Utangaç veya Saldırgan Bir Köpeğe Nasıl Yaklaşılır?

Köpekler titreme, korkutma, kuyruklarını bacaklarının arasına sokma ve gözlerini kaçırma gibi işaretler göstererek vücut dilleri aracılığıyla içerisinde bulundukları psikolojiyi yani korku ve saldırganlığı iletirler.

Utangaç veya Saldırgan Bir Köpeğe Nasıl Yaklaşılır?

Köpekler titreme, korkutma, kuyruklarını bacaklarının arasına sokma ve gözlerini kaçırma gibi işaretler göstererek vücut dilleri aracılığıyla içerisinde bulundukları psikolojiyi yani korku ve saldırganlığı iletirler. Ek olarak, köpekler korktuklarında genellikle saldırganlık gösterirler. Saldırgan bir köpeğin size güvenmesini nasıl sağlayacağınızı bilmek isteyebilirsiniz ancak bu her zaman mümkün değildir. Bazen köpeği yalnız bırakmak en iyisidir.

Utangaç, korku içerisinde veya saldırgan bir köpeğe yaklaşırken son derece dikkatli olun çünkü kendi vücut diliniz ve tavrınız da önemlidir. Köpeğin ısırabileceğini gösteren işaretler görürseniz asla yaklaşmayın. Güvenli olduğunu düşünüyorsanız, köpeğe yaklaşmak için birkaç taktik kullanabilirsiniz.

Köpek Seviyesine İnin

Zaten endişeli olan bir köpekle doğrudan yüzleşmeye kalkarsanız stresi daha da artabilir. Korkunç bir köpeğin, boyunun en az iki katı biriyle karşılaştığında neden daha fazla tehdit altında hissedeceğini hayal etmek kolaydır. Herhangi bir yeni köpeğe, özellikle de korkmuş olana yaklaştığınızda vücut pozisyonunuzun farkında olun. Onun seviyesine inmek daha doğrusu eğilmek köpeğin stresini azaltacaktır. Korkmuş bir köpeğe yaklaşmanın en iyi yolu, onun seviyesine inmektir. Köpeğin yanına çömelebilir veya oturabilirsiniz. Son derece korkmuş olan köpekler için uzanmak bile onu rahatlatacak yöntemlerden biridir.

Yüz yüze göz teması kurmayın

Stresli bir köpeğe doğrudan göz kontağı kurmayın. Yavaşça yana dönün, böylece yan olarak köpeğe bakın hatta eğilin. Bu, çoğu insan için doğal bir konum değildir; görgü kuralları genellikle başkalarıyla yüz yüze görüşmemizi ve göz teması kurmamızı gerektirir. Bununla birlikte, köpekler için bu tür bir davranış meydan okumadır ve korkulu bir köpek, onunla yüz yüze gelen birini bir tehdit olarak algılayabilir. İnsanlar genellikle diğer insanlarla doğrudan göz teması kurmanın normal olduğunu düşünür. Bununla birlikte, bu genellikle köpekler için tehdit edici ve hatta saldırgan olarak kabul edilir. Korkmuş bir köpeğe daha da korkutmamak için göz teması kurmaktan kaçının. Bunun yerine başınızı hafifçe yana çevirin ve gözlerinizi başka yöne çevirin.

Yüksek Sesle Konuşun

Kısık sesler korkmuş bir köpek için ürkütücü olabilir. Köpekle tiz, mutlu bir ses tonuyla konuşmaya çalışın. Güven verici bir ses tonu, gergin bir köpeği daha rahat hale getirmede uzun bir yol kat edebilir.

Korkmuş Bir Köpeği Asla Cezalandırmayın

Korkmuş bir köpeği asla azarlamayın veya cezalandırmayın. Cezalandırırsanız mevcut durumu daha kötü hale getireceğinize emin olun. Kendinizi de tehlikeye atabilirsiniz çünkü bir köpeğin kaygı seviyesi yükseldikçe ısırma ihtimali daha olası hale gelir. Ayrıca, korkmuş bir köpeği eğitirken caydırıcı yöntemler kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Çoğu durumda, bunlar ilerlemeyi engelleyebilir ve korku seviyesini artırabilir.

Nesnelere yaklaşmasına izin verin

Bir köpeğe rahat etmesi ve korktuğu nesnelere kendi başına yaklaşması için bir şans verin. Asla etkileşime zorlamayın. Örneğin, bir köpek erkeklerden korkuyorsa, bir adam ona yaklaşıp evcilleştirirken tasmasını tutmayın. Bu, yalnızca köpeğin korkusunu artırmaya hizmet edecek ve köpek kendini savunma ihtiyacı hissettiğinde birinin ısırılma olasılığını artıracaktır. Çoğu köpek korktukları nesnelere yavaş yavaş tanıtılabilir ancak zaten korkmuş bir köpek genellikle ek zorluklarla yüzleşmeye hazır değildir.

Pozitif kalın

Eğitim, utangaç veya korkulu köpeğinizin güven seviyesinde büyük bir fark yaratabilir. Olumlu pekiştirmeli köpek eğitimi, köpeğinizi konfor seviyesinin ötesine zorlamadan köpeğinizle iletişim hatlarını açmanıza izin verme avantajına sahiptir. Hatta herhangi bir şey yapmasını istemeden de eğitime başlayabilirsiniz. Köpeğiniz daha fazla şey öğrendikçe ve kendine daha fazla güvenmeye başladıkça, korkularından çoğu azalacak ve hatta kaybolacaktır.

Yukarıdaki ipuçları endişeli ve üzgün bir köpekle başa çıkmanıza yardımcı olurken, kendi evcil hayvanınızın belirli korkuların üstesinden gelmesine de yardımcı olmak isteyebilirsiniz. Köpeğinizi, korktuğu bir nesneye veya kişiye güvenli bir mesafeden (köpeğinizde korku uyandırmayan) nazikçe maruz bırakmayı deneyin. Sanki önemli değil ve yavaşça yaklaşın. Köpeğiniz herhangi bir korku belirtisi gösteriyorsa ilerlemeyi bırakın. Hatta bir adım geri atmanız gerekebilir.

Köpeğinizi ödüllendirin veya korktuğu bir nesneye veya kişiye doğru yürümek gibi sevdiğiniz bir şeyi yaptığı her seferinde onu sevin. Zamanla köpeğiniz ondan ne beklediğinizi daha iyi anlamaya başlayacak ve bunları yaptığı için ödüllendirileceğini anlayacaktır. Köpek ayrıca güven kazanmaya ve bu davranışları daha sık sunmaya başlayacaktır.

Bu işlemi her gün veya iki günde yaklaşık 10 dakika deneyin. Köpeğinizin korku düzeyine bağlı olarak, bir fark görmek için birkaç seansa ihtiyacınız olabilir. Sabırlı olun ve pes etmeyin.