Ragdoll Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Hastalıkları ?

Hayatınıza kolayca uyum sağlayabilecek büyük, şefkatli bir kedi arıyorsanız Ragdoll cinsi kediler biçilmiş kaftandır.

Ragdoll Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Hastalıkları ?

Ragdoll Kedisi Özellikleri

Hayatınıza kolayca uyum sağlayabilecek büyük, şefkatli bir kedi arıyorsanız Ragdoll cinsi kediler biçilmiş kaftandır. Sahiplerine son derece bağlı bu kediler, sevildiklerini hissettiklerinde tam bir kucak kedisine dönüşebiliyorlar. Bu kedi cinsi, en büyük kedi ırkların biri olmasına rağmen son derece sakin ve uyumludurlar. Büyük mavi gözleri ve gürültülü, gırtlaktan mırıldanmaları, bu kedilerin sadece büyük yumuşacık dostlar olduğunu bilmenizi sağlar. Ragdoll kedisi, herkesin bildiği gibi sosyaldir, bu da onları bolca aktivite içeren hareketli evler için uygun hale getirir.

Yazı İçeriği

Ragdoll Kedisinin Tarihi

Bu kedi cinsi, diğer birçok cinse kıyasla çok yenidir. Ragdoll kedi ırkı 1960'larda Kaliforniya'da ortaya çıkmıştır. Bilinen hikayesi şu şekildedir; Ann Baker adlı bir kedi yetiştiricisi, sevgi dolu bir kişiliğe sahip güzel bir kedi yaratmak istedi. Ann, kaynağı bilinmeyen orta tüylü evcil kedileri kullanmaya başladı. Cinsin orijinal ana kedisi Josephine beyazdı.

Birkaç nesil sürmesine rağmen, Baker sonunda Ragdolls adı verilen ilk kedileri üretti. Bu kediler, kürkleri, büyük boyutları ve dışa dönük kişilikleri ile bilinir. Ne yazık ki, 1970'lerde Baker ve diğer bazı Ragdoll meraklıları arasında yayılan dedikodular bu cinse olan ilgiyi azaltmıştı. Kedi Fanciers Derneği (CFA) 1993’te Ragdoll’u tanıdı ve Ragdoll, CFA tarafından tescilli beşinci en popüler kedi ırkı haline geldi.

Irka Genel Bakış

AĞIRLIK:

Erkekler 9 kilo ağırlığında ve dişiler 4,5 ila 6 kilo ağırlığındadır.

YÜKSEKLİK: 27 ila 33 cm
TÜY: Orta uzunlukta ve ipeksi
KÜRK RENKLERİ: Birçok farklı renk ve desen
GÖZ RENGİ: Mavi gözler
YAŞAM BEKLENTİSİ: 13 ila 15 yıl veya daha fazla

Ragdoll Kedisinin Özellikleri

Sevgi Düzeyi Yüksek
samimiyet Yüksek
Çocuk Dostu Yüksek
Hayvan dostu Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları Orta
Oyunculuk Orta
Enerji seviyesi Düşükten Ortaya
Eğitilebilirlik Orta
İstihbarat Orta
Seslendirme Eğilimi Orta
Dökülme Miktarı Orta

Ragdoll Kedisi Bakımı

Ragdoll'un ipeksi bir kürkü vardır. Matlaşmayı ve tüylerinin topaklanmasını önlemeye yardımcı olmak için haftada en az iki kez fırçalanması gerekir. Ragdolls ayrıca düzenli kulak temizliğine ihtiyaç duyar. Kedinin kulaklarına birkaç damla sıcak kedi kulak temizleyici damlatın, ardından kulağın dışına masaj yapın. Kedi arkadaşınızın bu tedavi sırasında sakin kalmasına yardımcı olmak için elinizde ödül maması veya diğer ekstra lezzetli kedi mamaları isteyebilirsiniz. Yaklaşık beş dakika sonra, kedinizin kulaklarının içini temizlemek için bir pamuk kullanın.

Diğer tüm kediler gibi, Ragdoll kedileride ayak tırnağı bakımına ihtiyaç duyar. Bir pedikürden sonra kedinizin muhtemelen pençelerini normalden daha fazla keskinleştirmek isteyeceğini unutmayın, bu yüzden iyi tırmalama direkleri sağladığınızdan emin olun!

