Stres Kedinizin Sağlığını Nasıl Etkiler?

Stres, büyük bir sorun gibi görünmeyebilir ancak zamanla kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Stres Kedinizin Sağlığını Nasıl Etkiler?

Stres Kedinizin Sağlığını Nasıl Etkiler?

Stres, büyük bir sorun gibi görünmeyebilir ancak zamanla kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aşağıdaki zararlı sonuçlardan korunmak için kedinizin stresini azaltın.

Stresin Sağlığa Olumsuz Etkileri

Kedinizi sıkıntı içinde görmek üzücüdür. Sürekli saklanma, tıslama ve miyavlama her evcil hayvan ebeveynini endişelendirir. Ancak bununla da bitmez, stresin kedinin fiziksel sağlığı üzerinde kalıcı etkileri olabilir. İşte, stresleri kontrolden çıkarsa olabilecekler:

Sağlıksız kilo: Stresli kediler arasında yaygın bir belirti, iştah değişimidir. Bir kedi stresli olduğunda normalden daha fazla veya daha az yiyebilir. Aşırı yemek, kediler için kötüdür çünkü bu davranış obeziteye ve bununla ilişkili tüm hastalıklara yol açar. Öte yandan, iştah kaybı veya mama kabından kaçma, yetersiz beslenmeye, düşük enerjiye ve tehlikeli kilo kaybına neden olabilir.

Sindirim bozukluğu: Stres, hazımsızlık belirtilerinin daha sık görülmesine neden olabilir. Aşırı stres altındaki kedilerde sıklıkla kusma, ishal ve kabızlık görülür. Sık kusma ve ishal, kedinin vücudundan çok fazla su çıktığı anlamına gelir. Bu belirtiler devam ederse kedi susuz kalabilir. Kabızlık da bir başka ciddi sorundur, çünkü bağırsak hareketi olmadan uzun süre geçirmek, yaşamı tehdit eden bir bağırsak tıkanıklığı yaratabilir.

Zayıflamış bağışıklık sistemi: Stres, bağışıklık sistemine zarar verir. Stresli kediler, daha sık hastalanır çünkü sürekli endişe içinde olmaları enerjilerini tüketir. Bu da vücudun bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı savunmasını zayıflatır. Stres, bağışıklık tepkisini azalttığı için küçük hastalıklarla mücadele etmek daha zor olabilir. Kediniz sürekli hastalanıyorsa altta yatan sorunun stres olma ihtimali yüksektir.

Kedinizin Stresini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Birçok şey kedilerde stresi tetikleyebilir. Streslerini azaltmak için nasıl bir yol izleyeceğiniz, ilk etapta buna neyin neden olduğuna bağlıdır. Stresin kaynağı belli değilse işte deneyebileceğiniz birkaç şey:

Rutinlerini koruyun: Taşınma ve yeni aile üyeleri gibi büyük değişiklikler kediler için önemli stres kaynaklarıdır. Değişiklik ne olursa olsun, kedinizin her zamanki rutinine sadık kalarak uyum sağlamasına yardımcı olun. Onları besleyin, kum kutularını temizleyin ve her gün tutarlı aralıklarla oyun zamanı planlayın. Rutinler, öngörülebilir kalıplar yaratır ve çevrelerinin birçok yönünün hala güvenli olduğunu gösterir.

Tüm kediler için kaynak sağlayın: Kediler, bölgelerini birkaç kişiyle paylaşmak zorunda kaldıklarında genellikle strese girerler. İki veya daha fazla kediniz varsa mama, oyuncak, yatak ve kedi ağacı gibi kaynaklar için kavga ediyor olabilirler. Genel bir kural olarak, her kedi için bir kaynak ve fazladan bir tane daha satın alın. Bu, yeterince kedi yatağı ve kum kabı olmasını sağlayacaktır. Rekabeti azaltmak için kaynakları ev içinde ayırmak ve gürültülü alanlardan uzak tutmak da aynı derecede önemlidir.

Teşvik edici bir ortam oluşturun: Kediler, kendilerini eğlendirecek bir yol bulamadıklarında strese girerler. Tırmanmayı, zıplamayı ve saklanmayı teşvik eden yüksek tüneklere ve kedi ağaçlarına ihtiyaç duyarlar. Kediler ayrıca doğal avlanma içgüdülerini tatmin eden günlük oyun zamanına ihtiyaç duyarlar. Kedi naneli fare oyuncakları ve hareket sensörlü avlar, siz evde yokken kedileri meşgul edebilir.

Her kedi hayatının bir noktasında stres yaşayacaktır. Evinizin önünden gürültülü bir motosiklet geçebilir veya komşular ara sıra havai fişek patlatabilir. Bu durumları önleyemezsiniz, ancak kedinizin sağlığını bozan ve sürekli var olan stres faktörlerini tespit edebilirsiniz. Kedinizin stresinin bir kısmını ortadan kaldırmak için asla çok geç değildir!