Glokom

Glokom, insanları olduğu kadar kedileri de son derece etkileyen bir göz hastalığıdır.

Glokom

Glokom, insanları olduğu kadar kedileri de son derece etkileyen bir göz hastalığıdır. Glokom, göz içinde oluşturduğu basınç ile ağrıya neden olur ve körlüğe yol açabilir.

Kedilerde Görülen Glokom Nedir?

Glokom, artan göz içi basıncı veya GİB ile karakterize bir grup göz bozukluğunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İlerleyen bir durumdur, yani tipik olarak zamanla kötüleşir.

Göz, sulu salgı adı verilen bir sıvı içerir. Bu sıvı, gözün siliyer cisim adı verilen bir kısmında üretilir ve iridokorneal açı adı verilen bir yapı aracılığıyla boşaltılır. Sulu salgı düzgün şekilde boşaltılamazsa, sıvı birikir ve gözde basınç oluşur. GİB'deki sürekli artış, gözde ciddi hasara neden olabilir.

Kedilerde Glokom Belirtileri

  • Göz ağrısı
  • Korneada bulanıklık
  • Sulu göz akıntısı
  • Şaşılık
  • Genişlemiş gözbebeği
  • Şişmiş / Büyümüş Göz Küresi
  • Gözlerde veya yüzde pençe
  • Davranış bozuklukları (görme kaybına bağlı; ilk başta belirsiz olabilir)
  • Ağrı nedeniyle uyuşukluk ve / veya iştahsızlık
  • Sakarlık (görme kaybına bağlı)
  • Körlük

Kedilerde Glokomun Nedenleri

Glokom, birincil veya ikincil olarak kategorize edilir. Sekonder glokom, kedilerde görülen en yaygın glokom türüdür; birincil glokom kedilerde nadir görülür.

Birincil Glokom

Birincil glokom, kalıtsal bir durumdur. Nadir de olsa, kedilerde bir veya iki gözde oluşan sulu salgı, gözün drenajını etkileyen anatomik bir anormallikle doğabilir. Birmanya ve Siyam kedilerinde bu hastalığa genetik bir yatkınlığı olduğu görülmektedir.

İkincil Glokom

Sekonder glokom başka bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle sadece tek gözde meydana gelir. İkincil glokomun yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Üveit (gözün içindeki iltihap)
  • Ön lens luksasyonu (tüm lensin yer değiştirmesi drenajı engeller)
  • Göz travması
  • Gözde kanama
  • İleri katarakt
  • Göz içinde tümör veya benzeri ya da büyüme

Kedilerde Glokom Teşhisi

Göz anormallikleri veya başka herhangi bir hastalık belirtisi fark ederseniz, kedinizi veterinere götürmeniz önemlidir. Gözle ilgili sorunlar daha kötüye gidebilir, bu nedenle kedinizin iyileşip iyileşmediğini görmek için beklememelisiniz. Göz bozukluklarının birkaç belirtisi olabilir, bu nedenle kedilerde glokomu teşhis etmek için özel göz testleri gerekir.

Veterineriniz, kedinizin geçmişini araştırarak ve fizik muayene yaparak başlayacaktır. Gözleri incelerken, veterineriniz, glokom kanıtı için gözdeki yapılara bakmak için özel bir lens kullanabilir. Glokom şüphesi varsa, veterineriniz GİB'yi kontrol etmek isteyecektir. Bu, tonometri adı verilen bir işlemle yapılır. Bir tonometre genellikle kalem benzeri bir mekanizmaya benzer. Göz yüzeyinin üzerine yerleştirilir ve göz içindeki basıncı ölçer. GİB değeri sürekli olarak yükselirse ve diğer glokom belirtileri var ise, veterineriniz büyük ihtimal ile kedinize glokom teşhisi koyacaktır.

Bazı durumlarda, veteriner hekiminiz sizi konsültasyon için bir veteriner göz doktoruna sevk edebilir. Bu göz uzmanları, kedinizin glokomunu hızlı bir şekilde teşhis etmelerini ve en etkili tedavileri önermelerini sağlayan ileri düzeyde bilgiye ve özel donanıma sahiptir.

Kedilerde Glokom Tedavisi

Glokomun neden olduğu göz hasarını yok etmenin bir yolu yoktur, bu nedenle erken teşhis, görmeyi korumanın ve aşırı ağrıyı önlemenin en iyi yoludur.

Glokom için uygulanan ilk tedavi genel olarak göz içi basıncını ve iltihabı azaltmak için göz damlalarının kullanılmasını içerir. Enflamasyonu azaltmak için steroidler kullanılabilir. Glokomu yönetmek zor olabilir, bu nedenle düzenli aralıklarla takip ziyaretleri için veterinerinizi görmeyi bekleyin. Veterineriniz göz değişikliklerini izleyecek ve gerektiğinde ilaçları ayarlayacaktır.

Şiddetli glokom vakalarında ve tıbbi tedaviye iyi yanıt vermeyenlerde ameliyat önerilebilir. Cerrahi tedavi, sulu salgı drenajını düzeltmek için bir lazer kullanımını içerir.

Körlük veya bazı ciddi hastalık durumlarında, veterineriniz kedinizin gözünün tamamen çıkarılmasını önerebilir.

Kedilerde Glokom Nasıl Önlenir?

Kedilerde glokom oluşumunu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Glokoma neden olmadan önce bir göz rahatsızlığı tespit edilirse ikincil glokom önlenebilir. Bu nedenle rutin veteriner muayeneleri (her yıl veya daha fazla) çok önemlidir. Veterineriniz, glokom başlamadan önce veya ilk aşamalarında gözde yaşanan değişikliklerini tespit edebilir