Pankreatit

Pankreatit, pankreas adı verilen iç organı etkiler.

Pankreatit

Pankreatit, pankreas adı verilen iç organı etkiler. Bu durum insanları, köpekleri ve hatta kedileri etkileyebilir ve sadece acı verici olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşamı tehdit edebilir. Kedilerde pankreatit hakkında hala bilmediğimiz çok şey var, neyse ki, veteriner topluluğunun bilgi tabanı yıllar içinde çok büyüdü. Bu yüzden bu hastalığı önlemek ve tedavi etmek için yapabileceğimiz birçok şey var.

Pankreatit Nedir?

Pankreatit, kelimenin tam anlamıyla pankreas iltihabı anlamına gelen pankreasın bir durumu veya hastalığıdır. Bu iltihaplanma, kedilerde ağrı ve sindirim sorunlarına neden olan çeşitli problemlere yol açar.

Pankreas, bir kedinin vücudunun karın boşluğunda midesinin yanında bulunur. İnce, uzun, pembemsi renkli bir organdır. Normalde çeşitli enzimler ve insülini düzenlemeye yardımcı olan hormonlar üreterek sindirim sürecine yardımcı olur. Bir kedide pankreatit varsa, normal işlevler etkilenebilir ve karnın diğer bölümlerinde ikincil sorunlar da ortaya çıkabilir. Yaygın olan ikincil problemler, bu organların pankreasa yakınlığı nedeniyle safra kesesi, karaciğer ve bağırsaklarla ilgili sorunları içerir.

Tipik olarak, pankreatite akut veya kronik olarak atıfta bulunulur, yani ya hızlı bir şekilde ortaya çıkar ya da aylar veya bazen yıllardır orada olduğu ama zamanı geldiğinde kendini gösterdiği anlamına gelir. Kediler tipik olarak akut pankreatit yaşarlar ve bu iltihap, pankreasın düzenli işlevlerinde sorunlara neden olur. Akut pankreatit geçiren bazı kedilerde, daha sonra kronik pankreatit olarak adlandırılan düzenli pankreatit alevlenmeleri olacaktır.

Kedilerde Pankreatit Belirtileri

Kedilerde pankreatit, çeşitli semptomlara neden olabilir.

 

  • Karın Ağrısı: Kedinizin karın ağrısı varsa, onu almaya çalışırsanız, ağlayabilir, tıslayabilir veya kaçmaya çalışabilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin karnını hissederken hassas veya ağrılı bir nokta varsa, kedinizin gergin olduğunu da hissedebilir.
  • Kusma: Bir kedi çeşitli nedenlerle kusabilir ve pankreatit bir istisna değildir. Pankreatite bağlı olarak karın ağrısı veya sindirim sorunları nedeniyle kusma meydana gelebilir.
  • Kilo kaybı: Pankreatitli kediler genellikle kusma, ishal ve iştahsızlık gibi diğer semptomlar nedeniyle kilo kaybederler.
  • Uyuşukluk: Kendimizi iyi hissetmediğimizde ve çok aktif olmadığımızda olduğu gibi, pankreatitli bir kedi genellikle uyuşuk olacak ve çok fazla hareket etmek istemeyecektir.
  • İshal: Pankreatit pankreası etkilediğinden ve pankreas sindirimde önemli bir rol oynadığından, pankreatitli kedilerde genellikle ishal görülür.
  • Dehidrasyon: Pankreatitli bir kedi uyuşuk ve halsizse, fazla su içmek istemeyebilir ve ayrıca ishal olabilir. Bu iki durumun birleşimi hızla su kaybına neden olabilir.
  • Ateş: Pankreasta iltihap varsa, bir kedinin vücut ısısı genellikle yükselir.
  • Anoreksi: Kendini iyi hissetmeyen, karın ağrısı çeken ve kusan bir kedi genellikle çok yemek istemez.
  • Ölüm: Bu elbette pankreatite aşırı bir tepkidir, ancak akut pankreatit atağı yeterince şiddetliyse bir kedi için ölümcül olabilir.

