Kedi ve Köpeklerde Doğum Öncesi Davranış Değişiklikleri

Gebe olduğu bilinen kedi ve köpeklerin doğum belirtileri 48 saat içinde kendini belli eder. İştahsızlık ve huzursuzluk olarak kendini gösterir.

Kedi ve Köpeklerde Doğum Öncesi Davranış Değişiklikleri

Kedi ve Köpeklerde Doğum Öncesi Davranış Değişiklikleri

Gebe olduğu bilinen kedi ve köpeklerin doğum belirtileri 48 saat içinde kendini belli eder. İştahsızlık ve huzursuzluk olarak kendini gösterir. Bu durumlar çoğunlukla hamileliğin 60. gününden sonra gözlemleniyor ise doğum yaklaşıyor demektir, 60. gününden önce bu semptomlar var ise daha başka metabolik bir rahatsızlığın olduğunun habercisidir.

Bir diğer belirti ise vücut ısısında düşme meydana gelmesidir. Doğumun yaklaşan zamanlarında kedi veya köpekte vücut ısısı çok düşük olmamakla beraber 1-1,5 derece civarı düşüş görmek mümkündür. Meme hacmi ise doğum öncesindeki bir hafta en üst seviyesine ulaşır. Doğacak yavru sayısına göre karında sarkmalar meydana gelir. Genital bölgedeki genişleme ve şişlik gözle görülür boyutlarda olur. Gebelik dönemi ve sonrası oluşan biyolojik değişimler ile beraber psikososyal değişiklikler de meydana gelmektedir.

Ruhsal olarak huzursuzluk, sesten uzaklaşma isteği, sakin alanlara yönelme gibi durumlar söz konusudur. Bu durumda yapılması gereken, anneye doğum için uygun ortamın yaratılmasıdır. Oluşturulan uygun ortam, annede olan stresin azalmasına büyük oranda yardımcı olacaktır. Anne, stres olabilecek her türlü durumdan uzak tutulmalıdır. Doğum için özel olarak yapılan yataklar, oyun parkları da mevcuttur.

Doğum, öncelikle vulvadan gelen sümüksü akıntı ile başlar. Ardından yeşil kanlı akıntı gelir. Bu akıntıyla beraber yavrular doğmaya başlamamışsa hemen veteriner hekim ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Hayvanlarda doğum gerçekleşirken duygu değişimleri meydana gelir. Doğum esnasında 20 dakika aralıklar ile anneyi kontrol etmeniz, annenin stresini azaltacaktır. Bazı durumlarda da anne sizi yanında isteyebilir. Böyle bir durumda asla annenin yanından ayrılmamak ve karnını okşayarak ona destek olmak gerekir.

Bazen doğum sonrası anne, yavru zarlarını yalamaz ve göbek kordon bağlarını yemez. Burada görev size düşer. Yavru zarlarını peçete ile kurulayıp annenin önüne koyup yalamasını beklemeniz gerekmektedir.

Doğum süreci ilk başladığından itibaren 24 saat sonrasına kadar devam edebilmektedir. Bu süre zarfında sabırlı olunmalıdır.