Bazı Köpekler Neden Nesnelerden Korkarlar?

Köpeğinizin nesnelerden korkuyor mu?

Bazı Köpekler Neden Nesnelerden Korkarlar?

Köpeğinizin nesnelerden korkuyor mu? Elektrikli süpürgeyi çıkardığınızda yatağınızın altına saklanmak için koşuyor mu?  Merdivenlerde çılgınca havlıyor mu? Öyleyse köpeğinizin belirli nesnelerden korkma olasılığı yüksek.

Nesne Korkusunun Nedenleri

Köpekler, çeşitli nedenlerle bir fobi geliştirebilir veya belirli bir nesneden korkabilirler. Çoğu durumda köpeğiniz sadece alışılmadık bir şeyden korkar. Yıllık Noel ağacı ya da doğum günü gibi nedenlerle evi süslemeniz buna güzel bir örnektir. Köpeğiniz dekorasyon değişikliği nedenlerinizi anlayamadığını unutmayın. Süslenmiş bir yılbaşı ağacında tek görebildiği ışıklarla ve parlak nesnelerle dolu büyük bir nesnedir.

Köpekler, çıkardıkları öngörülemeyen sesler nedeniyle belirli nesnelerden de korkabilir. Örneğin çocukların peluş oyuncaklarının önünde durur ve havlarlar. Peluş oyuncak ona saldıracakmış gibi koşmaya hazır, havlarken kulakları arkaya atılmış şekilde yere yakın durabilirler. Alışılmadık ve öngörülemeyen ses, onun peluş oyuncaktan korkmasına neden olur. Pek çok insan köpeklerinde elektrik süpürgelerine, saç kurutma makinelerine ve diğer gürültülü ev eşyalarına karşı bu tür bir korkunun geliştiğine şahit olurlar. Bir nesneyle yaşanan olumsuz bir deneyim, bir köpeğin korkmasına da neden olabilir.

Nesne Korkusunun Üstesinden Gelmek

Neyse ki belirli bir nesneden duyulan korkuyu ele almak oldukça kolaydır. Köpeğinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

Nesneleri Gözden Uzaklaştırın

Köpeğinizin korktuğu bazı nesneleri kolayca köpeğinizin görüş alanından uzak tutabilirsiniz. Köpeğinizin sık sık karşılaşmayacağı bir şeyse, nesneye maruz kalmasını tamamen önleyebilirsiniz. Örneğin, peluş oyuncaktan korkuyorsa bu oyuncak görüş alanının dışında bir dolapta saklanabilir.

Köpeğinizin Korkusunu İkramlarla İkna Edin

Hafif bir korkusu varsa köpeğinize nesneye her yaklaştığında bir miktar ödül vererek ortadan kaldırılabilir. Nesneye biraz yaklaştığında köpeğinizi görmezden gelmeye çalışın. Sadece nazikçe bazı ikramlar atın. Bu işe yaramazsa, nesneye götüren zeminde ikram bırakmayı deneyebilirsiniz. Köpeğinizin ödülleri kendi zamanında almasına izin verin ve nesnenin etrafındaki alanı araştırırken onu görmezden gelmeye çalışın. Her gün nesnenin etrafına birkaç ödül bırakabilirsiniz. Köpeğiniz zamanla, bir zamanlar korktuğu nesnenin yanına gittiğinde iyi şeyler aldığını öğrenebilir.

 

Yavaş Yavaş Köpeğinizi Nesneye Duyarsızlaştırın

Daha şiddetli korkulardan kurtulmak için biraz daha çalışma gerekebilir. Bazı nesnelerde, köpeğinizi yavaşça rahat ettirmeniz gerekebilir. Bu duyarsızlaştırma, elektrikli süpürge gibi nesnelerden korkulduğunda iyi sonuç verir.

Süpürgeyi açmadan odanın ortasında bırakarak başlayın. Vakumlu bölgeye ikramları yerleştirin. Köpeğinizin nesneye yaklaşmakta rahat etmesi birkaç gün veya daha uzun sürebilir.

Bir sonraki adım, elektrikli süpürgeyi hareket ettirmeye başlamaktır. Bu işleme başladığınızda vakumu kapalı tutun. Süpürgeyi odanın içinde biraz hareket ettirin ve köpeğinize bazı yiyecekler atın.

Köpek, korkusuzca hareket eden vakumun etrafında olabildikten sonra, köpeğinize sürekli olarak gerçekten lezzetli yiyecekler atarken birkaç saniye boyunca açmayı deneyin. Köpeğiniz korku belirtileri göstermeden ona yaklaşana kadar vakumun açık kaldığı süreyi yavaşça artırın.

Vakum açıkken yavaş yavaş hareket ettirmeye çalışın. Yakında köpeğiniz korkmadan tüm evi süpürebilirsiniz.