Kedilerin Beslenmelerinde Yağa İhtiyacı Var mı?

Diyetimize eklendiğinde yağın genellikle kötü bir şey olduğunu düşünürüz, bu nedenle çoğumuzun kedi mamasında da yağa karşı dikkatli olması şaşırtıcı değildir.

Kedilerin Beslenmelerinde Yağa İhtiyacı Var mı?

Diyetimize eklendiğinde yağın genellikle kötü bir şey olduğunu düşünürüz, bu nedenle çoğumuzun kedi mamasında da yağa karşı dikkatli olması şaşırtıcı değildir. Bununla birlikte, kedinizin sağlığı için bir miktar yağ gereklidir, hatta hayatidir. Kedi mamasında yağın nasıl ve neden önemli olduğuna bir göz atalım.

Yağların türleri ve faydaları
Kedi mamasında birçok yağ türü bulunur ve her yağ türü farklı bir rol oynar. Kedi mamalarında kullanılan yağlar tipik olarak yüksek oranda sindirilebilirdir ve vücut tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılır.

Tüm yağlar yağ asitlerinden yapılır. Bu yağ asitleri, farklı yağ türlerinin yapı taşları olarak düşünülebilir. Yağ asitleri birkaç farklı şekilde karakterize edilebilir. Omurgalarını oluşturan karbon zincirinin uzunluğuna göre uzun zincirli, orta zincirli veya kısa zincirli olarak sınıflandırılabilirler. Ayrıca, omurgadaki karbon atomları arasındaki bağların sayısına göre doymuş, doymamış veya çoklu doymamış olarak sınıflandırılabilirler. Ek olarak, karbon atomları arasındaki bağların nerede oluştuğuna göre sınıflandırılabilirler. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bu tip sınıflandırmanın örnekleridir.

Esansiyel yağ asitleri nelerdir?
Kediniz esansiyel yağ asitlerini tekil formlarında sentezleyemediğinden, yağ asitleri kedi mamasından sağlanmalıdır. Kediler için esansiyel yağ asitleri, her ikisi de omega-6 yağ asitleri olan linoleik ve araşidonik asit içerir. Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA, teknik olarak esansiyel yağ asitleri değildir, fakat aynı zamanda, beyin fonksiyonlarını artırma ve iltihabı azaltma (anti-inflamatuar) dahil olmak üzere pek çok yararları nedeniyle, kedi mamalarına sıklıkla takviye edilir.

Yağların kedinizin sağlığı için sağladığı faydalar
Yağ, bir kedinin sağlığı ve esenliği için çeşitli şekillerde önemlidir. İşte bunlardan sadece bazıları:

  • Yağ, kediler için konsantre bir enerji kaynağıdır. Aslında yağ, protein ve karbonhidratların iki katı enerji sağlar.
  • Yağ, kedinizin hücre zarlarının bir parçasını oluşturur ve besin maddelerinin ve diğer maddelerin hücre zarlarından taşınmasına yardımcı olur.
  • Yağ, sinir sinyal iletimlerinin hızında rol oynar.
  • Yağ, iltihabı kontrol etmeye yardımcı olan metabolitler üretir.
  • Yağ, östrojen, testosteron ve progesteron dahil olmak üzere bazı hormonların oluşumuna katkıda bulunur.
  • Yağ, bakteriyel ve viral istilalara karşı bir bariyer sağlar.
  • Yağ, kedi mamasını daha lezzetli hale getirir ve yemekten sonra tokluk hissi olan tokluğu etkiler.
  • Yağ, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini artırır.

Kedi mamalarında yaygın yağ kaynakları nelerdir?

Hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar genellikle köpek ve kedilerin beslenmesinde yağ kaynağı olarak kullanılır. Linoleik asit kümes hayvanları, sığır eti ve domuz yağında bulunur ancak en iyi kaynaklar mısır, soya fasulyesi ve aspir yağıdır. Araşidonik asit, hayvansal yağlar ve balık yağında bulunur. Omega-3 yağ asitleri balık yağı, kril yağı ve keten tohumunda bulunur. 

Kedinizin beslenmesinde yağ ne oranda kullanılmalı
En iyi evcil kedi mamaları, diyette uygun ve dengeli miktarda yağa sahip olacaktır. Ancak, kedinizin benzersiz bir beslenme gereksinimlerine sahip olabileceğini unutmayın. Örneğin, pankreatit gibi rahatsızlıkları olan kediler, daha az yağ içeren kedi mamasına ihtiyaç duyabilir. Evcil hayvanınız için en uygun kedi mamasının hangisi olduğunu tartışmak için veterinerinize danışın.

Kedinizin diyetinde yağa ihtiyacı var. Diyet yağı, genel sağlığını artırmanın yanı sıra kedinize enerji sağlar. Bu nedenle, hayvanın kilosunu yönetmenin bir yolu olarak kedinizin diyetindeki yağ miktarını sınırlamayın. Evcil hayvanınız fazla kilolu ise, kilosuna uygun bir diyete geçiş yapın.