Kedi dünyasının Altın Retrieverleri; Amerikan Bobtail

Kısaltılmış kuyrukları ve benzersiz, vahşi görünümleriyle en iyi bilinen kedi ırklarından biri olan Amerikan Bobtailleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde biraz nadir görülen bir türdür.

Kedi dünyasının Altın Retrieverleri; Amerikan Bobtail

Kısaltılmış kuyrukları ve benzersiz, vahşi görünümleriyle en iyi bilinen kedi ırklarından biri olan Amerikan Bobtailleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde biraz nadir görülen bir türdür. Orman kedisi görünümlerine rağmen, Amerikan Bobtailleri tatlı, şefkatli ve uysal kişilikleri nedeniyle genellikle "kedi dünyasının Altın Retrieverleri" olarak anılırlar. Dahası, Amerikan Bobtailleri oldukça eğlencelidir. Çoğu sahipleriyle oyun oynamayı sever ve tasmalı yürüyüş konusunda kolayca eğitilir.

American Bobtails, daha büyük çocukları olan aileler veya evdeki diğer evcil hayvanlara arkadaşlık edebilmeleri için ideal evcil hayvanlardır ve uyumlu, arkadaş canlısı kişilikleri onları her ev tipi için uygun kılar. Amerikan Bobtailleri, tatlı kişilikleri ve yabancılara karşı sıcakkanlılığı ve samimiyetleri sayesinde genellikle terapi kedileri olarak veya çok iyi seyahat ettikleri için uzun mesafeli kamyoncuların arkadaşı olarak tercih edilirler. Ayrıca belirli sağlık koşullarına genetik yatkınlığı olmayan güçlü, kaslı kedilerdir. Bobtail yetiştiricilerine göre, safkan kediler Amerikan Bobtail'inin gelişiminde kullanılmadı ve bu da son derece geniş bir gen havuzu sağladı.

Irka Genel Bakış

AĞIRLIK: 3 ila 7 kilo arası
UZUNLUK: Değişir
TÜY: Kısa ila uzun, tipik olarak tüylü
TÜY RENGİ: Herhangi bir renk veya desende olabilir
GÖZ RENGİ: Bakır, altın, sarı, yeşil, mavi
YAŞAM BEKLENTİSİ: 13 ila 15 yıl

Amerikan Bobtail’in Özellikleri

Sevgi Düzeyi: Yüksek
Dostluk: Orta-Yüksek
Çocuk Dostu: Orta-Yüksek
Hayvan Dostu: Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları: Orta
Şakacılık: Orta-Yüksek
Enerji Seviyesi: Orta
Zeka: Yüksek
Seslendirme Eğitimi: Orta
Tüy Dökülme Miktarı: Orta-Yüksek

Amerikan Bobtail Tarihi

Amerikan Bobtail’inin kısaltılmış kuyrukları doğal ve zararsız bir genetik mutasyonun sonucu olduğu için, kısa kuyruklu kediler tarih boyunca ortaya çıkmıştır. 1960'lara kadar Amerikan Bobtail resmi bir cins haline gelmedi. John ve Brenda Sanders, Arizona'yı ziyaret ederken kısa kuyruklu bir kedi buldular ve Iowa'ya döndüklerinde dişileriyle çiftleşmesine izin verdiler. Sonuç? Kısa kuyrukları ve tatlı kişilikleri olan bir kedi yavrusu.

1960'larda geliştirilmelerinden bu yana American Bobtail’ler, Uluslararası Kedi Derneği, Kedi Hayranları Derneği ve Amerikan Kedi Hayranları Derneği tarafından resmen tanınmıştır.

Amerikan Bobtail Bakımı

Çeşitli kökenleri sayesinde, American Bobtail’ler nispeten az bakım gerektiren kedilerdir. Ölü tüyleri ve cilt hücrelerini temizlemek ve tüylerinin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için kuyruğunu haftada bir veya iki kez fırçalamanız yeterlidir.

Herhangi bir kedi türünde kötü diş hijyeni periodontal hastalığa neden olabilir, bu nedenle Bobtail'in dişlerini haftada en az bir kez fırçalamak önemlidir. Plak kontrol edici tedavilerle takviye etmek diş sağlığının korunmasına yardımcı olabilir ancak asla kedinizde kullandığınız tek diş hijyeni yöntemi olmamalıdır.

Birçok kedinin kulağı yaralanmaya ve enfeksiyona karşı hassastır, bu nedenle kedinizin kulaklarını her hafta kontrol ettiğinizden emin olun. Nemli bir pamuklu ped veya bezle kiri veya artıkları nazikçe temizleyin. Pamuklu çubuklar hassas iç kulak yapılarına zarar verebilir, bu nedenle mümkün olduğunca bunları kullanmaktan kaçının. Kedinizin kulakları aşırı derecede kirli, iltihaplı, kırmızıysa veya tuhaf kokuyorsa, mümkün olan en kısa sürede veterinerinize başvurun.

Amerikan Bobtail’leri daha düşük enerji seviyelerine sahip uysal kediler olmasına rağmen, tırnaklarını kesik tutmak mobilyalarınızı ve bacaklarınızı can sıkıntısından kaynaklanan çizilmelerden kurtarmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, düzgünce kesilmiş tırnaklar, pençelerini de sağlıklı tutacaktır. Kedinizin tırnaklarını birkaç haftada bir kesmeyi bekleyebilirsiniz, ancak yaralanma veya enfeksiyon durumunda haftada bir pençelerini incelemek önemlidir.

American Bobtail'in daha düşük enerjili olduğu ve egzersiz gereksinimlerinin daha düşük olduğu doğrudur, ancak her günün birkaç dakikasını oyun zamanına ayırdığınızdan emin olun. Köpek benzeri meslektaşları Golden Retriever gibi American Bobtail de oyuncaklarla oynamayı, oyun oynamayı veya bulmaca oyunlarını tamamlamayı sever.

Yaygın Sağlık Sorunları
Devasa gen havuzları sayesinde, Amerikan Bobtail’leri genellikle kalıtsal sağlık koşullarına yatkınlığı olmayan sağlıklı kedilerdir. Ancak bu, her Amerikan Bobtail’inin hiçbir zaman sağlık sorunları yaşamayacağı anlamına gelmez.

Amerikan Bobtailleri aşağıdaki gibi diğer yaygın sağlık sorunlarını yaşayabilir:

  • Polikistik böbrek hastalığı (PKD): Bir veya iki böbrekte kist gelişimi ile karakterize edilen bir durum
  • Hipertrofik kardiyomiyopati: Kalp kasının kalınlaşması


Kedinizin sağlık sorunları hakkında endişeleriniz varsa, uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sağlamak için alabileceğiniz önleyici tedbirler hakkında veterinerinizle konuştuğunuzdan emin olun.

Diyet ve Beslenme
Amerikan Bobtail'inizin diyeti büyük ölçüde yaşına, aktivite düzeylerine ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ancak genel olarak yüksek kaliteli, yüksek proteinli yiyeceklerle beslenmelidir. Bobtail'in diyetine bazı değişiklikler eklemek isterseniz, ıslak yiyecekleri haftada birkaç kez kuru mamasına karıştırmayı deneyebilirsiniz.

Obezite, tüm kedi türlerinde yaygın bir sorundur, bu nedenle beslenme kurallarını yakından takip etmek ve ölçülü davranmak önemlidir. Bobtail'inizi ne kadar besleyeceğinizden emin değilseniz, veterineriniz size yardımcı olacak bazı kurallar sağlayabilir.