Masmavi gözleriyle; Siyam Kedisi

Siyam kedisi orta büyüklükte, ince yapılı ve uzun daralan çizgilere sahiptir. Esnek ve kaslıdır.

Masmavi gözleriyle; Siyam Kedisi

Siyam kedisi orta büyüklükte, ince yapılı ve uzun daralan çizgilere sahiptir. Esnek ve kaslıdır. Siyam kedisinin en çarpıcı özelliği kulaklarda, yüzünde, kuyruğunda, bacaklarında ve ayaklarında daha koyu renkli desenler olmasıdır. "Meezers" olarak bilinen siyam kedileri, safkan bir evcil hayvan isteyenler arasında popülerdir. Resmi olarak 1906'da Cat Fancier's Association tarafından tanınan Siyam kedisi, safkan kedilerin orijinal ırklarından biridir.

Irka Genel Bakış

AĞIRLIK: 3 ila 6 kilo
UZUNLUK: 35 cm’e kadar
TÜY: Kısa
TÜY RENGİ: Mühür, çikolata, mavi ve leylak
GÖZ RENGİ: Mavi
YAŞAM BEKLENTİSİ: 8 ila 12 yıl

Siyam Kedisinin Özellikleri

Sevgi Düzeyi: Yüksek
Dostluk: Yüksek
Çocuk Dostu: Yüksek
Hayvan Dostu: Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları: Yüksek
Şakacılık: Yüksek
Enerji: Yüksek
Zeka Seviyesi: Yüksek
Tüy Dökülme Miktarı: Yüksek

Siyam Kedisinin Tarihi

Siyam kedileri Tayland'dan geliyor. 1880'de Siyam kralı, Bangkok'taki İngiliz Başkonsolosu’na iki çift Siyam kedisi hediye eder; Konsolos onları İngiltere'ye getirir ve daha önce o topraklarda rastlanmayan iki ırk bir anda kasabanın tek sohbet konusu haline gelir. İnsanlar bu güzel "Oryantal" kedilerden birine sahip olmaya çalışırken popülerlikleri de hızla artar. Şampiyon unvanını kazanan ilk Siyam, 1898'de Wankee idi ve daha sonra bu cins hızla gelişti.

Siyam Kedisi Bakımı
Siyam kedisinin sadece standart bakıma ihtiyaç duyan kısa bir kürkü vardır. Tüy yumağı riskini azaltmak için kedinizin tüylerini haftada bir iyice fırçalayın. Ayırt edici nokta desenleri, koyu pigment melatoninin yalnızca cildin daha soğuk bölgelerinde üretilmesine neden olan çekinik genlerden gelir. Bu nedenle nefes alırken cildin serinlediği yüzün yanı sıra bacaklarda ve kulaklarda daha koyu renklidir.

 

Kedinizin tırnaklarının her 10 ila 14 günde bir düzenli olarak kesilmesi gerekebilir. Döşemenizi ve ahşap mobilyalarınızı korumak için bir tırmalama direği edinebilirsiniz. Diş hijyenine dikkat edin, kedinize erken yaşta düzenli diş fırçalamaya başlayın ve bir veteriner tarafından düzenli diş temizliği planlayın.

Siyam kedilerinin aktif, eğlenceli ve meraklı ama aynı zamanda eğitilebilir olan kendilere özgü bir kişiliği vardır. Tırmanmayı severler ve onlara bu çıkışı sağlamak için bir kedi ağacına veya buna benzer başka bir şeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kovalamak için yapboz oyuncakları ve teaser oyuncakları da severler.

Siyam, sahiplerine karşı çok ilgili ve düşkündür. İnsanlara tıpkı bir köpeğin yaptığı gibi bağlanırlar ve sizi evin içinde takip ederek ilgi arayışına girerler. Oturur oturmaz kedinizi kucağınızda bulacaksınız. Sürekli etkileşim isterler ve onları uzun süre yalnız bırakırsanız depresyona girebilirler.

