Kedilerde Stres

Bir kediniz varsa, muhtemelen bazı şeylerin onun saklanmasına,

Kedilerde Stres

Bir kediniz varsa, muhtemelen bazı şeylerin onun saklanmasına, tıslamasına, kaçmasına ve hatta kum kutusunun dışında idrara çıkmasına veya dışkılamasına neden olabileceğini zaten biliyorsunuzdur. Tüm bu davranışlar çevreden gelen strese bağlı olabilir ve kedinize yardım etmek için bir şeyler yapabilmeniz için onları tanımanız önemlidir. Tamamen stressiz bir hayat yaşamak imkansızdır ancak bazı yaygın nedenleri ve tetikleyicileri bilmek, kedinizde gereksiz stresten kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Kedilerde Stres Nedenleri

Tıpkı insanlar gibi, her kedi belirli bir olaya, öğeye veya kişiye farklı tepki verebilir ancak kedinizde strese neden olma olasılığı daha yüksek olan yaygın durumlar vardır.

 

Yeni İnsanlar ve Evcil Hayvanlar

Kediler, evinizde yaşayan insanların ve evcil hayvanların ne zaman gelip gittiği de dahil olmak üzere, evdeki herhangi bir değişikliğe karşı genellikle hassastır. Eve gelen yeni bebekler, sizinle yaşamaya gelen büyükanne ve büyükbaba, boşanma, oda arkadaşı değişiklikleri, evlilik, yeni kediler ve diğer evcil hayvanlar ve hatta sadece bir gece kalan biri bile, özellikle kediniz zaten bilmiyorsa, kedinizde strese neden olabilir.

Yapıdan kaynaklı sorunlar

Garip kokular, inşaat sesleri, etraftaki malzemeler, tanıdık olmayan insanlar ve evinizin üzerinde veya çevresinde yapılan işlerle ilgili diğer şeyler kedinizde strese neden olabilir. Basitçe bir odayı boyamak veya hafif bir tadilat yapmak da stresi tetikleyebilir, bu nedenle sorunlara neden olması için büyük bir inşaat projesi olması gerekmez.

Dışarı​​daki hayvanlar

Kediniz duyabiliyorsa, koklayabiliyorsa ve özellikle dışarıdaki başka bir hayvanı görebiliyorsa stresli olabilir. Dışarıdaki kediler, evdeki kedinizde stres için yaygın bir tetikleyicidir, ancak kedinizin gördüğü dışında kuşları yakalayamamak bile, kedinizin bastırılmış strese sahip olmasına neden olabilir.

Toplu taşıma

Kedinizi herhangi bir nedenle taşımanız gerekiyorsa, stres olası bir durumdur. Taşıyıcıya alışık olmamak, bir arabanın veya uçak yolculuğunun görüntüleri ve sesleri ya da varış noktasının (veteriner gibi) beklentisi strese neden olabilir.

Diğer çevresel değişiklikler

Robotik süpürgelerden, hareketli kutulara kadar her şey kedinizde strese neden olabilir. Kedinizin kum kutusunun bulunduğu yeri, kullanılan kumun türünü, kedinizin nerede yediğini ve hatta en sevdiği tırmalama direklerinin nerede olduğunu değiştirmek, kedinizde stresi tetikleyebilecek çevresel değişikliklerin diğer örnekleridir.

Kedinizdeki stres nasıl anlaşılır?

Saklanmak, kedinizin stresli olduğunun en bariz belirtilerinden biridir ama tek değil. Tıslama, kaçma, hırlama, nesneleri tırmalama ve çöp kutusunun dışına çıkarma, kedinizdeki diğer stres belirtileri olabilir ve özellikle düzenli olarak meydana geliyorsa, göz ardı edilmemelidir. Kedinizi bu belirtiler için izleyin ve bu davranışları fark etmeden önce nelerin değişebileceğini düşünün.

Stresli Kedinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Neyse ki kediniz stresliyse ona yardım etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Stresin kaynağını bulabilirseniz, yapılacak en iyi şey o kaynağı ortadan kaldırmaktır, ancak bu her zaman mümkün değildir. Kediniz bu konuda stresli olduğu için bir aile üyesinden veya yeni evcil hayvandan kurtulamaz veya inşaatı durduramazsınız, ancak bu, kedinize hala yardım edemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Feromon içeren spreyler, mendiller ve difüzörler, kedi dostunuzdaki kaygıyı yönetmenize yardımcı olmak için iyi bir başlangıç noktasıdır. Kedilerin sakin ve güvende hissetmelerine yardımcı olurlar, ancak kendi başlarına yardımcı olmazlarsa başka bir şeyle birlikte kullanılmaları gerekebilir.

Takviyeler ve özel diyetler, stresli kedinize yardımcı olmanın sonraki adımlarıdır. L-theanine, süt peynir altı suyu proteinleri, manolya ve phelodendron özleri gibi çeşitli bileşenler, stresli bir kediye yardımcı olabileceklerini gösteren araştırmalara sahiptir.

Gerekirse, stresli kediler feromon, takviye, diyet ve hatta ilaçların bir kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir. Fluoksetin, gabapentin, amitriptilin ve diğer reçeteli maddeler, diğer yöntemlerle çözülemeyen stres durumları için veterineriniz tarafından önerilebilir. Duruma bağlı olarak, bunların geçici veya uzun süreli verilmesi gerekebilir, ancak kedinizin yapmanız gerekenden daha az stres hissetmesine yardımcı olabilirseniz, buna değer.