Evcil Hayvanınızın Kaybolmasını Veya Çalınmasını Nasıl Önlersiniz?

Hiç kimse tüylü bebeğini korkmuş, aç ve evinden uzakta hayal etmek istemez.

Evcil Hayvanınızın Kaybolmasını Veya Çalınmasını Nasıl Önlersiniz?

Evcil Hayvanınızın Kaybolmasını Veya Çalınmasını Nasıl Önlersiniz?

Hiç kimse tüylü bebeğini korkmuş, aç ve evinden uzakta hayal etmek istemez. Ancak gerçek şu ki evcil hayvanlar her gün kayboluyor. Bulan kişi, evcil hayvanınızı kimlik tespiti için bir barınağa götürebilir ya da kendi hayvanı olarak sahiplenmeye çalışabilir.

Neyse ki birkaç güvenlik önlemi, evcil hayvanların kaybolmasını önleyebilir. Evcil hayvanınızın çalınması durumunda, kedi veya köpeğin size ait olduğunu kanıtlamak için çeşitli seçenekleriniz vardır. Aşağıda, dört ayaklı dostunuzu güvende ve sağlam tutmak için hemen atabileceğiniz bazı kolay adımlar yer almaktadır.

Evcil Hayvanınızı Her Zaman Güvende Tutmak İçin İpuçları

Evcil hayvanları evde ve hareket halindeyken güvende tutmak için bu önleyici tedbirleri uygulayın:

Çitinizi evcil hayvan geçirmez hale getirin: Kedi ve köpeklerin yanlışlıkla evden kaçmasını önlemek için bir çit şarttır. Çit, kalaslar veya zincirler arasında boşluk bırakmadan mülkünüzü tamamen çevrelemelidir. Köpeğinizin üzerinden atlayamayacağı kadar uzun olmalıdır. Bir kedinin veya küçük bir köpeğin geçebileceği gevşek paneller olup olmadığını kontrol edin. Evcil hayvanınız, kazmayı seviyorsa altından tünel açmasını engellemek için çitin altını taşlarla veya kümes teliyle güçlendirin.

Geri çağırma eğitimini tamamlayın: Köpekler, köpek parkındayken veya yürüyüşe çıktıklarında birçok dikkat dağıtıcı unsurla karşılaşırlar. Tasmalarını elinizden çekip bir şeyin peşine düşebilirler. Her köpek "kal" ve "gel" demeyi öğrenmelidir, özellikle de güçlü bir av güdüsüne sahiplerse. Köpeğiniz, serbest kalırsa geri çağırma eğitimi size geri dönmesini sağlayacaktır. Köpeğinizi kamuya açık alanlara götürmeden önce bu komutlara yanıt verdiğinden emin olun.

Araba güvenliği konusunda pratik yapın: Köpekler, kafalarını arabanın camından dışarı çıkarmaya ve rüzgarı tüylerinin arasında hissetmeye bayılırlar. Ne yazık ki, bazıları çok hevesli olabilir ve pencereden tamamen dışarı atlayabilir! Yavru köpeğiniz, sadece kaybolmakla kalmaz aynı zamanda karşıdan gelen trafiğe de çarpabilir. Camları köpeğinizin sadece başının dışarı çıkabileceği kadar açık tutun. Araba yolculukları sırasında köpeğinizi tasmalı tutun ve kaçmaya karar verme ihtimaline karşı arabanın kapısını açtığınız anda tasmayı tutun.

Evcil hayvanınızı kısırlaştırın: Kısırlaştırılmış erkek evcil hayvanların eş aramak için dolaşma olasılığı daha düşüktür. Ameliyat, üreme organlarını çıkararak ve cinsiyet hormonu seviyelerini düşürerek istenmeyen davranışları ortadan kaldırır. Sağlam dişiler, genellikle evden kaçmaya çalışmazken kısırlaştırma, onları sağlam erkekler için daha az hedef haline getirebilir. Kısırlaştırılmamış dişi evcil hayvanlar, dikkat çeker ve agresif erkek evcil hayvandan uzaklaşmak için bahçeden kaçabilirler.

Kayıp Bir Evcil Hayvanı Geri Almak İçin Adımlar

Tüm çabalarınıza rağmen bazı evcil hayvanlar yine de kaybolur. Evcil hayvan ebeveynleri, aşağıdaki adımları izleyerek tüylü dostlarıyla yeniden bir araya gelebilir.

Tasmalarına bir kimlik etiketi takın: Kedi ve köpeklerin tasmalarına bir kimlik etiketi takılması gerekir, böylece evcil hayvanınızı bulan kişi, onun başıboş olmadığını anlar. Kimlik etiketleri, bulan kişiye evcil hayvanın adı, sizin adınız, adresiniz ve telefon numaranız gibi yararlı bilgiler sağlar. Bu bilgileri her zaman evcil hayvanınızın üzerinde bulundurmak, ikinizi çok daha hızlı bir şekilde yeniden bir araya getirecektir.

Evcil hayvanınıza mikroçip takın: Kimlik etiketleri faydalıdır ancak tamamen kusursuz değildir. Evcil hayvanınız sokaklarda kaybolurken tasması zarar görebilir ya da kayabilir. İlk bakışta, tasması olmayan bir kedi ya da köpek başıboş bir hayvan sanılabilir. Ancak, bir mikroçip evcil hayvanın size ait olduğunu kanıtlayabilir. Yerel veteriner veya barınak, evcil hayvanınızı mikroçip için tarayacak ve iletişim bilgileriniz veri tabanlarında görünecektir. Mikroçipler, evcil hayvanı yasal olarak sahiplendiğinizi kanıtlayarak başkalarının sahiplik iddiasında bulunmasını önler.

Hayvan kontrol merkezlerini ve barınakları arayın: Umarım, tüylü bebeğinizi bulan kişi onu bir barınağa götürür ve sizi hayvanın gerçek sahibi olarak tanımlar. Aramaya başladığınızda kontrol etmeniz gereken ilk yerler arasında yerel hayvan kontrol kurumunuz ve yakınınızdaki tüm barınaklar yer alır. Evcil hayvanınızın tanımına uyan bir hayvanı teslim eden olup olmadığını sorun. Hayvan sahipleri ayrıca el ilanları asarak, sosyal medyada paylaşarak, komşularıyla konuşarak ve kayıp ve bulunmuş hayvan gruplarıyla iletişime geçerek kayıp bir evcil hayvanı duyurabilirler.

Tüylü bir bebeği kaybetme ihtimali, tüm evcil hayvan ebeveynlerinin yüzleşmesi gereken bir gerçektir. Birkaç önleyici tedbir, tüylü dostunuzun sizin bakımınızda güvende kalmasını sağlayacaktır.