Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedinin annesinden ayrılması için en ideal zaman dilimi 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü, yavru kedi gelişimi için hayati önem taşır.

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Öncelikli olarak yetim yavru kedileri bir veterinere götürülmelidir. Veterineriniz yavru kedi bakımı konusunda size tavsiyelerde bulunabilir ve hayvan kurtarma grupları için iletişim bilgileri sağlayabilir. Yaşamlarının ilk birkaç haftasında yavru kedilerin uygun beslenmeye, sıcaklığa, sosyalleşmeye ve idrar yapma ve dışkılama konusunda yardıma ihtiyaçları vardır. Yavru kedilere normal inek sütü vermemeniz gerekmektedir çünkü inek sütü, yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu protein ve besinleri içermez ve onları (ve yetişkin kedileri) ishal yapabilir.

Annesiz yavru kedilerin beslemesi;
Yavru kedi, yetişkin bir kediden iki ila üç kat daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Anne kedinin sütü, bir yavru kedinin tüm besin ihtiyaçlarını yaşamın ilk 4 haftasında karşılar. Yeni doğan yavru kedi her 1-2 saatte bir emzirebilir.

Yetim yavru kedi bulursanız, veterinerinizden veya bir hayvan refahı grubunuzdan küçük bir kumu olan bir anne kedi bulmanıza yardım etmesini isteyin, çünkü yavru kedileri emzirebilir. Koruyucu bir anne kedi bulamazsanız, veterinerinizden yavru kedileri ticari bir yavru kedi maması süt ikamesi ile nasıl biberonla besleyeceğinizi ile ilgili bilgi isteyebilirsiniz.

Yavru kediler, dört ayak üzerinde veya karınları üzerinde dik olarak (anneden emzirme için aynı pozisyon) yatarak beslenmelidir. Yavru kediler biberonla besleniyorsa, omzunuza tutularak ve nazikçe sırtlarını ovalayarak gazları çıkarılmalıdır. Yavru kedileri aşırı beslememeye veya yetersiz beslememeye dikkat edin; veterineriniz size, yavru kedilerin doyduğunu nasıl anlayacağınızı öğretebilir. Bir yavru kedi biberon almayı reddediyorsa, zayıf görünüyorsa veya biberondan emzirirken sorun yaşıyorsa derhal veterinerinize haber verin.

Yaşamlarının ilk 3 haftası boyunca, yetim yavru kediler genellikle her 2 ila 4 saatte bir yavru kedi maması ile biberonla beslenmeleri gerekir. Yavru kediler 3 ila 4 haftalık olduklarında, onları günde dört ila altı kez, az miktarda nemli, kolay çiğnenebilir, yavru kedi maması ile karıştırılmış bir yavru kedi sütü ikame yemi ile besleyin.

Annesiz yavru kedilerin sosyalleşmesi;
İnsanlarla düzgün bir şekilde sosyalleşmek için yavru kediler 2 ila 7 haftalıkken ele alınmalıdır; bu dönem sosyalleşme için önemli bir dönem olarak kabul edilir. 2 haftadan küçük yavru kedilere bakıyorsanız, ne kadar ele alınması gerektiği konusunda yönergeler için veterinerinize danışın. 10 ila 12 haftalık olmadan önce insanlarla temasa geçen yavru kedilerin, yaşamları boyunca insanlarla daha iyi etkileşim kurma olasılıkları daha yüksektir. Yavru kediler nazikçe ele alınmalıdır; bu nedenle, yavru kedilerle, küçük çocukların etkileşimi denetlenmelidir.

Yavru kedinin annesinden ayrılması için en ideal zaman dilimi 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü, yavru kedi gelişimi için hayati önem taşır. Aynı zamanda anne sütü, onu ilk haftalarda çeşitli hastalıklardan koruyacak antikorları içerir. Bu nedenle kedi bakımı için erken dönemde onu annesinden ayırmak kedinin hastalıklara karşı daha savunmasız kalmasına neden olabiliyor. Ama bazı durumlarda anne kedinin öldüğü, yavrularını reddettiği ve hastalandığı durumlarda yavru kedi bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Kedi beslenmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur.

 Yavru Kedi Bakımı

 Yavru kedi bakımı kedi, 4 haftalıktan büyükse daha kolaydır. Daha küçük yavrular için mutlaka en kısa süre içinde sütanne bulmanız gerekir. Eğer yavru kedinize sütanne bulamamışsanız kedi beslenmesi konusunda tüm sorumluluk size kalacaktır. Annesiz bir yavru kedi bulduğunuz zaman onun için ilk yapmanız gereken şey onu üşümekten kurtarmaktır. Yavru kediler, 5 haftalık olana kadar kendi vücut ısılarını koruyamazlar. Bu nedenle onu giysilerinizin içine ve sizin vücut ısınızı alabileceği şekilde koyarak koruyabilirsiniz. Kedi beslenmesi çok önemli bir konudur. Onun için evinizin sakin bir köşesinde çok fazla hava akımı olmayan bir yerde kedi bakımı için sıcak bir yer hazırlayabilirsiniz.

 Kedi Beslemenin Püf Noktaları

 Annesiz bir kedi beslenmesi oldukça zordur. Yavru kedi için orta büyüklükte bir karton kutunun içine temiz kumaş sererek ona yumuşak ve güzel bir alan oluşturabilirsiniz. Fakat bu alanı oluştururken naylon ve muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Evinizde bir sıcak su torbası varsa içine kaynar olmayan bir suyu koyarak üstüne havlu sararak kedinizin evine yerleştirmeniz gerekir. Kedi bakımı yaparken onun sağlığını ve konforunu sağlamak oldukça önemlidir. Kutunun yanına elektrikli battaniye ya da sıcak suyu sızdıran şişe gibi ürünler koymamaya dikkat etmeniz gerekir.

 Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Yavru kedi kendi beslenemeyecek kadar küçükse beslenmesini biberon ile anne sütünün yerine geçebilecek bir ürünle yapmanız gerekir. Kedi beslenmesi hazırlarken mamayı küçük miktarlarda tek seferde yiyebileceği şekilde hazırlamanız gerekir. Kedi bakımı konusunda titiz davranmalı ve kedinize vereceğiniz mamanın ne çok soğuk ne çok sıcak olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.