Kedilerde Tüy Yumağı Yutma Sorunu

Kediler, herkesin bildiği gibi temiz hayvanlardır. Zamanlarının çoğunu kendilerini temizleyerek geçirirler.

Kedilerde Tüy Yumağı Yutma Sorunu

Kedilerde Tüy Yumağı Yutma Sorunu

Kediler, herkesin bildiği gibi temiz hayvanlardır. Zamanlarının çoğunu kendilerini temizleyerek geçirirler. Siz onu yıkamazsanız da kediniz yıkanmış gibi her zaman temiz gözükür ama her güzelin bir kusuru olduğu gibi bu durumun da kediler için eksi yönü vardır. Bu süreçte kediler tüylerini yutmuş olur ve bu da hazımsızlık yapar.

Kedilerde Tüy Yumağı Nasıl Oluşur?

Kediler, kendilerini genellikle dilleriyle temizlerler. Fizyolojik yapıları buna müsaittir. Çünkü dilleri tüyleri toplayacak şekilde küçük dikenlere sahiptir. Bazen yavru kediler, ağızda kalan tüylerini temizleyemez ve yutarlar. Çoğunlukla yuttukları tüyleri dışkı olarak dışarı atarlar. Bazıları da sindirim sisteminde kalabilir ve orada birikir. Daha sonra bu tüyler birikerek yumak halini alır. Kediler bu yumağı kusarak çıkarabilir, çıkaramadıkları durumlarda ameliyat edilirler.

Tüy yumakları genellikle 3-4 cm arasında değişir ve yumağın üstünde tükürük ve yiyecek artıkları bulunur.

Kediler, tüy yumağını kusmaya çalışırken insan öksürüğüne benzer sesler çıkarır.

Tüy Yumağını Engellemek İçin Ne Yapılmalı?

Sizlere tüy yumağı oluşumunu engellemek için aşağıda birkaç madde sıraladık:

Kedinizi düzenli aralıklarla tarayın: Sindirim sisteminde tüylerinin birikmemesi için düzenli aralıklarla taramanız kedinizin tüy yutmasını engeller. Özellikle tüy dökme dönemlerinde her gün tararsanız bu riski en aza indirmiş olursunuz.

Kedinize bol lif içeren mamalar verin.

Stres olmasını engelleyin: Unutmayın ki kediler stresli olduklarında kendilerini daha çok yalarlar.

Kediler, ot yiyerek kendini kusturmaya çalışırlar. Bahçeniz ya da verandanız varsa ve kediniz çimlere saldırıyorsa onu asla durdurmayın. Kediniza zararlı olabilecek bitkileri veteriner hekimizden öğrenin ve çevresinde o bitkilerden bulundurmayın. Apartman dairesinde yaşıyorsanız kedinizin yiyebileceği saksı bitkileri yetiştirin ya da evcil hayvan mağazalarında satılan bitkilerden alıp düzenli olarak kedinize verebilirsiniz.