Kedilerde Bakteriyel Deri Enfeksiyonları Nelerdir?

Derinin önemli bir işlevi enfeksiyona karşı koruyucu bir bariyer görevi görmesidir. Bu bariyer hasar görür ve aşılırsa, bakteriler kolonize olabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Kedilerde Bakteriyel Deri Enfeksiyonları Nelerdir?

Kedilerde Bakteriyel Deri Enfeksiyonları Nelerdir?

Derinin önemli bir işlevi enfeksiyona karşı koruyucu bir bariyer görevi görmesidir. Bu bariyer hasar görür ve aşılırsa, bakteriler kolonize olabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Kedilerde bakteriyel deri enfeksiyonlarına piyoderma denebilir. Her iki ifade de mikropların neden olduğu deri hastalığı ile ilgilidir. Tıbbi terminolojide, "pyo-" öneki "irin" anlamına gelir ve "-derma" soneki "deri" anlamına gelir ve "derideki irin" tanımını oluşturur. Cildin bakteriyel enfeksiyonlarına, normalde ciltte yaşayan bakterilerin (normal flora) aşırı çoğalması veya geçici olarak veya normalde ciltte bulunmayan bakteriler neden olabilir. Kediler, köpeklerden daha az sıklıkla piyoderma geliştirir.

Bir deri enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilmezse, enfeksiyon dokuların daha derinlerine yerleşerek belirtilerin kötüleşmesine ve daha fazla rahatsızlığa neden olabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kedilerde Bakteriyel Deri Enfeksiyonu Türleri

Bakteriyel enfeksiyonlar, kedi derisinin yüzeyinde yer alabilir, derinin dış katmanına (epidermis) yüzeysel olarak yayılabilir veya derinin daha derin katmanlarına (dermis ve subcutis) geçebilir.

Yüzey: Enfeksiyon derinin yüzeyinde bulunur ve sıcak noktalar, deri kıvrımı tahrişi ve bakterilerin aşırı çoğalmasına bağlı deri kızarıklığını içerebilir.

Yüzeysel: Enfeksiyon derinin yüzeyinden daha derine, epidermise ve kıl köklerine uzanır. Bu genellikle Staphylococcus bakterisinden kaynaklanır.

Derin: Bu tür enfeksiyon daha az görülür, ancak daha zararlıdır çünkü dermise kadar uzanır ve selülite yol açabilir veya kana bakteri bulaştırabilir. Enfeksiyonlar kalıcıysa ve iyileşmezse, kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) veya atipik bir mikobakteri enfeksiyonu gibi altta yatan bir bağışıklık işlev bozukluğu olabilir.

Kedilerde Bakteriyel Deri Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir?

Bir kedide bakteriyel cilt enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:

  • Özellikle kuyruğa yakın alt sırtta aşırı pullanma veya kepek
  • Kabuklar
  • Ciltte küçük, sert şişlikler (miliyer dermatit)
  • Kırmızılık
  • Açık yaralar veya ülserler
  • Yaralardan kan ve akıntı
  • Cildi kaşıma, yalama veya ovma (kaşıntı)

Kedilerde Bakteriyel Cilt Enfeksiyonlarının Nedenleri

Kedilerde bakteriyel deri enfeksiyonu, alerjiler, pireler, Demodex gibi dış parazitler veya kedi çene aknesi gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanabilir. Kedinin vücudundaki sıcak ve nemi hapseden alanlar (deri kıvrımları), tahrişe ve enfeksiyona yol açabilecek bakteriler için mükemmel koşulları barındırır.

Feline immunodeficiency virus (FIV) veya feline lösemi virüsü (FeLV) gibi kedinin bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, bir kedinin doğal savunması baskılandığından aşırı bakteri üremesine neden olabilir.

İlgili Ürünler:

Cildin koruyucu işlevini tehlikeye atan çizikler veya ısırık yaraları gibi yaralanmalar, bakterilerin kolonize olmasına ve apseye dönüşebilecek enfeksiyona neden olabilir. Hipertiroidizm ve hiperadrenokortisizm (Cushing hastalığı) dahil olmak üzere endokrin bozukluklar cildi etkileyerek potansiyel olarak enfeksiyona yol açabilir. Yetersiz bakım, cildi yağlı ve kirli bırakabilir ve saçın matlaşmasına neden olarak cildi tahriş edebilir.

En yaygın bakteri suşları şunları içerir:

  • Staphylococcus pseudintermedius (genellikle deride bulunur)
  • Pasteurella multocida (genellikle kedinin ağzında ve tükürüğünde bulunur)

Veterinerler Kedilerde Bakteriyel Cilt Enfeksiyonlarını Nasıl Teşhis Eder?

Bakteriyel bir cilt enfeksiyonunun teşhisi, kedinin geçmişine, klinik belirtilerine, teşhis testlerine ve diğer hastalık ve bozuklukların ekarte edilmesine dayanır.

Aşağıdaki teşhis seçenekleri önerilebilir:

Cilt sitolojisi — Veterineriniz cilt lezyonlarından örnekler alabilir ve bakteri veya beyaz kan hücrelerinin varlığını veya yokluğunu doğrulamak için bunları mikroskop altında gözlemleyebilir.

Deri kazıma — Akarları aramak için deri kazıma alınır. Bu, numuneye herhangi bir akarın dahil edilmesini sağlamak için tahrişe veya hafif kanamaya neden olacak kadar kedinin derisini steril bir neşter bıçağıyla yeterince derin kazıyarak gerçekleştirilir (Demodex kıl köklerinin derinliklerinde yaşar)

Mantar kültürü — Kedinin cilt durumunu teşhis etmeye yardımcı olmak için mantar gelişimini aramak için de alınabilir.

Bakteriyel kültür ve duyarlılık testi — Bu, veterinere hangi bakteri türünün mevcut olduğunu söyler ve özellikle enfeksiyon tekrarlıyorsa veya iyileşmezse tedavi için en iyi ilaç(lar) konusunda yönlendirme sağlar.