Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Doğada her canlının bir yaşam süresi vardır. Evcil kedilerin yaşam süresi ise yaklaşık olarak 12-18 yıl arasında değişmektedir.

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Doğada her canlının bir yaşam süresi vardır. Evcil kedilerin yaşam süresi ise yaklaşık olarak 12-18 yıl arasında değişmektedir. Sokak şartlarında hayatta kalmaya çalışan kedilerin yaşam süreleri, ev hayatında yaşayan kedilere göre daha kısadır. Evcil kediler, yavruluk dönemlerinden itibaren ilgi ve sevgi ile beslenip büyüdükleri için daha uzun ömürlü olmaktadır. Ancak insanlar gibi kedilerde de yaşlanma süreci mevcuttur. Her kedi farklı zamanlarda yaşlılık belirtileri gösterir. Yaşlanma sürecinde hücreler yavaşlar, bağışıklık sistemi ve diğer vücut fonksiyonları önceki dönemlere göre daha az çalışmaya başlar. Kedinizde yaşlılık belirtileri görülmeye başlandığında mutlaka bir veteriner hekimden destek almanız gerekmektedir.

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Kediler, 7-8 yaşlarına geldiklerinde yaşlılık belirtileri göstermeye başlamaktadır. Ama genellikle 11 yaşından sonra gözle görülür belirtiler gösterirler. 7 yaşından itibaren kediler daha iyi gözlenmeli, veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Zamanında fark edilemeyen hastalıklar, daha sonra kedinizin ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Azalan Hareket Yeteneği

Eskisi gibi hoplayıp zıplayamama, hareket ederken zorlanma gibi durumlar yaşlılık belirtilerinden biridir. Kediniz, tuvaletini kumunun dışına yapıyorsa, eskisi gibi kendini temizleyemiyorsa bunlar da yaşlılık belirtileridir.

Bu belirtiler kedinizde var ise artrit hastası olabilir. Artrit hastalığı, hareket kısıtlamasına ve ciddi anlamda ağrı çekmesine neden olmaktadır. Tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Davranış Değişiklikleri

Kedilerin yaşlanma evresinde bazı davranış değişiklikleri yaşanır. Daha az oyun oynar, daha çok uyurlar. Stresle karşı karşıya kaldıklarında eskiye göre daha kötü tepkiler verirler.

Bazı kediler ise yaşlılığın verdiği hastalıklardan dolayı yaşadığı ağrı ve acı nedeniyle agresifleşebilirler. Bu durumda veteriner hekime başvurarak ağrılarını giderici tedaviler uygulanmasını sağlamalısınız.

Kediler genellikle yaşadıkları hastalıkları saklamaya meyillidirler. Bu da hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Fark edilen küçük davranış değişikliklerinde vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir.

Yeme Alışkanlıklarındaki Değişimler

Yaşlılık belirtilerinden bir diğeri de kedilerdeki yeme alışkanlığının değişmesidir. Kediler eskisi kadar iştahlı olmazlar. Daha az ve daha yavaş yemeye başlarlar. Sindirim sistemleri eskisi kadar hızlı çalışmadığı için bu durum kedileri daha az yemeye yöneltir.

Yaşlılık sürecinde kedilerin sindirim sisteminde de bir yavaşlama mevcuttur. Bu da beraberinde kabızlık sorununu getirir. Kediniz kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalır ise beslenmesine artık daha sulu gıdalarla devam edilmelidir. Beslenme düzeni sık sık ve az az olacak şekilde düzenlenebilir.

Tüylerinde Renk Değişikliği

Kedilerde yaşlanma ile birlikte tüylerde de renk değişimi gözlemlenmektedir. Özellikle koyu renkli kedilerde tüy rengi griye dönmeye başlar. Bu değişim yayılmayabilir, sadece bir kısmında da görülebilir. Ama genellikle ağız çevresinde ve kaş, burun etrafında renk değişimi görülür.

Görme Problemleri

Yaşlanan kedilerde görme problemleri görülür. Görme problemi başka hastalıklara neden olabilmektedir. Yaşlı kedilerde görülen görme problemleri hipertansiyon nedeni ile olabilir. Kedilerde oluşan ani körlük ise ayrık retina ya da tıkanmış retina kan damarları nedeniyle oluşabilir. Bunların dışında katarakt da yaşlı kedilerde en çok rastlanılan göz problemlerinden biridir.

İşitme Kaybı

Yaşlılık belirtileri arasında işitme kaybı da en önemli belirtiler arasında yer alır. En ufak bir sesi bile hemen duyabilme yeteneğine sahip olan kediler, yaşlanmaya başladıklarında bu yeteneğini kaybetmeye başlarlar. Evcil dostunuz onu çağırdığınızda her zamanki gibi hızlı yanıt vermiyorsa işitme kaybı yaşıyor olabilir. Dostunuzun eskisi gibi keskin duymasını sağlayamazsınız belki ama hayatını kolaylaştırabilirsiniz. Evin içinde daha kolay iletişim kurabilmek için el işaretleri ile anlaşarak ya da yanına gittiğinizde ayağınızı yere vurarak titreşim yaratabilirsiniz.

Kilo Değişimi

Kedilerde ani kilo kayıpları, diyabet ve böbrek hastalığına ya da kansere işaret ediyor olabilir. Bu neden ile fark ettiğiniz kilo kayıplarını dikkate almalı ve veterinere başvurmalısınız.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kediniz mamasını yerken çiğneme zorluğu yaşıyorsa, iştahı yoksa ve mamasını ağzına aldıktan sonra mama yere düşüyorsa kediniz dişleri ile ilgili bir problem yaşıyor olabilir. Kediniz bu belirtileri gösteriyorsa sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi adına bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.

Bilişsel Bozukluklar

Bilişsel bozukluk, kedilerde yaşlılık belirtilerinden biridir. Kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu, yaşlılık belirtilerinde en sık rastlanandır. Kafa karışıklığı yaşadıkları için amaçsız bir şekilde dolaşabilirler, eskiye göre daha çok ilgi görmek isterler. Kum kabının, su kabının yerini unutabilirler. Bu problemleri yaşayan kediler stresten uzak tutulmalı, rutinlerinde değişiklik yapılmamalıdır ve daha çok ilgi gösterilmelidir.