Siyam, en sesli kedi ırklarından biridir. Sizinle sık sık sohbet edeceklerini, dikkat etmezseniz sizi azarlayacaklarını ve dillerini anlıyormuş gibi sizinle konuşacaklarını göreceksiniz.

Siyam kedileri, çocuklu ailelere ve kedi dostu köpek ırklarına iyi uyum sağlarlar. Kedinin savunma tepkisine neden olmamak için küçük çocuklara kediye uygun muamelenin öğretilmesi gerekecektir.

Sadece iç mekanda yaşayan kedilerse daha uzun yaşarlar. Bu, diğer hayvanlardan ve çevreden gelen enfeksiyonlara maruz kalmanın yanı sıra kavga ve kazalardan kaynaklanan yaralanmaları önler. Güvenli bir şekilde çitle çevrilmiş bir bahçe avcıları uzak tutabilir, ancak bir Siyam muhtemelen herhangi bir çiti kaldırıp kaçabilir.

Yaygın Sağlık Sorunları

Siyam kedileri için en yaygın sağlık sorunu bir göz rahatsızlığıdır. Şaşı gözlü Siyam onlarca yıl önce yaygındı. Renkli noktalar görmesini sağlayan gen onlarda, beyinde de görme ile alakalı hasarlar bıraktı. Göz kayması eğilimi çoğunlukla ortaya çıktı ancak yine de Siyam'ın diğer kedilerden daha az akut görüşe sahip olduğu ve karanlıktan sonra dışarıda araçlara çarpma riski altında oldukları bilmenizde fayda var.

Bu cinsin içermeye eğilimli olduğu diğer ana sağlık sorunları:

  • Solunum yolu hastalığı: Kama şeklindeki kafaları olan siyam kedileri, astım ve bronşiyal hastalık dahil olmak üzere solunum problemlerine daha yatkındır.
  • Vücudun organlarında biriken anormal bir proteinin neden olduğu amiloidozdan kaynaklanan karaciğer sorunları
  • Böbreklerde aynı anormal proteinin birikmesi olan ve normal böbrek fonksiyonunu bozabilen böbrek amiloidozu
  • Kalp yetmezliğine yol açabilen yaygın bir kedi kalp rahatsızlığı olan hipertrofik kardiyomiyopati gibi doğuştan kalp kusurları.

Tüm olağan evcil kedi aşılarını, önleyici veteriner tedavilerini ve kontrolleri sağlamalısınız.

Diyet ve Beslenme

Kuru kedi maması, bir kedinin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olurken, ıslak mama, kedilere yeterince su içemeyebilecek sıvılar sağlar. Kedinizin bundan kaçınmaması için taze, temiz su sağladığınızdan emin olun. Birçok kedi doğal olarak yediklerini ılımlı hale getirirken, bazıları yemeğe serbest erişimleri varsa fazla yer. Kedinizin kilo aldığını görürseniz, günde iki öğün yemek vermek ve yenmemiş porsiyonları almak isteyebilirsiniz.

Kedinizin yaş ilerledikçe değiştirilmiş bir diyete ihtiyacı olabilir. Kedinizin beslenme ihtiyaçlarını veterinerinizle görüşün. Obeziteden kaçınmak, kedinizin sağlıklı bir ileri yaşta yaşamasına izin vermenin en iyi yoludur.

Artıları

  • İnsan ailesiyle güçlü bağ kurar.
  • Mavi, badem şeklindeki gözlerle farklı, egzotik görünüm.
  • Diğer kedilerle veya kedi dostu köpekler ve çocuklarla iyi geçinir.
  • Aktif, enerjik ve son derece eğitilebilir.

Eksileri

  • Göz, solunum, böbrek, karaciğer ve kalp problemlerine daha yatkın.
  • Uzun süre yalnız bırakılırsa depresyona girebilir.
  • Kolayca sıkılır, sürekli zenginleşmeye ve aktiviteye ihtiyaç duyar.
  • Gürültülü ve sesli olma eğilimi vardır.