KEDİLER VE KARBONHİDRATLAR

Karbonhidratlar kedilerde birçok önemli işlevi yerine getirir.

KEDİLER VE KARBONHİDRATLAR

Karbonhidratların Önemi
Karbonhidratlar kedilerde birçok önemli işlevi yerine getirir. Kedilerin diyetlerinde temel besinler olarak kabul edilmese ve genellikle dolgu maddeleri olarak kabul edilse de karbonhidratlar kedinizin vücudunda kritik rol oynarlar. Özellikle yüksek oranda sindirilebilir, kolayca temin edilebilen bir enerji kaynağı sağlarlar.

Sindirim sırasında karbonhidratlar, beyin de dahil olmak üzere belirli vücut hücreleri için tercih edilen enerji kaynağı olan glikoza parçalanır. Ayrıca karbonhidrat tüketimi, proteinin enerji üretimi için kullanılmasından ziyade vücut dokusunun üretilmesi ve korunması için ayrılmasına izin verir.

Nasıl protein sindirimi ve kullanımı zorunlu etoburlara özgüyse, karbonhidrata tepkileri de öyledir. Kedilerin beslenmelerinde karbonhidrat gibi temel bir ihtiyacı yoktur. Örneğin köpeklerle karşılaştırıldığında, ince bağırsaklarda karbonhidratı parçalayan bağırsak ve pankreas amilazları ve bağırsak disakkaridazlarının daha düşük aktivitelerine sahiptirler. Karaciğerlerinde düşük glukokinaz ve glikojen sentetaz seviyelerine sahiptirler ve tarihsel olarak tutarlı tedarikleri göz önüne alındığında protein ve yağ genellikle glukoneojenik yakıtlar olarak kullanılır.

Bu, kedilerin bir enerji kaynağı olarak sindirilebilir karbonhidrat kullanamayacakları anlamına gelmez. Tipik omnivor veya otoburdan daha düşük bir kapasiteye sahip olsalar da özellikle enerji verimi önemli olduğunda, basit şekerlerin kullanımında oldukça verimlidirler. Bunun için önemli bir fizyolojik gösterge, özellikle lipoproteinlerin plasenta bariyerini geçemediği gebelik sırasındadır.

Sindirime daha dirençli olan kompleks karbonhidratlar, bağırsak fonksiyonunun düzenlenmesinde rol oynayabilir, ancak türe özgü toleranslar her zaman dikkate alınmalıdır. Genellikle lif olarak adlandırılan bunlar, bağırsak geçişini, dışkı pH'ını, mikrobiyomu ve bağırsak su emilimini etkileyebilir.

İnsanlarda, bazı karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Kedilerde bu oral enzim yoktur, bu nedenle karbonhidratlar sadece ince bağırsakta parçalanır.

Kedi Mamasındaki Karbonhidratlar
Evcil hayvan mamalarına karbonhidrat eklemek, farklı besin değerlerine sahip tarifler oluşturmak için daha fazla esneklik sağlar. Bu, diyette daha az protein veya yağ gerektiren hayvanlar veya bir sağlık durumu nedeniyle belirli mineral seviyelerine ihtiyaç duyan evcil hayvanlar için önemlidir. Tüm kedi mamaları karbonhidrat, yağ ve protein dengesi içerir. Örnek olarak, bir gıdadaki karbonhidrat miktarını azaltmak, yağ ve/veya protein içeriğini artıracaktır.

Diyet lifi, bir kedinin enzimleri tarafından sindirilemeyen benzersiz bir karbonhidrat türüdür. Ancak, birçok faydası vardır. Lif, kilo yönetimine yardımcı olabilir, sindirim sağlığını iyileştirebilir ve kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabilir.

Mamanın şekli, dokusu ve yoğunluğu, yiyeceğin karbonhidrat (nişasta) içeriğine bağlıdır. Bu çok önemlidir, çünkü ağız hissi ve mama tanesinin yapısı, özellikle kediler için lezzeti belirlemeye yardımcı olur.

Karbonhidrat Çeşitleri
Tahıllar, kedi mamalarında yaygın bir karbonhidrat kaynağıdır. Tahıl örnekleri arasında yulaf, arpa, çavdar, mısır, pirinç ve buğday bulunur. Tahıl olmayan karbonhidrat kaynakları arasında bakliyat (bezelye, mercimek, fasulye, nohut), patates, tatlı patates bulunur