Kedinizin sağlığı söz konusu olduğunda, diyet ve beslenmenin ne kadar büyük bir rol oynadığını çok iyi biliyoruz.
Kedinizin sağlığı söz konusu olduğunda, diyet ve beslenmenin ne kadar büyük bir rol oynadığını çok iyi biliyoruz. Tabii ki, kedinizin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve besinleri tam olarak aldığından emin olmak, onun daha rahat ve sağlıklı bir hayat yaşaması için en önemli etkenlerden biridir. Doğru mama seçimi dışında doğru besleme miktarı ve ek gıdalar da sağlıklı gelişim için son derece önemlidir.
Bu konu da çok fazla sorunuz varsa, yalnız değilsiniz. Ne de olsa herkes sevimli tüylü şeyleri sever ama herkes bir kedinin beslenmesi için en uygun omega-6 ve omega-3 oranını bilemez. Ya da kedinize uygun bir kuru mamanın içeriğinin nasıl olması gerektiğini…
Peki, kedinizin beslenme ihtiyaçlarını anlamaya başlamak için en iyi yer neresidir? Kedinizin mama ambalajının arkasına bir bakın. İşte aranacak birkaç önemli şey:
1. Tavuk veya somon gibi yüksek kaliteli bir protein kaynağı, malzemeler listesinin başında yer alıyor mu?
2. Tarifin kedinizin yaşam evresini (yavru kedi, yetişkin, yaşlı) nasıl desteklediği hakkında bilgi veriyor mu?
3. Temel vitaminler ve mineraller hakkında ayrıntılar mevcut mu?
Kedinizin diyetinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri içerdiğinden emin olduğunuzda, kedinize özel bazı beslenme ipuçlarına geçmenin zamanı geldi demektir.
Bir Kedi Her Gün Ne Kadar Yemeli?
Kedinizi ne kadar ve ne tarz bir mama ile beslemeniz, yaşam evresine ve benzersiz ihtiyaçlarına göre değişir. Kedinizin hayatının her aşamasında bilmeniz gereken bazı şeyleri sizin için belirtmeye çalıştık...
Yavru Kedi Beslemek
Yavru kediler yetişkin kedilerden çok da farklı görünmeyebilir ancak vücutlarının çok farklı beslenme gereksinimleri vardır. İlk olarak, yavru kediler tüm bu büyümeyi ve harcanan eforu karşılamak için öfkeli bir hızda enerji yakarlar. Bu nedenle yavru kedi maması yetişkin kedi mamasına oranla daha fazla enerji yoğun bir mama olmalıdır. Yavru kedilerin ayrıca gün boyunca daha sık ve daha küçük öğünler yemeleri gerekirken, yetişkin bir kedi yalnızca sabahları ve geceleri bir kez yemek yiyebilir. Yavru kedilerin mamaları, gelişimleri için çok önemli olan belirli bileşenleri içermelidir. Taurin gibi amino asitler, kalplerinin, görüşlerinin ve sindirimlerinin güçlendirilmesi için hayati öneme sahiptir. E vitamini, yavru kedinizin güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmasına yardımcı olur. Yavru kedinizin ihtiyaçlarına uyacak şekilde bilimsel olarak formüle edilmiş bir yavru kedi mamasını seçmek, onlara bakmanın önemli bir parçasıdır.
Yavru kedinizi ne kadar besleyeceğinize karar verirken kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Yaş, en basit olanıdır, eğer yavru kedinizin ne zaman doğduğunu bildiğinizden oldukça eminseniz. Ağırlık ikinci yöntemdir ve ortalamanın üzerinde veya altında olabilecek kediler için daha uygun olabilir.
Seçtiğiniz yönteme göre besleme kılavuzları için aşağıdaki tablo size yardımcı olabilir. Besleme başına gerçek porsiyon boyutunu elde etmek için önerilen toplam besleme miktarını yavru kedinizi günde besleme sayısına bölmeyi unutmayın.
CatPlus Yavru Kedi mamasını tercih ederseniz, yavru kedinizi ideal vücut kondisyonunu korumaya ayarlayarak her gün 4-7 porsiyon besleme yapabilirsiniz.
