Kediler İçin Suyun Önemi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de günlük tüketmesi gereken su miktarı vardır ancak zaman zaman ev içi yaşamları bazen onların aleyhine çalışır.

Kediler İçin Suyun Önemi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de günlük tüketmesi gereken su miktarı vardır ancak zaman zaman ev içi yaşamları bazen onların aleyhine çalışır. Ev kedileri, suyunun çoğunu yiyeceklerinden alan, çölde yaşayan kedigillerden türemiştir. Yine de pek çok kedi su içeriği düşük kuru mamalarla besleniyor, bu yüzden bunu telafi etmek için de bir kase vasıtasıyla su tüketiyorlar.

Bazı kediler tabiri caizse akışa uyum sağlar ve bu düzeneği gayet iyi idare eder ancak diğerleri sabit bir hafif dehidrasyon durumundadır. Bu, onları mesane taşları ve kedi idiyopatik sistit dahil olmak üzere idrar sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıkları tedavi etmenin önemli bir parçası, seyreltik idrar üretimini teşvik etmek için su tüketimini arttırmaktır.

Bu nedenle, kulağa ne kadar mantıksız gelse de kediniz tuvaletin dışında idrar yapıyorsa veya alt idrar yolu hastalığının diğer semptomlarından herhangi birine sahipse, su tüketimini teşvik etmek için mümkün olan her şeyi yapmak istersiniz.

Peki kedilerimizin daha fazla su içmesini nasıl sağlayabiliriz? En kolay yöntemlerden biri kuru gıdadan konserveye geçmektir. Evet, bu biraz zahmetli ve daha pahalı olabilir ancak buna hastalığı tedavi etmek ve önlemek için ilaçsız bir yol olarak bakarsanız daha çekici hale gelir. Elbette tüm konserve yiyecekler eşit kalitede değildir, bazıları abur cubur niteliğindedir. Yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış ve standartları karşılayan bir marka seçtiğinizden emin olmalısınız.

(Doğru konserve mamalar için sitemizdeki Yaş Mamalar başlığı altındaki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz;
https://www.mamaplus.com/yas-kedi-mamalari )

Doğal diyetlerini daha yakından taklit ettiği için kedilerin kolayca konserve mamasına geçeceğini düşünüyor olabilirsiniz ancak bu her zaman kolay olmayabilir. Değişim kediler için çok stresli olabilir, stres kedi idiyopatik sistitte önemli bir rol oynar, bu nedenle geçişin sorunsuz olması gerekmektedir. Konserve mamayı mama kabına bırakırsanız ve kediniz onu severse, harika. Değilse, yardımcı olması gereken birkaç ipucu:

  • Az miktarda yeni konserve mamayı eski kuru mamasına karıştırmayı deneyin ve yavaş yavaş (bir veya iki hafta içinde) konserve lehine oranı artırın. Aslında, ani değişiklikler kusmaya ve/veya ishale yol açabileceğinden, bu herhangi bir diyet değişikliği yapmak için iyi bir yoldur.
  • Kaçınılmaz olarak çıkaracakları tüm yaygaralara rağmen kedilerin aç olması sorun değil. Kediniz konserve mamayı reddederse, tüm kuru mamayı çıkarın ve konserveyi 12 saat sonra verin. Kediniz hala yemiyorsa, küçük bir öğün kuru mama verin, ancak fazladan bir şey bırakmayın. Bu işlemi kabaca her on iki saatte bir tekrarlayın.
  • Birkaç gün sonra bu işe yaramazsa, kedinizin karşı konulmaz bulduğu bir şeyi konserve mamanın üzerine serpmeyi deneyin (örneğin, birkaç ezilmiş mama veya kuru mama, biraz ton balığı, parmesan peyniri, vb.) veya geçici olarak daha fazla şeker, tuz ve hayvansal sindirime sahip daha az sağlıklı bir konserve markasını deneyin - evcil hayvanların direnmekte zorlandığı malzemeler.

Kediler, özellikle şişman kediler, sağlıklarını riske atmadan çok fazla öğün atlayamazlar. Yağ depoları çok hızlı harekete geçerse, hepatik lipidoz adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir hastalık geliştirebilirler. Bu nedenle, kedinizi yeni mamayı yemeye hazır olana kadar bekleyebileceğinizi asla düşünmeyin. Geçiş yapmak çok zor geliyorsa, umutsuzluğa kapılmayın, başka seçenekleriniz var.

Veteriner hekiminiz, idrar taşlarını eritmek veya mesane sağlığını geliştirmek için özel bir diyet reçete ettiyse, kuru bir formda olup olmadığını sorun. Çoğu evcil hayvan maması üreticisi, en titiz kedigillerin bile zevklerini tatmin etmek için hem kuru hem de konserve çeşitler üretir.

Su tüketimini teşvik etmek için, evinizin etrafına birkaç farklı türde kase (sığ seramik tabaklar, daha derin plastik kaplar, vb.) yerleştirin ve kedinizin belirli türleri veya yerleri diğerlerine tercih edip etmediğini görün. Kaseleri her gün taze suyla doldurun ve en az haftada bir kez sıcak, sabunlu suyla yıkayın.

Bazı kediler akan bir su kaynağından içmeyi tercih eder. Musluğu günde birkaç kez hızlı bir şekilde açık bırakmayı deneyin, hatta artık yaygın olarak bulunan pisi su çeşmelerinden birini satın alın. Durumunuz gerektiriyorsa, veterineriniz size kedinizin derisinin altına sıvı bolusları nasıl enjekte edeceğinizi öğretebilir.

Sabır ve ısrarla, çoğu sahip, kedilerini sağlıklı tutmak için yeterince su almalarını sağlamanın bir yolunu bulabilir.