Kedilerde Pankreatitin Nedenleri

Diğer türlerde, pankreasın ürettiği sindirim enzimleri (amilaz, lipaz, proteaz vb.) erken aktive edildiğinde pankreatit oluşur. Bu enzimler genellikle pankreas kanalından pankreastan çıktıktan sonra ince bağırsakta aktive olurlar, ancak pankreatitte bu güçlü sindirim enzimleri pankreasta olması gerekenden daha erken aktive olur. Bu, ince bağırsaklardaki yiyecekler yerine pankreasın sindirilmesine yol açar ve diğer semptomların yanı sıra iltihaplanmaya neden olur. Pankreasta fiziksel travma ile de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, kedilerde pankreatitin bilinen kesin bir nedeni yoktur.

Kedilerde Pankreatit Teşhisi

Fiziksel belirtilerin yanı sıra kedilerde pankreatit de kan testleri ile teşhis edilir. Beyaz kan hücresi sayımı, kırmızı kan hücresi sayımı, organ fonksiyon testleri ve kedi pankreas lipaz immünoreaktivite testi (FPLI) adı verilen özel bir test yapılır. Veteriner hekiminiz tarafından röntgen ve ultrason da önerilebilir.

Bir kedide hafif bir pankreatit formunu teşhis etmek zor olabilir. Kronik pankreatiti olan birçok kedinin bu zorluk nedeniyle sıklıkla teşhis edilemediği düşünülmektedir.

Kedilerde Pankreatit Tedavisi

Bir kedide akut pankreatit varsa, veteriner tedavisi gereklidir. Pankreasın dinlenmesine ve iyileşmesine izin vermek için oral yiyeceklerin durdurulması gerekecek, bu nedenle IV tedavisine (serum) başlanması gerekecektir. Kedinizin spesifik semptomlarını tedavi etmek için diğer ilaçların yanında antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlar da verilecektir. Kedilerin çoğu bu tedaviler uygulanırken birkaç gün hastanede kalırlar. Kediniz kendini daha iyi hissetmeye başladığında ve pankreatit semptomları düzeldikçe oral mama yavaş yavaş yeniden verilmeye başlanacaktır.

Kedinizin kronik bir pankreatiti varsa, veteriner müdahalesi gerektirecek kadar kötü olabilecek semptomlarda alevlenme yaşayabilir. Bu alevlenmeler ayrıca evde, kusmayı yönetmek, sıvıları enjekte etmek ve oral ilaçları vermek gibi semptomatik bakıma ihtiyaç duyabilir.

Kedilerde Pankreatit Nasıl Önlenir?

Pankreatit ağrılı ve zararlı bir hastalıktır, bu nedenle kedinizde meydana gelme olasılığını azaltabilecek şeyler varsa, bu talimatları takip etmek iyi bir fikirdir. Hiç kimse pankreatitin kesin nedenini bilmediğinden, veterineriniz, kedinizin pankreatit olasılığını azaltmak için neye ihtiyacı olduğu konusunda önerilerde bulunacak en iyi kişi olacaktır. Kedilerde pankreas sağlığını desteklediği veya kedinizi ideal vücut ağırlığında tuttuğu gösterilen özel bir diyet veya takviye önerebilirler.

Akut pankreatitin aksine kronik pankreatit alevlenmeleri, yine de yönetebilmeniz ve kontrol etmeniz gereken bir şeydir. Kedinize daha önce pankreatit teşhisi konmuşsa, yiyecek alımında, aktivitesinde ve bağırsak hareketlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını izleyin. Kediniz kusmaya veya karında rahatsızlık hissetmeye başlarsa, daha fazla diyabet ve ekzokrin pankreas yetmezliği komplikasyonlarına yakalanmamak için derhal veterinerinize başvurmalısınız. Bu hastalıkların her ikisi de kedilerde pankreasa verilen hasar nedeniyle kontrolsüz, kronik pankreatitten kaynaklanabilir.