Köpeklerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerin, hayatın günlük süreçlerini sürdürmek için hayati önem taşıyan iki böbreği vardır. En başta toksinleri ve atıkları filtrelemek ve vücuttan atmak olmak üzere çeşitli işlevleri vardır.

Köpeklerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Nedir?

Köpeklerin, hayatın günlük süreçlerini sürdürmek için hayati önem taşıyan iki böbreği vardır. En başta toksinleri ve atıkları filtrelemek ve vücuttan atmak olmak üzere çeşitli işlevleri vardır. Böbreklerin diğer görevleri arasında sıvı, mineral ve elektrolit dengesini düzenlemek; su ve protein tasarrufu; kan basıncını korumak; ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi.

Pek çok neden, ilerleyici böbrek fonksiyon kaybıyla ilişkilidir ve ne yazık ki, bir kez kaybedildiğinde hasar geri döndürülemez. Sonuç olarak, filtrelenmemiş atık ürünler ve toksinler kan dolaşımında birikerek genel bir mide bulantısı ve halsizlik durumuna yol açar. Tedavi edilmediğinde veya yönetilmediğinde, bir köpeğin yaşam kalitesi düşer. Erken teşhis ve müdahale, hastalığı yönetmek ve köpeğinizin rahatını ve esenliğini korumak için hayati önem taşır.

KBH, teşhis konmadan bir süre önce sıklıkla mevcut olan ilerleyici bir hastalıktır. Tipik olarak laboratuvar değerlerine ve klinik belirtilere dayalı olarak dört aşamada sınıflandırılır:

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Evre I : Hiçbir klinik belirti görülmez.

Evre II : Bazı klinik belirtiler görülür.

Evre III : Pek çok klinik belirti görülür ve evcil hayvanlar sıklıkla hastalanır.

Evre IV : Klinik belirtilerin çoğu, genellikle acil bir durum olarak görülür. Evcil hayvanın yaşam kalitesi düşüktür.

Kronik Böbrek Yetmezliği Kronik Böbrek Hastalığı ile Aynı Şey midir?

Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği (CRF), azalan böbrek sağlığını tanımlamak için sıklıkla birbirinin yerine kullanılan farklı terimlerdir - burada böbrekler zamanla gerekli görevlerinde daha az verimli hale gelir ve sonuçlar yaşamı tehdit eder.

Köpeklerde KBH Belirtileri

Köpekler tipik olarak, böbrekler işleyiş kapasitelerinin yaklaşık %75'ini kaybedene kadar herhangi bir semptom yaşamazlar. Evre ne kadar yüksekse (yani mevcut böbrek hastalığının derecesi ne kadar büyükse), o kadar fazla semptom sergilenir.

Herhangi bir aşamadaki köpekler aşağıdaki semptomları yaşayabilir:

  • İdrar çıkışındaki değişiklikler, genellikle artar
  • İştah azalması
  • Dehidrasyon
  • Artan susuzluk
  • Kas erimesi
  • Mide bulantısı
  • Oral ülserasyonlar (ağızda yaralar) ve ağız kokusu
  • Soluk diş etleri
  • Genellikle sekonder hipertansiyona (yüksek tansiyon) atfedilen görme kaybı
  • Zayıflık ve uyuşukluk
  • Kilo kaybı

Köpeklerde KBH Nedenleri

Kronik böbrek yetmezliği, tanımı gereği, belirli bir süre içinde ortaya çıkan bir hastalıktır; bazı köpekler için kapsamlı testlere rağmen sebebin bilinmediği, devam eden, ilerleyici ve geri döndürülemez bir süreçtir.

İlgili Ürünler:

Genellikle KBH, ciddi bir enfeksiyon (örneğin, leptospirosis, kene kaynaklı hastalık veya piyelonefrit), sıcak çarpması, zehirlenme (zehirli bir ısırık veya sokmadan) veya antifriz gibi toksik maddelerin yutulması gibi ciddi bir böbrek hasarından sonra gelişir. NSAID'ler (ibuprofen) veya bazı antibiyotikler. KBH ayrıca belirli immün aracılı hastalık veya kanser türleri ile de ilişkilidir.

 

Yaygın olarak KBH'ye eğilimli köpek ırkları şunları içerir:

 

  • Basenji
  • Bernese dağ köpeği
  • Cairn Terrier
  • Süvari kral charles spaniel
  • İngiliz Cocker Spaniel
  • West Highland Beyaz Terrier

 

Veterinerler Köpeklerde KBH'yi Nasıl Teşhis Eder?

Bir veteriner, özellikle aşağıdakiler gibi böbrek değerlerine bakmak için fizik muayene, kan tahlili ve idrar tahlili ile başlayacaktır.

 

Köpeklerde KBH Tedavisi

KBH yönetilebilir ancak tedavi edilemez bir hastalıktır - çünkü köpek semptomatik hale geldiğinde, geri dönüşü olmayan hasar zaten oluşmuştur. KBH evresine dayalı öneriler, köpeğinizin ihtiyaçlarına uyacak şekilde uyarlanacaktır; Evre III veya IV'teki köpekler, Evre I veya II'deki köpeklere göre daha fazla bakım ve tedaviyi garanti eder. KBH için yaygın tedaviler, ilaçlar, diyet ve sıvı tedavisinin yanı sıra altta yatan herhangi bir durum veya tetikleyici faktörlerin tedavisini içerir.

Cerenia® , ondansetron veya omeprazol gibi ilaçlar mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık veya iştah kaybına yardımcı olabilir. Daha kapsamlı ihtiyaçları olan bazı köpekler için bir besleme tüpü yerleştirilebilir. Ayrıca kapromorelin ve mirtazapin gibi iştah açıcı ilaçlar önerilebilir.

Çoğu veteriner, protein, tuz ve fosfor açısından daha düşük ve KBH ile ilişkili yan etkilerle mücadeleye yardımcı olmak için alkalize edilmiş dengeli bir diyetle diyet yönetimi önerecektir.

Köpeklerde KBH'nin İyileşmesi ve Yönetimi

KBH, semptomlar gelişmeye devam ettikçe sürekli bakım ve izleme gerektiren, ömür boyu süren ciddi bir durumdur. KBH'li köpekler, diğerlerine göre daha sık veteriner ziyareti ve test gerektirir ve KBH'nin tüm aşamalarında, semptomlar değiştikçe yaşam kalitesi değerlendirilmelidir. Veterinerinizin yeniden kontrol yönergelerine uyduğunuzdan ve tüm ilaçlara ve diyete önerildiği şekilde devam ettiğinizden emin olun; birçoğu yaşam için gerekli olacak.