Kedilerde En Yaygın 3 Parazit

Bazı parazitler, yaygın olsa da ilaç ve sağlıklı alışkanlıklar yoluyla kolayca önlenebilirler.

Kedilerde En Yaygın 3 Parazit

Kedilerde En Yaygın 3 Parazit

Bazen kedinizin sağlığına yönelik en büyük tehdit, en küçük boyutta olandır. Parazitler, özellikle de açık havada dolaşmayı seviyorlarsa bir kedinin çevresinde her zaman mevcuttur. Kedinizi bu yaratıklardan korumanın ilk adımı, ne olduklarını, nereden geldiklerini ve hangi semptomlara neden olduklarını öğrenmektir.

İşte kedilerde en sık görülen üç parazit hakkında bilmeniz gereken her şey:

1) Pireler Ve Keneler

Pireler ve keneler, kedilerde en sık görülen dış parazitlerdir. Bu, kedinin derisine veya tüylerine yapıştıkları anlamına gelir. Pireler, gözle zor görülebilir ve 2,5 milimetreden daha uzun değildir. Siyah veya kırmızımsı kahverengi renkte olabilirler ve kanatları olmamasına rağmen pireler uzun mesafelere zıplayabilirler.

Yetişkin keneler, pirelerden biraz daha büyüktür ve ortalama uzunlukları çeyrek inçtir. Örümcekler gibi sekiz bacakları vardır ve kırmızı veya kahverengi görünürler.

Bu dış parazitler, sokak kedileri arasında daha yaygındır. Ormanlık alanlarda dolaşarak veya enfekte bir hayvanla temas ederek pire kapabilirler. Keneler, uzun otların uçlarında bekleyerek konakçı bulurlar. Bir kedi yanından geçerken kene kedinin derisine yapışır.

Pire ve keneler, dış parazitler olduğundan aranması gereken birincil belirti cilt tahrişidir. Pireler özellikle kedinin boynunun arkasında ve kuyruğunun dibinde toplanmayı sever. Keneler, vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Hedeflenen bölgelerde aşırı tımarlama, ısırma veya tırmalama fark ederseniz veterinerinize başvurun. Dış paraziti olan kedilerde ayrıca kırmızı, iltihaplı deri, tüy dökülmesi veya ikincil deri enfeksiyonları görülebilir.

Dış parazitlerden kaçınmanın en iyi yolu, kedinize pire ve kenelere karşı tedavi planı uygulamaktır. Kedilerin yıl boyunca korunmaya ihtiyacı vardır çünkü pireler doğru koşullarda aylarca yaşayabilir. Kedinizin dışarıda geçirdiği süreyi sınırlandırmayı düşünün. İçeriye döndüklerinde yol boyunca almış olabilecekleri sinir bozucu yaratıklar için tüylerini kontrol edin.

2) Tenyalar

Tenyalar, özellikle gastrointestinal sistemde bulunan bir iç parazittir. Uzun ve yassıdırlar, yetişkinlerinin uzunlukları ortalama çeyrek inçtir. Tenyalar, kedileri bağırsak astarına yapışarak enfekte eder. Tenyalar ısırdığında ve kanlarıyla beslendiğinde kedinin sindirim sistemi tahriş olur.

Pire ve kenelere benzer şekilde, sokak kedileri tenyalar için daha fazla risk altındadır. Kediler, enfekte kemirgenleri veya kuşları yiyerek tenyalara yakalanır. Tenyalar, kediler patilerini yalarken de sindirim sistemine girebilir. Pireler, tenya yumurtalarının aralıklı taşıyıcılarıdır, bu nedenle pire istilası bu iç parazite yol açabilir.

Tenyalar, gastrointestinal sistemde yaşadığından bu parazite sahip kediler sindirim sorunları yaşar. Kediniz, daha büyük porsiyonlar yemesine rağmen kilo kaybedebilir. Tenyalar kan çektiği için bu parazite sahip kedilerde anemi gelişebilir. Tenyalar, kusma ve ishale neden olur ve dışkılarında pirince benzeyen küçük beyaz parçalar görebilirsiniz.

Tenyaları önlemek için veterinerinize bir solucan tedavi planı hakkında danışın. Bu, aralıklı taşıyıcının kedinizin cildine yapışmasını önleyecektir. Kediniz dışarıda çok zaman geçiriyorsa bahçenin ölü kemirgenlerden veya kuşlardan arındırılmış olduğundan emin olun. Kirleticilerden kurtulmak için içeri girdiklerinde kedinizin patilerini silin.

3) Kancalı Kurtlar

Kancalı kurtlar, tenyalara benzer çünkü onlar da gastrointestinal sistemde yaşayan iç parazitlerdir. Bununla birlikte, kancalı kurtlar biraz daha uzundur ve maksimum uzunlukları bir inçtir. Ayrıca bağırsak astarına yapışarak kedinin kanıyla beslenirler.

Diğer bağırsak parazitleri gibi, kediler de enfekte olmuş vahşi yaşamı yiyerek veya dışarıda kaldıktan sonra patilerini yalayarak kancalı kurtlara yakalanırlar. Kediniz, enfekte bir kedinin dışkısıyla temas ederek kancalı kurt larvalarını alabilir. Kancalı kurtlar tenyalardan farklıdır çünkü deriden, özellikle de pati altlarından da girebilirler.

Kancalı kurtlar ve tenyalar, kusma, ishal, kilo kaybı ve anemi gibi birçok semptom içerir. Kancalı kurtlar, bir iç parazit olmasına rağmen kedinin vücuduna girdikten sonra cildi tahriş edebilirler. Evcil hayvan ebeveynleri, pati altlarında veya ciltteki diğer bölgelerde egzama, cilt lezyonları veya ikincil enfeksiyonlar fark edebilir.

Önlem, tenyalarda olanla neredeyse aynıdır. Ancak, pire ve kene tedavi planı, kedinizi kancalı kurtlardan korumaz çünkü pireler yumurtalarını taşımaz. Ölü hayvanları kontrol edin, patilerini silin ve dışarıda geçirdiği zamanı sınırlayın.

Hiçbir evcil hayvan ebeveyni, kedisinin parazitlerin bir sonraki hedefi haline geleceğini düşünmek istemez. Çoğu kişi, hasta bir kediyle karşılaşana kadar gerçekle yüzleşmez. Tedbiri elden bırakmayın ve kedinizi parazitlerden korumaya hemen başlayın. Bazı parazitler, yaygın olsa da ilaç ve sağlıklı alışkanlıklar yoluyla kolayca önlenebilirler.