Yavru kedinizin ilk doğum günü civarında, yetişkin bir kedi mamasına geçiş yapma zamanı gelmiş demektir. Yetişkin bir kediyi beslemenin en zor yanı, yavru kedi besleme alışkanlıklarınızı kedinizin dönüştüğü olgun kediye göre ayarlamaktır. Yukarıda bahsedildiği gibi, yetişkin kediler genellikle günde daha az beslenirler, bu nedenle önerilen besleme miktarını gün içinde onları beslemeyi planladığınız sayıya bölmeyi unutmayın.
Aynı zamanda, birkaç başka faktörü de göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz.
• Kedinizin aktivite düzeyi nedir?
Sokağa ya da bahçeye bırakıyorsanız durumu farklı değerlendirmek gerekebilir fakat kedinizi sadece evde bakıyorsanız gün içerisinde ev içerisinde de olsa aktif mi, yürüyüş yapıyor, oyun oynuyor mu? Kediniz ne kadar aktif olursa, o kadar fazla enerjiye (ve yiyeceğe) ihtiyaç duyacaktır.
• Kediniz mama yiyor mu?
Kediniz ara sıra ana öğünlerinin dışında bir şeyler atıştırmaktan hoşlanıyorsa, bu kalorileri onu beslediğiniz miktara dahil etmeyi unutmayın.
• Islak mama mı kuru mama mı?
Kuru yiyecekler daha kalorilidir, bu nedenle bazı kuru yiyecekleri ıslak yiyeceklerle değiştirmeyi planlıyorsanız, farkı hesaba kattığınızdan emin olun.
Tıpkı yavru kedi maması gibi, yetişkin kedi mamanızın da onların ihtiyaçlarına göre özel olarak formüle edilmesini isteyeceksiniz. Örneğin sodyum, sinir ve kas fonksiyonlarını destekleyen temel bir besindir ve muhtemelen lifin kedinizin sindirim sisteminden yiyecekleri itmek için çok önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur.
Geriye kalan tek şey onlara doğru miktarda yiyecek vermek. Ortalama olarak aşağıdaki maddeler, kedinizi beslemek için iyi bir başlangıç noktası bulmanıza yardımcı olacaktır.
Yaş mama için kedinize her gün verilecek doğru miktarı belirlemek için ambalaja başvurduğunuzdan emin olun. Genel bir kural olarak, yetişkin kedileri günde 5 pound vücut ağırlığı başına 3-4 porsiyon besleyin.
Yaklaşık yedi yaşında, kediniz yaşlı kediler için bir beslenme düzenine geçiş yapmaya hazır olmalıdır. Kediniz yaşlandıkça yavaş yavaş yavaşlamaya başlayacak ve onları olgun kediler için tasarlanmış bir diyetle beslemek, gün boyunca daha az kalori yakmasını sağlar.
Bu yaşam aşamasında, kedinizin yaşlanan bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin ve mineraller içeren mamalar arayın.
Mutlu Kedi Tarifi
Artık kedinizin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması hakkında daha fazla şey bildiğinize göre, kedinizin ne yediğine bir kez daha bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Kedinizin ihtiyaçlarına uygun yeni mama bulma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, Kedi Maması Seçicimizden bir öneri almayı deneyin ve GI sıkıntısını önlemek için kedinizin mamasını kademeli olarak değiştirmeyi unutmayın.
Son bir düşünce olarak, hangi yaşam evresinde olurlarsa olsunlar, kedinizi uzak tutmanız gereken bazı yiyecek ve maddeler olduğunu unutmayın. Bunlar arasında asetaminofen (Tylenol), antifriz, çamaşır suyu, zambaklar, tavuk kemikleri, kaburgalar veya diğer kıymık kemikler, çikolata, sarımsak, soğan, pırasa, kuru üzüm, üzüm veya frenk soğanı bulunur. Evcil hayvanınızın beslenme ihtiyaçları için özel olarak tasarlanmış kedi mamalarını ve kedi mamalarını kullanmak her zaman en iyisidir.