Ragdoll kedileri aynı zamanda enerjik, sosyal kedilerdir. Asa oyuncakları veya diğer etkileşimli kedi oyuncakları kullanarak düzenli oyun sürelerine ihtiyaçları vardır. Kediniz için etrafta oyuncak bırakmayın, kalkıp onunla oynayın! Bu, kedinizin ağırlığını azaltmanıza, can sıkıntısının neden olduğu davranış endişelerinden kaçınmanıza ve aile içinde bağlar kurmanıza yardımcı olacaktır.

Ragdoll Kedisi Hastalıları ( En sık görülen Sağlık sorunları )

Bir kedi sahibi olarak, uzun ve mutlu bir hayat yaşayabilmeleri için evcil hayvanınızın sağlığı için en iyisini isteyeceksiniz. Tüm ırklar gibi, Ragdoll'lar da belirli sağlık koşullarına eğilimlidir. Ortaya çıkmaları halinde bu olası rahatsızlıklara karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmanıza yardımcı olmak için Ragdolls'ta en çok gördüğümüz sağlık sorunları hakkında bilgiler bir araya getirdik.

 

Ağız ve diş eti hastalığı : Çoğu cins gibi, Ragdoll'lar da yaşamları boyunca diş eti ve diş hastalığından muzdarip olabilir. Diş eti hastalığı, bir dişin derin destek yapılarının bir kısmı (veya tamamı) iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu, yiyecek, bakteri ve minerallerin diş eti çizgisi boyunca birikerek tartar olarak bilinen kahverengi bir pul oluşumuna yol açmasıyla başlar. Bu, diş etini baltaladığında, duruma diş eti iltihabı denir. Sonunda, diş etleri ve dişler arasında bakterilerin büyümesi için cepler oluşturan küçük boşluklar oluşabilir ve bu da periodontal hastalık olarak bilinen duruma neden olur. Enfekte diş etlerinden gelen bakteriler vücuda yayılabilir ve karaciğere ve böbreklere zarar verebilir. Bu durum, kedileri kuru mamayla beslemek ve dişlerini fırçalamak gibi temel rutin bakımlarla önlenebilir, normal, ağrısız bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

 

Solunum yolu bozuklukları :  Solunum yolu üst (burun, burun pasajları ve nefes borusu) ve alt (küçük hava yolları ve akciğerler) bölümlere ayrılır. Tüm kediler gibi, Ragdoll'lar da üst solunum yollarını etkileyen ve hapşırmaya ve burun akıntısına neden olan kedi gribinden muzdarip olabilir. Tedavisi olmayan viral bir durumdur, ancak aşı ile kolayca önlenir ve semptomlar yönetilebilir. Ragdoll'lar ayrıca, alerjiler ve tahriş edici maddeler alt solunum yollarının (bronşlar) ve akciğerlerin iltihaplanmasına ve hassaslaşmasına neden olduğunda ortaya çıkan, kedi astımı olarak bilinen bir alt solunum yolu probleminden de etkilenebilir. Semptomlar öksürük ve hırıltıyı içerir. Birçok solunum yolu rahatsızlığı tedavi edilemezken, tabletler, enjeksiyonlar ve hatta inhalerler dahil olmak üzere çeşitli uzun süreli ilaçlarla tedavi edilebilir.

 

Kalp Hastalığı : Kedilerde kalp hastalığı, kalbin yapılarının olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir. İki kalp hastalığı kategorisi vardır: konjenital (kedinin bununla birlikte doğduğu anlamına gelir) ve edinilmiş (hastalığın daha sonra yaşamda geliştiği anlamına gelir). Doğumsal kalp hastalıkları, kalp duvarındaki kusurları, anormal kapakçıkları ve kan damarlarını içerir. Ragdoll'lar, kalp yetmezliğine yol açabilen hipertrofik kardiyomiyopati adı verilen bir hastalığa yatkındır. Bu durum tedavi edilemezken, ömür boyu ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.

 

Böbrek Hastalığı : Kedilerin böbrekleri, atık ürünleri kanlarından idrarlarına filtrelemekten sorumludur. Ragdoll'lar enfeksiyonlar, blokajlar, tümörler veya toksinlerin (özellikle yalama antifrizi) neden olduğu böbrek hastalığından ve ayrıca yaşa bağlı değişikliklerden etkilenebilir. Kronik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonu belirli bir süre içinde kademeli olarak bozulduğunda ortaya çıkar. Tedavi, nedene ve hasarın boyutuna bağlıdır, ancak genellikle böbreklerin intravenöz sıvılarla yıkanmasıyla başlar, ardından özel diyetler ve ilaçlar uygulanır. Ne yazık ki böbrek hastalığı geri döndürülemez, ancak doğru destekle birçok kedi oldukça normal bir hayatın tadını çıkarabilir.

