiyecekler evcil hayvanlarda kusma, ishal, titreme, nöbet ve ölüme neden olabilir.
  14. Bazı sebzeler ve otlar. Gerçi kediler biraz sebze yiyebilirsiniz, soğan, sarımsak, pırasa, yeşil soğan, arpacık ve frenk soğanı, kedilere özellikle zararlı olan mide-bağırsak problemleri ve kırmızı kan hücrelerine bile zarar. Sarımsaklı ekmek gibi bu sebzeleri ve otları içeren yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.
  15. Ksilitol. Ksilitol, sakız ve şeker gibi paketlenmiş ürünlerde evcil hayvanlarda kusma, uyuşukluk ve karaciğer yetmezliğine yol açabilen yaygın bir tatlandırıcıdır.

Kediniz Zehirli Bir Şey Yiyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin toksik listeden bir gıda maddesi yediğini biliyorsanız veya bundan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede veterinerinizi arayın. Yardım istemek için kedinizin herhangi bir hastalık belirtisi göstermesini beklemeniz gerekmez. Herhangi bir sorunu veya olası sorunları ne kadar erken ele alırsanız o kadar iyi olur.