Kediler Birbirine Nasıl Alışır?

Kediler, doğaları gereği yalnızlığı ve başına buyrukluğu seven canlılardır.

Kediler Birbirine Nasıl Alışır?

Kediler Birbirine Nasıl Alışır?

Kediler, doğaları gereği yalnızlığı ve başına buyrukluğu seven canlılardır. Belki anlaşamayan iki kediniz var ya da kedinize bir arkadaş sahiplenmek istiyorsunuz. Kedilerin asi oluşu sebebiyle bu konu biraz zorlaşabiliyor. Bir arkadaş sahiplenmeyi düşünüyorsanız eğer anlaşırlar mı diye sorgulamanız çok normal. Kedileri birbirine alıştırmak, sabır, eğitim ve zaman isteyen bir süreç olmakla birlikte her kedi sahibinin özenle ele alması gereken bir dönemdir. Ancak bu adaptasyon sürecini belli adımları takip ederek kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Doğru Biçimde Tanıştırmak

Yeni kediyi, diğer kedi onun kokusunu kapıdan alabilsin diye başka bir odada tutun. Eğer boş bir odanız yoksa banyoyu kullanabilirsiniz. Eski kediniz uyurken yeni kedinin üzerinde kokusu olan bir şeyi vererek uyumasını sağlayın. Bu koku bir aracı görevi görerek eski kediniz için nazik bir tanışma elçisi olacaktır. İlk zamanlarda yatağında başka bir kedinin kokusu olması onu endişelendirebilir ancak zamanla bu kokuya alışacak ve onu benimseyecektir.

Kedileri doğru bir biçimde tanıştırmak için onları fiziksel olarak bir araya getirmeden önce birbirlerini gözlemlemelerine izin vermeniz gerekir. Bunu yapmak için yeni kediyi kedi çantasına koyabilir, ardından da eski kedinizi koklayabilmesi ve gözlem yapabilmesi için kafesin yanına yaklaştırabilirsiniz.

Her İki Kedi İçin De Bir Yaşam Alanı Oluşturmak

Her iki kedi için de ayrı mama kapları, ayrı su kapları, ayrı kum ve ayrı kedi yatağı ayarlamanız gerekmektedir. Bu şekilde birbirleri ile rekabet içerisinde olmazlar ve ortak bir objeyi kullanmak zorunda kalmadıkları için strese girmezler.

Mama yiyecekleri zaman kedilerinizi yan yana mama kaplarında beslemek yerine farklı odalarda ya da odanın uzak yerlerinde besleyin. Bu şekilde yaşayabilecekleri tüm stresi azaltmış olursunuz.

  1. Alıştırma

Yeni kediyi, diğer kedi onun kokusunu kapıdan alabilsin diye başka bir odada tutun. Eğer boş bir odanız yoksa banyoyu kullanabilirsiniz. Eski kediniz uyurken yeni kedinin üzerinde kokusu olan bir şeyi vererek uyumasını sağlayın. Bunun için ideal obje, yeni kedinin oturmuş ve kokusunu bırakmış olduğu bir tişört olacaktır. Bu koku bir aracı görevi görerek eski kediniz için nazik bir tanışma elçisi olacaktır. İlk zamanlarda yatağında başka bir kedinin kokusu olması onu endişelendirebilir; ancak zamanla bu kokuya alışacak ve onu benimseyecektir.

  1. Alan

Her iki kedi için de ayrı mama kapları, ayrı su kapları, ayrı kum ve ayrı kedi yatağı temin etmeniz gerekmektedir. Bu şekilde birbirleri ile rekabet içerisinde olmazlar ve ortak bir objeyi kullanmak zorunda kaldıkları zaman strese girmezler.

Aynı şekilde her iki kediniz için de bireysel ve yatay birer alan oluşturmanız da önemli. Kedi ağaçları, kedi-dostu raflar ya da cama asılan kedi yatakları bunlara birer alternatif. Mama vakti geldiğinde kedilerinizi yan yana mama kaplarında beslemek yerine tercihen farklı odalarda, ya da tek bir odanın çapraz köşelerinde besleyin.

  1. Başa Çıkmak

Kedileriniz durup dururken agresifleşerek birbirleri ile kavga etmeye başlarlarsa el çırpma ya da su fışkırtma yöntemine başvurun. Unutmayın ki kedilerin hiçbir sorunu, fiziksel kavga ile çözülmez, yalnızca daha da uzaklaşmalarına sebebiyet verir.

Gergin bir vücut formu, titreyen kuyruklar ve büyüyen göz bebekleri gibi alarm verici işaretler aldığınız anda her iki kedinizi de yanınıza alarak onları tarayın, onlarla oynayın ve birlikte vakit geçirin.

Oluşabilecek Sorunlara Hazırlıklı Olmak

Olur da kedileriniz durup dururken birbirleri ile kavga etmeye başlarlarsa el çırpma ya da su fışkırtma yöntemine başvurun. Caydırıcı yöntemler kullanarak onları kavgaya alıştırmamaya özen gösterin.

Eğer ciddi düzeyde gerginlik ve stres ortamı ile karşılaşırsanız mutlaka veterineriniz ile bu konuyu görüşün.