Kedilerde Doğum Sonrası Davranış Değişiklikleri

Doğum insanlarda olduğu kadar diğer canlılarda da çok önemli bir durumdur. Bu yüzden doğum yaptıktan sonra hayvan dostlarımızda da duygu-durum değişiklikleri yaşanabiliyor.

Kedilerde Doğum Sonrası Davranış Değişiklikleri

Doğum insanlarda olduğu kadar diğer canlılarda da çok önemli bir durumdur. Bu yüzden doğum yaptıktan sonra hayvan dostlarımızda da duygu-durum değişiklikleri yaşanabiliyor. Yazımızın devamında anne kedilerin doğurduktan sonra içgüdüsel olarak nasıl değiştiklerini inceleyeceğiz.

Anne kedi öncelikle, yeni doğan yavrularını eğer etrafta bir tehlike sezerlerse ya da etrafta çok fazla ışık bulunursa başka bir yere taşıyacaktır. Eğer anne ilk defa doğum yapmış ise bu tedbir hali daha da artacak ve yavruları daha sık yer değiştirecektir. Bu durumda yapılması gereken tek şey anne kedi için taşıdığı yeri konforlu bir yer haline getirmektir. Zaten anne kedi içgüdüsel olarak yavruları için en uygun yeri bulacaktır. Yavrularını taşırken ise ona gerekli özgürlük sağlanmalıdır.

Bazı anne kediler, yavrularından bazılarına diğerlerine baktıkları gibi bakmıyor olabilir. Bunun sebebi ise bazı yavrular diğerlerine göre daha sağlıksız durumda olabilir ve bu sağlıksız kedilerin kurtulma olasılığı genellikle çok düşüktür. Bu yüzden anne kedi bu yavruya bakmaktan vazgeçebilir. Eğer bu durum uzun süreli devam eder ise o yavru kedi anneden alarak kendiniz bakmaya başlayabilirsiniz.

Yeni doğan yavrulara insanların fazla yaklaşmaması gerekmektedir. Çünkü insan kokusu yavru kedilere sindiği zaman anne kedi, yavrularını tanıyamaz ve onlara bakmayı reddetme şansı mevcuttur. Belli bir büyüme aşamasına gelene kadar yavrular fazla sevilmemeli ve yanlarında fazla durulmaması gerekir. Tabii ki sağlık durumlarını kontrol etmek için bakılabilir.

Anne kedinin, yavrularına iyi baktığına emin olmanın en iyi yolu yavru kedilerin büyüme hızıdır. Eğer yavru kediler hızlı bir gelişim gösteriyor ise anne kedi iyi bakım yapıyor demektir.