Hayvan Hakları Yasalarına Bağlı 8 Ülke

Bir hayvana kötü muamele edildiğini görmek gerçekten acı vericidir ve farklı ülkelerin hayvan istismarıyla başa çıkmak için kendi farklı yolları bulunmaktadır.

Hayvan Hakları Yasalarına Bağlı 8 Ülke

Bir hayvana kötü muamele edildiğini görmek gerçekten acı vericidir ve farklı ülkelerin hayvan istismarıyla başa çıkmak için kendi farklı yolları bulunmaktadır.

İşte dünyanın dört bir yanından hayvanların yaşaması için en ideal ülkelerden bazıları.

1. Avusturya
Avusturya Hayvanları Koruma Yasası’na göre (2004) hayvan yaşamının önemi insan yaşamının önemine eşittir. Avusturya, tüm dünyada hayvanlar için en ideal ülkelerden biri olarak kabul edilir. Avusturya Hayvanları Koruma Yasası, hayvanların korunması ve refahının insanlığa eşit bir değerde tutulması gerektiğini belirtmektedir. Avrupa'nın en sertlerinden biri olan hayvanlara zulümle mücadele yasası, evcil hayvan sahiplerinin köpeklerinin kulaklarını veya kuyruklarını kesmelerini yasaklıyor, çiftçileri tavuklarının kafesinden çıkarmaya zorluyor ve yavru köpeklerin artık evcil hayvan dükkanlarının vitrinlerinde terletmemesini sağlıyor.

İhlal edenler 2.420 dolar para cezasına çarptırılıyor ve aşırı zulüm durumlarında 18.160 dolara kadar para cezası veriliyor. Üstelik hayvanlarına da yetkililer tarafından el konuluyor.

2. İsviçre
İsviçre, hayvanların “haysiyetini” koruma hükmüne sahip ilk ülkedir. İsviçre, hayvanların yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda Avrupa’da liderdir. 1992'de İsviçre, hayvanların haysiyetinin' korunmasını garanti eden bir hükümle hayvanları anayasal olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Hayvanların haysiyetini aşağılayan faaliyetler burada kanunen yasaktır.

İsviçre hükümeti ayrıca bazı hayvanları “sosyal hayvanlar” olarak tanır ve çiftler halinde tutulmalarını emreder. Bir köpeğin havlamasını durdurmak da burada yasa dışı kabul edilir ve evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarına bakmayı öğrenmek için derslere katılmaları gerekir.

3. Birleşik Krallık
İngiltere'nin “Hayvan Refahı” mevzuatı, hayvanlara karşı zulüm ve ihmal nedeniyle 51 haftalık hapis cezasını emretmektedir.

İngiltere'nin Hayvan Refahı mevzuatı, hem zulmü hem de ihmali konusunda daha katı cezalar uygulamaktadır. Cezalar arasında evcil hayvan sahibi olmaktan ömür boyu yasaklanmak, 51 haftalık maksimum hapis cezası ve 20.000 £'a varan para cezaları yer alıyor.

4. Almanya
Almanya'da hayvanlar anayasa ile korunmaktadır. Alman Anayasası’nda şu madde dikkat çekmektedir; "Devlet, gelecek nesillerin yararına, yaşamın ve hayvanların doğal temellerini koruma sorumluluğunu üstlenir." Almanya böylelikle Avrupa Birliği'nde hayvanlara anayasal koruma sağlayan ilk ülkedir.

5. Hollanda
Hollanda, deneylerde ve kozmetik ürünlerinin test edilmesinde maymunların kullanılmasını yasaklamaktadır.

Hayvan Refahı Yasası, evcil ve sokak hayvanlarının dışında ayrıca çiftlik hayvanlarının bakım hükümlerini de kapsamaktadır. Deneyler için maymunların kullanılması ve kozmetiklerin hayvanlar üzerinde denenmesi AB Hayvan Refahı Kuralları uyarınca yasaklanmıştır.

6. İsveç
İsveç, hem vahşi hem de evcil hayvanlarına yasal koruma sağlayan ülkelerden biridir. İsveç'te evcil hayvanların katledilmesi, hayvanın sedasyonundan sonra yapılmalıdır. İsveç hayvanları, diğer ülkelere kıyasla çok zengin ortamlarda yaşamaktadırlar. Ayrıca, İsveç'teki sığır ve domuzlar samanla beslenmeli ve süt hayvanlarının yaz aylarında otlatmaya çıkmalarına izin verilmektedir.

7. Danimarka
Danimarka'daki hayvan koruma yasaları, hayvanların kesilmesini yasaklamaktadır. Danimarka'daki hayvan refahı yasaları, ülke hayvanların canlı olarak kesilmesine izin vermeyeceğini açıkladığında dine öncelik verecek şekilde kısa süre önce değiştirildi. Hayvan Refahı Kanunu’nda ayrıca çiftlik hayvanları için de özel hükümler bulunmaktadır.

8. Hong Kong
Hong Kong'da hayvanları koruma yasaları ihlal edildiğinde 200.000 dolar para cezası kesilmektedir. Hong Kong'daki hayvan refahı yasaları gıda hayvanlarının, evcil hayvanların ve laboratuvar hayvanlarının refahını kapsamaktadır. Zulüm, taciz, ihmal, uygunsuz taşıma ve kavga şeklinde uygulanabilir. Yasayı ihlal ettiği tespit edilenler, 200.000 Hong Kong doları para cezasına ve üç yıl hapis cezasına çarptırılmaktadır.