Kabızlık

Kabızlık, kuru, sert dışkıların seyrek geçişini ifade eder. Dışkılama gecikirse ve iki veya üç gün kolonda dışkı kalırsa, materyalden kolon tarafından çok fazla nem uzaklaştırılır, bu da dışkılamayı zor ve ağrılı hale getirir.

Kabızlık

Kabızlık, kuru, sert dışkıların seyrek geçişini ifade eder. Dışkılama gecikirse ve iki veya üç gün kolonda dışkı kalırsa, materyalden kolon tarafından çok fazla nem uzaklaştırılır, bu da dışkılamayı zor ve ağrılı hale getirir.

Kabızlık çeken bir köpek yavrusu çömelebilir ve uzun süre verimsiz bir şekilde zorlanabilir. Devam eden kabızlık, iştah kaybına ve yavru köpeğin kilo vermesine veya uygun şekilde alamamasına neden olabilir. Durum kronikleşirse, köpeğin bağırsak astarı iltihaplanabilir ve bu da dışkı maddesine eşlik eden mukus veya koyu renkli sıvının salınmasını uyarır. Bu bazen ishal ile karıştırılabilir. Kabızlık yaşlı köpeklerde daha sık görülmesine rağmen, köpeğinizde neden ve nasıl tedavi edeceğinizi ve veterineri ne zaman ziyaret etmeniz gerektiğini öğrenin.

Yavru Köpekler Neden Kabız Olur?

Yavru köpekler, yutulan nesneler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kabız hale gelebilir. Bağırsağın delinmesi veya boyuttan dolayı tam tıkanma tehlikesinin yanı sıra, yutulan yabancı cisimler dışkıyı kolonu tıkayan çimento benzeri kütlelere dönüştürebilir. Yavru köpekler, kağıt, çubuk, çimen ve bez gibi sindirilemeyen nesneleri çiğnemek ve yutmakla ünlüdür.

Kötü Beslenme

Bazı nedenler gıda ile ilgilidir. Az lif içeren diyetler daha küçük, daha yoğun, yapışkan ve geçmesi zor dışkı üretir. Temiz su eksikliği de kabızlığa neden olabilir; Bir köpek yavrusu susuz kalırsa, bu daha sert dışkılara neden olabilir.

Stres

Stres de durumu etkileyebilir. Bindirilmiş veya yabancı ortamlarda bulunan yavru köpekler, isteyerek dışkılamayı geciktirebilir ve kabız hale gelebilir. Yavru köpeğinizin sosyalleşmesi sırasında, çim ve topraktan kaldırıma (genellikle yatılı durumlarda rastlanır) çeşitli yüzeylerde dışkılamayı öğrenmesi önemlidir. Stres ayrıca bir yavru köpeğin yemek yemek veya içmek istememesine neden olabilir ve bu da kabızlığı daha da artırabilir.

Bakım Sorunları

Kötü tımar, özellikle uzun tüylü köpek yavrularında kabızlığı artırabilir. Pomeranya gibi bazı ırklar, tıpkı kediler gibi tüy yumaklarından muzdarip olabilirler. Diğer zamanlarda, kuyruk tüylerinin altındaki kürk dışkı ile birlikte anal enflamasyona neden olur ve ağrılı dışkılama ile sonuçlanır. Tüyler, normal dışkılamayı engelleyen harici bir tıkanmaya bile neden olabilir. Yavruları bakımlı tutun ve uzun tüylü yavruların anal bölgesini tüylerin gelişmesini önlemek için kırpın.

Tedavi

Yavru köpeğiniz iki günden fazla dışkılama yapmadıysa veya köpek dışkılamaya çalışırken zorlanır, çömelir veya sızlanırsa hemen veterinerinize başvurun. Veterineriniz, aynı semptomlardan bazılarına sahip olabilen veya aynı zamanda ortaya çıkabilen idrar yolu enfeksiyonunu dışlamak isteyecektir. Laksatifler yardımcı olabilir, ancak insan ilaçları tehlikeli olabilir ve yalnızca veterinerin onayı ile verilmelidir. Veteriner onaylı uyarıcı müshiller mevcuttur, ancak aşırı kullanılmamalıdır veya normal kolon fonksiyonuna müdahale edebilirler.

Veterinerden Yardım

Veteriner hekiminiz lavman veya fitiller yazabilir; Kendiniz uygulama girişiminde bulunmadan önce fitil yerleştirme konusunda bir gösteri isteyin, ancak lavmanları veterinere bırakın, aksi takdirde yavru köpeği yaralayabilirsiniz. Çoğu zaman, bir köpeğin kolonunu boşaltmak için bir veterinerin yardımı gerekir ve çoğu zaman köpek yavrusu sakinleştirilmelidir. Evde, köpeğinizin acısı, sadece yardım etmeye çalışsanız bile, ısırıklara dönüşebilir.

Evde Tedavi

Kabızlık tedavisinin etkili olabilmesi için spesifik nedeni ele alması gerekir, ancak genel olarak köpeklerde kabızlığın tedavisi insanlarla aynıdır. Yavru köpeğinizi yüzde 7 ila 13 lif içeren bir diyetle beslemek (evcil hayvan maması etiketini okuyun), bol su içmesini teşvik etmek ve her gün 20 dakikalık birkaç yürüyüş gibi düzenli bir egzersiz rejimi başlatmak oldukça faydalıdır. Ek olarak:

  • Doğal lif eklemek: Kepekli tahıllar ve konserve balkabağı veya kabak, aynı zamanda iyi çalışan doğal lif kaynaklarıdır ve yavru köpekler tadını genellikle severler. Düzenliliği artırmak için, küçük yavru köpeğinizin mamasına 1/2 çay kaşığı veya büyük bir köpek yavrusu diyetine yaklaşık 2 yemek kaşığı ekleyin. Konserve (sade) balkabağı alın, bir buz küpü tepsisine uygun büyüklükte dozlara bölün ve dondurun. Ardından lezzetli parçaları çözebilir ve gerektiğinde ikram olarak sunabilirsiniz.
  • Yavru köpeğinize sağlıklı çiğnemek: Sebze atıştırmalıklarından zevk alan yavrular için bir veya iki çubuk havuç veya kereviz verin. Lif ve sıvı, kabızlığı azaltmaya yardımcı olur ve gevrek sebzeler, yavru köpeğinize çiğneme dürtüleri için bir çıkış noktası sağlar. Yavru köpeğinize kemik vermeyin ve yalnızca çiğniyorsa ancak yutmuyorsa ham deri ikramları sunun.

Kabızlık Nasıl Önlenir?

Kabızlık tamamen önlenebilir olmasa da köpeğinizde kabızlık oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Lif açısından zengin bir diyet sürdürmek, bol su sağlamak ve gün boyunca bol miktarda egzersiz yapmak sindirimi düzenlemeye yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizin uygun şekilde bakıldığından emin olun (özellikle uzun tüylü cinsler). Herhangi bir kabızlık veya zorlanma fark ederseniz, kabızlığın daha da kötüye gitmesini önlemek için hemen harekete geçin.