Kedilerde Dejeneratif Eklem Hastalığına Doğal Destek

Kediniz dejeneratif bir eklem hastalığı ile yaşıyorsa reçeteli ilaçlar tek seçenek değildir.

Kedilerde Dejeneratif Eklem Hastalığına Doğal Destek

Kedilerde Dejeneratif Eklem Hastalığına Doğal Destek

Dejeneratif eklem hastalığı, yaşlı kediler arasında en yaygın görülen rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla, eklem hastalıkları kaçınılmazdır çünkü doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. Yıllarını sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzıyla geçiren kedilerde bile artrit veya diğer dejeneratif hastalıklar gelişebilir.

Eklem sorunlarının tedavisi olmasa da evcil hayvan ebeveynlerinin kedilerinin rahatsızlığını giderebilecekleri pek çok yol vardır. Kedinizin ilaç kullanmasına da gerek yok! Aşağıdakiler, artritli bir kedinin yaşam kalitesini artırabilecek tamamen doğal yöntemlerdir.

Glukozamin ve kondroitin: Bu iki bileşik, birçok hayvanın bağ dokusundan elde edilir. Görevleri, kıkırdağı sağlıklı ve güçlü tutan bir hücre türü olan kondrositleri korumaktır. Glukozamin ve kondroitin, genellikle hayvan bağ dokusundan elde edilerek takviye formunda birleştirilir. Dejeneratif eklem hastalığının ilerlemesini yavaşlatmanın yanı sıra ağrı ve şişliği de azaltabilirler.

Balık yağı: Balık yağı, omega-3 yağ asitleri içerdiğinden artritli kediler için çok faydalıdır. Bu sağlıklı yağlar, doğal olarak soğuk su balıklarında bulunur ve bağ dokuları için iyileştirici özelliklere sahiptir. Omega 3'ler, osteoartritin önemli bir belirtisi olan enflamasyonu azaltabilir. Eklem kıkırdağındaki şişliği azaltır ve kedinin ağrısının bir kısmını hafifletir. Az miktarda balık yağını normal mamalarına kolayca karıştırabilirsiniz. Ayrıca, kediler balığın tadına bayılır!

Hafif egzersiz: Aşırı kilo, eklemler üzerinde stres yaratabilir. Artritli kediler için obezite, eklem ağrısını kötüleştirir ve bozulma hızını artırır. Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin kilosunu kontrol altında tutarak bu ağrının bir kısmını hafifletebilir. Kedilerin sağlıklı kilolarını korumalarına yardımcı olmak için her gün yaklaşık 15 dakikalık iki oyun seansına ihtiyaçları vardır. Egzersizin esneklik, hareketlilik ve eklem çevresindeki bağların güçlendirilmesi gibi ek faydaları vardır.

Kısıtlı diyet: Egzersizin yanı sıra kedinizin kilo almasını önlemek için kalori alımını kısıtlamanız gerekebilir. Veterineriniz, sağlıklı kedi mamaları ve uygun porsiyon boyutları önerecektir. Ödül maması ve sofra artıkları gibi diğer kalori kaynaklarını da hesaba katmalısınız. Kalori alımını kademeli olarak nasıl kısıtlayacağınız konusunda veterinerinizin rehberliğine uyduğunuzdan emin olun. Yiyecekleri çok hızlı bir şekilde kesmek, beslenme eksikliklerine ve aşırı kilo kaybına yol açabilir. Birden fazla kediniz varsa diğer mama kaplarını artritli kedinizin erişemeyeceği bir yere koyun, böylece olması gerekenden daha fazla yemezler.

Masajlar: Masajlar, artritik ağrıyı yatıştırır ve kedinizle harika bir bağ kurma aktivitesidir (eğer izin verirlerse). Kısa bir masaj seansı, eklemlerdeki dolaşımı artırabilir, sertliği hafifletebilir ve hareket aralığını geliştirebilir. Ancak, kedinize doğru teknikle masaj yapmak önemlidir. Hiçbir evcil hayvan ebeveyni, artritli kedisinin yanlışlıkla daha fazla acı çekmesine neden olmak istemez! Kedinizin bir sonraki randevusunda veterinerinizden evde yapabileceğiniz birkaç basit masajı size öğretmesini isteyin.

Fizik tedavi: Egzersizin aksine, fizik tedavi oyuncak bir fareyi odanın içinde kovalamayı içermez. Fizik tedavi, hareket kabiliyetini artırmak ve ağrıyı hafifletmek için tasarlanmış çok özel bir dizi eylemdir. Artritik kediler için bu eylemler bacak eklemlerini izole eder ve hafif hareket aralığına odaklanır. Fizik tedavi, osteoartritin bir diğer yaygın belirtisi olan kas ve eklemlerdeki sertliği de azaltabilir. Veterineriniz evde uygulayabileceğiniz birkaç fizik tedavi egzersizi gösterebilir.

Isıtma pedleri: Isı, artritik ağrı için geçici rahatlama sağlayabilir. Sertliği giderir ve eklemlerin etrafındaki destekleyici bağları gevşetir. Bazı şirketler, kedinizin yatağının altına yerleştirebileceğiniz evcil hayvan dostu ısıtma pedleri satmaktadır. İnsanlar için tasarlanmış ısıtma pedlerini kullanmayın, çünkü bunlar kediler için çok sıcaktır ve onları yakabilir. Yatağının altına sıcak bir ped yerleştirmek, romatizmalı kedinizin acıya ara verebileceği sıcak ve rahat bir yer yaratır.

Akupunktur: Akupunktur, vücudun tüm bölgelerindeki ağrıyı giderme kabiliyetiyle övülen geleneksel bir uygulamadır. Lisanslı bir profesyonel, eklemlerdeki ağrıyı hafifletmek amacıyla artritli kedilere akupunktur uygulayabilir. Beyne doğal kimyasallar salgılaması için sinyal veren belirli sinirleri hedeflemek için iğneler kullanırlar. Bu kimyasallar, vücuda dolar ve iğnelerin batırıldığı yerdeki ağrıyı hafifletir.

Kediniz dejeneratif bir eklem hastalığı ile yaşıyorsa reçeteli ilaçlar tek seçenek değildir. Artritli kediler, doğal yollarla büyük ölçüde rahatlayabilir. Yaşlı kedinizi yıllarca esnek ve aktif tutacak bir diyet, yaşam tarzı ve egzersiz rejimi oluşturmak için veterinerinizle birlikte çalışın.