Antik Mısır’ın efsanevi Tüysüz kedisi; Sphynx

Kedigiller Sphynx, sofistike görünümleri ve zarif yapıları nedeniyle Mısır efsanevi Sphynxden (kedi "i" yerine "y" harfiyle yazılsa da) adını almıştır.

Antik Mısır’ın efsanevi Tüysüz kedisi; Sphynx

Kedigiller Sphynx, sofistike görünümleri ve zarif yapıları nedeniyle Mısır efsanevi Sphynxden (kedi "i" yerine "y" harfiyle yazılsa da)(sfenks kedisi) adını almıştır. Muhteşem görünümlerine rağmen, bu eğlenceli sevimli dostlar bazen kedilerden çok köpek gibi davranırlar. Firavunların evcil hayvanları gibi görünebilirler ama aslında Kanada'dan geliyorlar.

Sphynx’ler, tüy veya tüy eksikliğinden dolayı diğer evcil hayvanlar arasında öne çıkarlar. Halk arasında tüysüz kedi olarakta bilinir. Çoğu memelide nadir görülen bir durumdur. Bu tüyü olmayan kedigiller, mümkün olduğunca ısınmak için güneşli ortamlarda vakit geçirmeyi severler. İletişimi güçlü, mükemmel sevecen ve kucaklaşan birer arkadaştırlar ve geceleri sahipleri ile örtü altında sıcak kalmayı tercih ederler.

Sfenks Kedisi (firavun kedisi) Irka Genel Bakış

AĞIRLIK: 3 ila 6 kilo
UZUNLUK: 33 ila 38 cm
TÜY: Tüysüz
TÜY RENGİ:

Beyaz, siyah, kırmızı, çikolata, lavanta, tekir, kaplumbağa kabuğu, patiska, sivri ve vizon

GÖZ RENGİ:

Değişir

YAŞAM BEKLENTİSİ:

9 ila 15 yıl

Sphynx(sfenks) Kedisinin Özellikleri

Sevgi Düzeyi: Yüksek
Dostluk: Yüksek
Çocuk Dostu: Orta
Hayvan Dostu: Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları: Düşük
Şakacılık: Yüksek
Enerji Seviyesi: Yüksek
Zeka: Yüksek
Tüy Dökülme Miktarı: Düşük

Antik Mısır Sphynx(sfenks) Kedisinin Tarihi

Antik Aztekler yüzlerce yıl önce tüysüz kediler yetiştirmiş olsalar da bugün bildiğimiz sphynx kedisi aslında tüysüzlüğe yol açan rastgele bir genetik mutasyondan 1966'da Toronto'da ortaya çıkan bir Kanadalı cinstir. Kısa süre sonra bazı yetiştiriciler tüysüz kediyi beğenerek sürekli tüysüz yavrular üreten kediler yetiştirmeye karar verdiler.

Başlangıçta Kanadalı tüysüz olarak adlandırılan cins, Amerika'ya gitti ve uzmanlar, tüysüz sphynx kedileri yaratmak için bu yeni bulunan tüysüz genle kedileri yetiştirdiler. Bugün hala Sphynx kedisi, Kuzey Amerika'da popüler bir evcil hayvan olmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Batı Avrupa'da popülerlik kazanıyor.

Sphynx ırkı, 2005 yılında The International Cat Association , 2002 yılında Cat Fanciers Association ve Avrupa'daki birkaç bağımsız kedi kulübü tarafından tanındı ancak ırk için standartlar biraz farklı.

Sphynx Kedi Bakımı

Sphynx kedileri son derece sadıktır ve insanlara karşı sevgi doludur. Onları genellikle sahiplerini takip ederken veya kuyruğunu sallayıp kucaklaşırken görmek olası. Neredeyse her zaman kucaklaşmayı tercih etseler de Sphynx kedileri doğal sporcudurlar ve oyunbaz birer arkadaştır. Sphynx kedileri son derece aktif kediler olmasına rağmen, egzersiz ihtiyaçları düşüktür.

Bu kediler bir seferde saatlerce eğlenmekten mutlu olurlar ayrıca bazıları bir arkadaş edinmeyi çok sevebilir. Günün çoğunda evden uzaktaysanız, iki Sphynx kedisi almak isteyebilirsiniz. Sphynxes, diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir, böylece köpekler de dahil olmak üzere evde sokulabilecekleri başka bir hayvanınız varsa mutlu olacaklarını bilerek rahatlayabilirsiniz.