 

Gastrointestinal Bozukluklar : Ragdoll, tüm kediler gibi, gastrointestinal (GI) sistemi etkileyen sorunlardan muzdarip olabilir. GI yolu, yol boyunca çeşitli kıvrımlar ve dönüşlerle ağızda başlayan ve anüste biten uzun, sarmal bir tüptür. Enfeksiyonların neden olduğu gastroenterit (kedi enteriti gibi), zehirlenme veya bağırsakta tıkanma (örneğin kedinin ip yemesi nedeniyle) gibi durumlar genellikle kusmaya ve/veya ishale neden olur. Tedavi kesin nedene bağlıdır, ancak hızlı müdahale genellikle tam bir iyileşme ile sonuçlanır.

Diyet ve Beslenme

Ragdoll'unuzun yaşına ve aktivite düzeyine uygun bir diyet bulmak için veterinerinizle birlikte çalışın. Genel olarak ıslak yiyecekler, idrar sorunlarını önlemeye yardımcı olabilecek nemi sağlamaya yardımcı olur. Mamayı payladığınızdan emin olun ve bütün gün kedinizin kasesinde bırakmayın. Yiyecekleri dışarıda bırakmak, kedilerde şeker hastalığına bağlıdır çünkü yiyecek ne kadar kaliteli olursa olsun, bir kedi her yediğinde insülin yükselir. Kediler zamanlarının çoğunu etrafta yatarak geçirdiklerinden, kedinizin hayatını daha ilginç hale getirmenin harika bir yolu, beslenmek için yapboz oyuncakları kullanmaktır.

Ragdoll Kedileri Hipoalerjenik mi?

Ne yazık ki alerji hastaları için Ragdolls hipoalerjenik değildir. Bazı alerji hastaları orta tüylü kedilerden daha az rahatsız olsalar da Ragdoll'ler hipoalerjenik olacak şekilde yetiştirilmemiştir.

Ragdoll'lerin alt katmanlarında bir kat kürkü daha yoktur, bu da tüylere alerjisi olan insanlar için alerjik reaksiyonları azaltabilir. Ancak çoğu insan aslında kedilerden salyaya ve deri salgılarına alerjidir. Ragdolls, kedi tükürüğünde ve deri salgılarında bulunan alerjenleri üretmeye devam etmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Ragdoll kedisi nasıl eğitilir?

Tıklayıcı Eğitimi : Bu eğitim , klik sesi çıkaran ve piyasada kolayca bulunabilen bir klik cihazı gerektirecektir . Kedinize klik sesinin bir ödül olduğunu öğretmek zorunda kalacaksınız ve eğitim sırasında klik sesi duymak kediniz için bir zevk olacaktır.

Pozitif Eğitim : Ödüller ve takdir, herhangi bir kediyi yeni numaralar öğrenmeye iten şeydir. Bir ödül veya ikramla takdirinizi göstererek kedinizi eğitmenin harika bir yoludur. Kedinizi oldukça motive edecektir.

Alma ve Alma : Bu eğitim modu, oynarken kedinizi eğitiyor. Kedinizi eğitmek ve onunla kaliteli zaman geçirmek için oldukça iyi bir yöntemdir. Her aile üyesi bunu kedinizle yapmalıdır.

Ragdoll kedisi kaç yıl yaşar?

Ragdoll'ların ortalama ömrü birçok cinsten biraz daha yüksektir. Her kedi bir bireydir, bu nedenle genellemeler muhtemelen çılgınca yanlış olacaktır, ancak birçok Ragdoll, 13 yıllık ortalama kedi ömrü beklentisini, hatta 20 yaş ve üstü bile rahat bir şekilde yaşayabilir.

Bir Ragdoll kedisinin ömrünün uzunluğu şunlara bağlıdır:

  • Genetik eğilim
  • Yaşam tarzı ve aktivite seviyesi
  • Diyet ve kilo
  • Ragdoll'un içeride yaşayıp yaşamadığı
  • Sağlık hizmetlerinin düzenliliği
  • Kedinin kısır olup olmadığı

Ragdoll kedisinin sık karşılaştığı hastalıklar nelerdir?
Ragdoll kedisi ne zaman çiftleşir?
Ragdoll kedisi kaç tane doğurur?
Ragdoll kedisi ne kadar büyür?
Ragdoll kedisi ne yer?
Ragdoll kedisi mama dışında ne yer?
Ragdoll kedisi bakımı zor mudur?
Ragdoll kedisi çok tüy döker mi?
Ragdoll kedi yavrusunun fiyatı ne kadar?