Kediler herkesin bildiği gibi temiz hayvanlardır. Zamanlarının çoğunu kendilerini temizleyerek geçirirler.
Kediler herkesin bildiği gibi temiz hayvanlardır. Zamanlarının çoğunu kendilerini temizleyerek geçirirler. Kedinizi yıkamazsanızda kediniz yıkanmış gibi her zaman temiz gözükür. Ama her güzelin bir kusuru olduğu gibi bu durumunda kediler için eksi yönü vardır. Bu süreçte kediler tüylerini yutmuş olur ve buda hazımsızlık yapar.
Kedilerde Tüy Yumağı Nasıl Oluşur?
Kediler kendilerini genellikle dilleriyle temizlerler. Fizyolojik yapılarını buna müsaittir. Çünkü dilleri tüyleri toplayacak şekilde küçük dikenlere sahiptir. Bazen yavru kediler ağızda kalan tüylerini temizleyemez ve yutarlar. Çoğunlukla yuttukları tüyler dışkı olarak dışarı atarlar. Bazılarıda sindirim sisteminde kalabilir ve orada birikir. Daha sonra bu tüyler birikerek yumak halini alır. Kediler bu yumağı kusarak çıkarabilir, çıkaramadıkları durumlarda ameliyat edilirler.
Tüy yumakları genellikle 3-4 cm arasında değişir ve yumağın üstünde tükürük ve yiyecek artıkları bulunur.
Kediler tüy yumağını kusmaya çalışırken, insan öksürüğüne benzer sesler çıkarır.
Tüy Yumağını Engellemek için Ne Yapılmalı?
Sizlere tüy yumağ oluşumunu engellemek için aşağıda birkaç madde sıraladık:
Kedinizi düzenli aralıklarla tarayın: Sindirim sisteminde tüylerinin birikmemesi için düzenli aralıklarla taramanız kedinizin tüy yutmasını engeller. Özellikle tüy dökme dönemlerinde her gün tararsanız bu riski en aza indirmiş olursunuz.
Kediler ot yiyerek kendini kusturmaya çalışırlar. Bahçeniz ya da verandanız varsa ve kediniz çimlere saldırıyorsa onu asla durdurmayın. Kediniza zararlı olabilecek bitkileri veteriner helimizden öğrenin ve çevresinde o bitkilerden bulundurmayın. Apartman dairesinde yaşıyorsanız kedinizin yiyebileceği saksı bitkileri yetiştirin.Ya da evcil hayvan mağazalarında satılan bitkilerden alıp düzenli olarak kedinize verebilirsiniz.