Yavru Kedi Besleme İpuçları

Yavru kedinizin bakımını doğru ve sağlıklı bir şekilde yapmak ona sadece ihtiyacı kadar yavru kedi maması vermek demek değildir.

Yavru Kedi Besleme İpuçları

Yavru Kedi Besleme İpuçları

Yavru kedinizin bakımını doğru ve sağlıklı bir şekilde yapmak ona sadece ihtiyacı kadar yavru kedi maması vermek demek değildir.  Şunu unutmamalısınız ki yavru kedinizin besin ihtiyaçları, vücudu ergenlik dönemi boyunca geliştikçe değişecektir. Bu kritik büyüme dönemlerinde düzgün beslenme yavru kedinizin güçlü, sağlıklı yetişkin bir kediye dönüşmesine yardımcı olacaktır. Özellikle yavru kedinizin ilk yılında bilmeniz gereken dört temel kedi besleme tütüyor bulunmaktadır. Bu tüyoları takip ettiğiniz takdirde yavru kediniz geleceğe daha sağlıklı adımlarla ilerleyecektir.

İpucu 1: Yavru Kedinizin Gelişim Kilometre Taşlarını Bilin

Yavru kedinizin ilk yılında hangi gelişim kilometre taşlarını yaşayacağını öğrenmeniz onu ne zaman vene zaman besleyeceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır.

Hızlı Büyüme Aşaması: 2 ila 6 Ay

Yavru kediler sütten kesildikten sonra, hızlı bir büyüme dönemine giriyorlar ki bu da yaşamın altıncı ayına kadar sürüyor. Böyle hızlı bir gelişmeyi sürdürebilmek için besin ve enerjiyi sağlamak için dengeli bir diyete ihtiyaçları var.

Yavru kediler, kilo başına yetişkin kedilerin iki katı kadar enerji gereksinimine sahiptir. Ama küçük ağızları, dişleri ve mideleri tek bir yemek sırasında sindirebilecekleri yiyecek miktarını sınırlıyor. Bu nedenle, günlük besin miktarlarını üç ya da dört küçük öğüne bölmek en iyisi olabilir.

Çünkü her lokma besin ile dolu olmalıdır, kedi yavruları büyümek için özel olarak tasarlanmış bir diyet gerektirir. En iyi seçenek, hayvana dayalı proteinlere sahip, oldukça sindirilebilir, besin yoğunluğu yüksek ve yavru kedilerin benzersiz beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış bir yiyecektir.

Ergenlik Aşaması: 6 - 12 Ay

Yavru kediler yetişkin boyutuna yaklaştıkça, beslenme gereksinimleri tekrar değişmeye başlar. Yavru kedinizin büyüme hızları yavaşlamaya başlayınca aktivite seviyeleri düşebilir ve her gün daha az, daha fazla yemek yemeye başlayabilirler. Bu evrede yavru kediler yetişkin gibi görünmeye başlarlar ancak hala büyümektedirler ve kedi maması için özel beslenmeye ihtiyaç duyarlar.

Ergenlik dönemi, pek çok kedi sahibinin, yavru kedilerin yiyeceklerini çeşitlilik için değiştirmeye yeltendiği bir dönemdir. Ama kediler yüksek kaliteli kuru yiyeceklerle tutarlı bir diyetten sıkılmazlar. Yavru kedinizin kuru yiyeceğini besleyici bir değişiklik olsun diye bol miktarda besin konservesi ile destekleyebilirsiniz.

İpucu 2: Yavru Kedi Mamasından Yetişkin Kedi Mamasına Geçişin Ne Zaman Yapılacağını Bilin

Kediniz 12 aylıkken, bakım formülü yetişkin kedi mamasına geçiş zamanı gelmiş demektir. (Örneğin CatPlus Yetişkin Kedi maması). Bu aylarda kediler artık kedi maması ile beslenmek için ekstra kalori ve besinlere ihtiyaç duymazlar. Bir kedinin beslenmesindeki herhangi bir değişiklik gibi, birkaç günlük bir süre içinde yavru gıdadan yetişkin yemeğine kademeli olarak geçmeyi unutmayın.

Geçiş sırasında kedinizin ağırlığını ve vücut durumunu izleyin ve gerekirse besleme bölümlerini ayarlayın. Kediler genellikle sadece ihtiyaç duydukları şeyleri yedikleri için, serbest seçimli beslenme birçok kedi için iyidir. Ancak fazla egzersiz yapmayan bazı ev kedileri ücretsiz yemek tercih ederlerse fazla yiyebilir. Bu durumda günde iki kez porsiyon kontrollü beslenme iyi bir alternatiftir.

İpucu 3: İnsan Yiyecekleriyle Beslemekten Kaçının

Bir kedi yavrusuna "insan yiyeceği" veya sofra artıkları vermek, “dilencilik” veya yiyecek çalma gibi istenmeyen davranışlara yol açabilir. Yetişkin kediler (özellikle kilo vermek için tasarlanmış olanlar) için formüle edilmiş ev yapımı diyetleri veya yiyecekleri beslemek veya vitaminlerle tam ve dengeli bir diyet uygulamak beslenme bozukluklarına neden olabilir.