Fırtına Fobisi Olan Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Köpeklerde fırtına fobisi gülünecek bir konu değil. Gök gürültüsü, sağanak yağmur ve yoğun şimşek sesleri evcil hayvanınızda aşırı kaygıyı tetikleyebilir.

Fırtına Fobisi Olan Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Köpeklerde fırtına fobisi gülünecek bir konu değil. Gök gürültüsü, sağanak yağmur ve yoğun şimşek sesleri evcil hayvanınızda aşırı kaygıyı tetikleyebilir. Gerçekten tehlikede olmadığını bilseniz de, bu fobiden mustarip bir köpek, “tehditten” kaçma çabasıyla, eve verebileceği zarar bir yana, aslında kendisine ve başkalarına zarar verebilir.  İşte köpeğinizin fırtına fobisini durdurmaya çalışmak için bazı ipuçları.

Köpeğinizin fırtına fobisini ne kadar erken tespit ederseniz, onu durdurmak o kadar kolay olacaktır. Fobinin kendi kendine kaybolması pek olası değildir ve sonraki her fırtına köpeğinizin kaygısını artıracaktır.

Bir fırtına sırasında köpeğinize güvence vermek ve sevdiği yiyecekler sunmak, fırtınaları pozitif olarak algılamasını ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

Başka bir yaklaşım ise, köpeğinizi evinizdeki banyo veya dolap gibi bir iç odaya götürmektir. Fırtınanın sesini bastırmak için rahatlatıcı bir müzik açın, bir vantilatör çalıştırın. Bu yaklaşım ona iyi gelecektir.

Köpeğinizin duyarsızlaştırılması, fobisini iyileştirmek için başka bir süreçtir. Dışarıda hava güneşliyken fırtına seslerini bir hoparlör sisteminden çalın. Düşük hacimle başlayın ve birkaç hafta boyunca artırmaya devam edin. Her zaman köpeğinizin tepkisini ölçün ve endişe belirtileri gösteriyorsa geri ölçeklendirin. 

Bazen olumlu pekiştirme yeterli değildir. Belirtileri düzelmezse köpeğinizi veterinere götürün. Veteriner, bir anti-anksiyete ilacının en iyi çözüm olduğuna karar verebilir.

Hangi yöntemi denerseniz deneyin, köpeğinizin fırtına korkusunu yenmesine yardım etmekten vazgeçmeyin. Zaman ve özveri gerektirecek olsa da, köpeğinizin fobisini iyileştirmek normal bir hayat ile kalp kırıklığı arasındaki fark olabilir.