Kronik İshalli Kedilerde “Tritrichomonas Fetus” Enfeksiyonu

Tritrichomonas fetus veya T. fetus , genellikle genç kedilerde ve yavru kedilerde görülen kronik kalın bağırsak ishaline neden olan yaygın bir parazittir.

Kronik İshalli Kedilerde “Tritrichomonas Fetus” Enfeksiyonu

Kronik İshalli Kedilerde “Tritrichomonas Fetus” Enfeksiyonu

Kedilerde Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonu Nedir?

Tritrichomonas fetus veya T. fetus , genellikle genç kedilerde ve yavru kedilerde görülen kronik kalın bağırsak ishaline neden olan yaygın bir parazittir. T. fetüsten özellikle ishal nedenlerinin çoğu için tipik tedaviler uygulandıktan sonra semptomlar yeniden ortaya çıktığında şüphelenilir.

Neyse ki, bu enfeksiyon ve neden olduğu kronik ishal, genellikle tıbbi bir acil durumdan çok bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Ancak ishalin birçok nedeni olduğu ve önemli metabolik sorunlara ve dehidrasyona yol açabileceği için göz ardı edilmemelidir. Kedinizde birkaç günden uzun süren ishal varsa ve buna eşlik eden semptomlar varsa (aşağıda listelenmiştir) hemen veterinerinizden yardım isteyin.

Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonunun Belirtileri

Bazı kediler, özellikle daha yaşlı ve sağlık durumu iyi olan kediler, T. fetüs enfeksiyonu ile ilişkili herhangi bir semptom göstermeyebilir. Yine de çoğu kedi için tipik semptom, son derece kötü bir kokuya sahip olan ve genellikle mukus ve/veya parlak kırmızı kan içeren ishaldir. T. fetüs enfeksiyonu olan kedilerin tipik olarak normal bir iştahı vardır ve kusmazlar ya da kilo kaybı yaşamazlar. Ancak şunları deneyimleyebilirler:

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

  • Şişkinlik
  • Defekasyon için zorlanma
  • Anüs iltihabı
  • Artan dürtü ve dışkılama sıklığı

Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonunun Nedenleri

T. fetüs, kedinin ince bağırsağını ve kolonunu ele geçiren, tek hücreli, armut biçimli bir protozoan kamçılı organizmadır. Yaşam döngüsü, trofozoit olarak adlandırılan yalnızca bir aşamadan oluşur ve bir kez gastrointestinal (GI) sistemde, bu çoğalır ve daha sonra diğer kedilerin yemesi için dışkıya dökülür, genellikle tımarlamaya atfedilir - burada diğer kedilere yayılabilir. .

Tritrichomonas fetüs enfeksiyonu, dünya çapında ve barınaklar ve barınaklar gibi çok kedili konutlarda daha fazla vakada bulunmuştur. Tüm kediler duyarlı olsa da, genç kediler ve kedi yavruları genel olarak enfeksiyona karşı daha hassastır ve safkan kedilerin, muhtemelen üreme tesisleriyle bağlantılı olarak daha yüksek enfeksiyon insidansı vardır.

Veteriner Hekimler Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonunu Nasıl Teşhis Eder?

Kedinize T. fetüs teşhisi koymak için bir veterinerin önerebileceği üç test yolu vardır. Altlık kontaminasyonu olmayan taze dışkı örnekleri gereklidir. Testler şunları içerecektir:

Dışkı kültürü: Bu test, klinikte veya bir referans laboratuvarında yapılabilir ve genellikle organizmaların saptanma olasılığını artırır.

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Bazı durumlarda, kedinin anüsüne bir kateterin yerleştirildiği (bu genellikle sedasyon gerektirir), kolonun salinle yıkandığı ve dışkı maddesinin aspire edildiği bir salin yıkama prosedürü gerçekleştirilebilir.

PCR: Bu en hassas testtir ve bir referans laboratuvarı gerektirir. Kedinizin dışkısında organizmanın eser DNA'sını arar.

Fekal smear: Genellikle klinikte yapılır, bu, kedinizin taze dışkısının mikroskobik bir incelemesidir.

Kan tahlili, rutin dışkı muayeneleri (genellikle diğer parazit nedenlerini dışlamak için) ve radyografiler veya ultrason gibi görüntülemeler önerilebilir.

Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonunun Tedavisi

Bu tür tedavilerin örnekleri arasında, yüksek lifli bir diyetle diyet yönetimi veya dışkı kıvamını iyileştirmeyi veya bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltmayı amaçlayan "mide-bağırsak dostu" bir diyet yer alır; yararlı bakterilerin büyümesini desteklemeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve bağışıklık sistemi işlevlerine yardımcı olmaya yardımcı olmak için prebiyotikler, probiyotikler veya her ikisinin bir kombinasyonu; ishal önleyici ilaçlar; ve antibiyotikler ve/veya metronidazol veya fenbendazol gibi ilaçlar .

Teşhis konulduğunda bile, bu tedaviler genellikle başarısız olur veya ilk başta yalnızca ilaçlar bittiğinde veya kedinin diyeti değiştirildiğinde semptomların tekrar ortaya çıkması için başarılı olabilirler.

Tinidazol veya ronidazol gibi diğer ilaçların T. fetüs enfeksiyonlarını tedavi etmede etkili olduğu gösterilmiştir. Ronidazol tercih edilen ilaçtır, ancak dikkatli kullanılmalıdır. Sadece doğrulanmış vakalarda ve lisanslı bir veterinerin reçetesiyle kullanılmalıdır. Kedinizde veya yavru kedinizde T. fetüs enfeksiyonu varsa, bu tür ilaçların riskleri ve yararları hakkında veterinerinizle konuşun. 

İlgili Ürünler:

Tritrichomonas Fetus Enfeksiyonunun İyileşmesi ve Yönetimi

Yalnızca hafif veya aralıklı semptomları olan bazı kediler için veya tedavinin yan etkileri, maliyet veya evcil hayvan ebeveyn tercihi nedeniyle tedavi bir seçenek değilse, T. fetüs kaynaklı ishalin kendi kendine düzelebileceği unutulmamalıdır. En az iki yıl sürer ve kediler ömür boyu parazitin taşıyıcıları olarak kalırlar.

Tedavi gören birçok kedi için uzun vadeli prognoz iyidir. Tedavinin süresi genellikle yaklaşık iki haftadır ve çoğu kedi sadece birkaç gün içinde dışkı kıvamında iyileşme gösterir. Tedaviden sonra ikincil enflamasyon düzeldiği için ishal kısa bir süre devam edebilir.