Sphynx kedileri oynamayı, zıplamayı sever ve hatta eğitildikten sonra oyuncaklarını getirebilir. Sosyal ve akıllı Sphynx kedileri, olumlu pekiştirme eğitimine iyi yanıt verir.

Tüysüz görünümüne rağmen cilt temizliği, Sphynx bakımının önemli bir parçasıdır. Vücut yağlarını emecek kürkleri olmadığından, sağlıklı bir yağ dengesi sağlamak ve mobilyalarda cilt problemlerini ve yağ lekelerini önlemek için Sphynx kedinin derisi düzenli olarak temizlenmelidir.

Popüler inanışın aksine, Sphynx kedileri tamamen hipoalerjenik değildir. Tüysüz görünebilirler, ancak bu kediler aslında çok ince, süet benzeri bir deriyle kaplıdır. Bununla birlikte, doktorlar, kepek veya yağa değil, sadece hayvan kılına alerjisi olan kedi severler için bir Sphynx kedisini bir çözüm olarak önermektedir.

Sphynx Kedisi Yaygın Sağlık Sorunları

Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi Sphynx yavru kediniz için her zaman yetiştiricinizden bir sağlık garantisi isteyin. Sorumlu bir şekilde yetiştirildiklerinde, Sphynx kedileri genellikle sağlıklı bir görünüme sahiptir.

Tüysüz olmaları nedeniyle, Sphynx kedileri, cildini zararlı UV ışınlarından koruyacak kürkleri olmadığı için güneşe maruz kalmaya karşı hassastır. Doğrudan güneşe maruz kalmaları sınırlandırılmalıdır. Tıpkı insanlar gibi Sphynx’lerde güneş ışığına çok uzun süre maruz kalırsa güneş yanığı alabilir. Bu nedenle, sphynx evde evcil hayvan olarak kalmalı veya dışarıdayken yakından izlenmelidir.

Cilt sorunlarına ek olarak;

  • Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kasının kalınlaşmasına neden olan yaygın bir kalp hastalığı
  • Periodontal hastalık veya diş eti bozuklukları
  • Kalıtsal miyopati, genel bir kas zayıflığı

Cilt ve diş eti sağlığı sorunlarını önlemek için sphynx kedileri düzenli olarak bakıma tabii tutulmalıdır. Haftalık banyolar ve diş fırçalama, sphynx kedi sağlığı sorunlarını önlemek için harika bir yoldur.

Diyet ve Beslenme

Sphynx kedileri yiyecekleri sever ve göbekleri bunu kanıtlar. Onlara sunduğun her şeyi yiyecekler. Yine de beslenmelerine çok dikkat etmelisiniz.

Sphynx kedileri yüksek bir metabolizmaya ve hassas bir sindirim sistemine sahiptir. Bu nedenle gün boyunca düzenli aralıklarla küçük öğünler idealdir. Yemekleri bu şekilde sunmak, kedilerin de yemekleriyle ilgisiz kalmasını önler.

Kuru kedi maması, kedi dişlerini temizler ve diş eti sağlığını korur, ancak Sphynxinizin dehidrasyonu önlemek için yemekten sonra bol su içtiğinden emin olun.

Uzmanlar, kuru mama ve ıslak konserve kedi mamasına ek olarak ton balığı veya sardalya gibi çiğ balıkların dönüşümlü olarak beslenmesini önermektedir

Artıları;

  • Sphynx, sevgi dolu, eğlenceli ve sadık bir türdür.
  • Çoğu sfenks, diğer kedi ve köpeklerle iyi geçinir.
  • Kedi tüyünden hoşlanmayan ya da tüy dökmeyen insanlar bu tüysüz ırkı seveceklerdir.

Eksileri;

  • Tüysüzdür, güneş yanığına eğilimlidir ve soğuğa tahammül edemez.
  • Hipoalerjenik değildirler, tüyler ve yağlar alerjiye neden olabilir.
  • Bu cins, kardiyomiyopatinin yanı sıra cilt ve diş sorunlarına eğilimlidir.