Kediye Dokununca Neden Elektrik Çarpar?

Kedilerde Elektrik Çarpması Nedir? Kedilerde elektrik çarpması neredeyse her zaman tesadüfidir ve neyse ki o kadar yaygın değildir. Ancak meydana geldiğinde, etkileri oldukça yıkıcı, hatta ölümcül olabilir.

Kediye Dokununca Neden Elektrik Çarpar?

Kediye Dokununca Neden Elektrik Çarpar?

Kedilerde Elektrik Çarpması Nedir?

Kedilerde elektrik çarpması neredeyse her zaman tesadüfidir ve neyse ki o kadar yaygın değildir. Ancak meydana geldiğinde, etkileri oldukça yıkıcı, hatta ölümcül olabilir. Elektrik çarpması tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir ve genellikle kediler bir elektrik kablosunu veya teli çiğnediğinde meydana gelir. Kordondan gelen elektrik enerjisi vücuttan geçerek titremelere, aritmilere (düzensiz kalp atışı) , nefes alma güçlüklerine, şoka ve sinir sisteminde değişikliklere yol açar.

Sinir sistemindeki bir yaralanmadan sonra, basınçtaki değişiklikler ve kedinin vücudundaki bazı kimyasalların ve kimyasal maddelerin salınması nedeniyle akciğer ödemi (akciğerlerdeki sıvı) sıklıkla meydana gelebilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Akciğer ödeminin ilk yaralanmadan saatler sonra ortaya çıkabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle kediniz iyi görünse bile hemen veteriner tedavisine başvurmanız çok önemlidir. Yaralanmaların ciddiyeti, elektrik akımının türüne, gücüne, maruz kalma süresine ve direncine göre değişebilir. 

Kedilerde Elektrik Yaralanması Türleri

Kedilerde elektrik çarpmasının en yaygın nedeni tellerin ısırılması veya çiğnenmesidir. Kediler ayrıca açıkta kalan kablolarla temastan, hatalı devrelerden veya yıldırım çarpmasından kaynaklanan elektrik yaralanmaları yaşayabilir.

Tüm kediler elektrik yaralanmalarından muzdarip olabilse de genellikle meraklı doğaları ve diş çıkarma davranışlarından dolayı yavru kediler ve küçük kediler çiğneme tellerinden elektrik çarpmasına daha sık maruz kalırlar.

Kedilerde Elektrik Çarpması Belirtileri

Elektrik çarpmasına tanık olursanız, muhtemelen kedinizin yere yığıldığını, kasıldığını veya kaslarının titrediğini göreceksiniz. Bıyıkları veya sakalları yanmış olabilir ve büyük olasılıkla dudaklarında, dilinde, damağında ve dişlerinde yanıklar olacaktır. Şahit olunmadığı takdirde, elektrik çarpması belirtileri aşağıdaki gibi görünebilir:

  • Apne (nefes alamama)
  • Mavimsi diş etleri ve mukoza zarları (dudaklar, burun)
  • Öksürme
  • Azalmış iştah veya yutma güçlüğü
  • Diş kırıkları
  • Artan kalp atış hızı
  • Letarji
  • Oronazal fistüller (ağız ile burun boşluğu arasında gelişen delikler)
  • Solunum sıkıntısı—normalden daha hızlı solunum hızı; tüm vücut ile nefes almak; veya açık ağız solunumu (nefes nefese)
  • Nöbetler veya titreme

Kediniz Elektrik Kablosunu Çiğnerse Ne Yapmalısınız?

Neyse ki, elektrik kablosu yaralanmaları nadirdir, ancak meydana geldiklerinde etkileri genellikle ciddidir. Elektrik çarpmasını fark ettiğinizde veya kedinizi açıkta kalan bir kablonun yakınında bulduğunuzda yapılacak ilk şey, elektriği veya devre kesiciyi kapatmaktır. Aktif elektrik akımı olmadığından emin olana kadar kedinize dokunmayın.

İlgili Ürünler:

İkinci olarak, bilinç, nefes alma ve kalp atışı belirtileri arayarak kedinizi değerlendirin. Daha sonra hayatı tehdit eden komplikasyonlar gelişebileceğinden, kediniz iyi görünse bile derhal tıbbi değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

Kedilerde Elektrik Çarpması Tedavisi

Kedilerde elektrik yaralanmalarının tedavisi, semptomların ciddiyetine ve yaralanmaların derecesine bağlı olarak genellikle bireyseldir, ancak esas olarak aşağıdakiler dahil olmak üzere destekleyici bakım önlemleri kullanılır:

Stresi en aza indirirken oksijen tedavisi ve ağrı yönetimi, ilk yönetim için en önemli ve gerekli adımlardır. IV sıvı tedavisi, dikkatli diüretik kullanımı, anti-aritmik ilaçlar, kas gevşeticiler ve bronkodilatörler verilebilir ve bazı kedilerde solunum sorunları şiddetliyse mekanik ventilasyon gerekebilir.

Yanıklar genellikle temel yara bakımıyla tedavi edilir; temizlik ve bandaj, ardından antibiyotikler ve ağrı yönetimi. Genellikle mide ülserlerini tedavi etmek için reçete edilen bir ilaç olan sukralfat ile birlikte oral antiseptik ağız gargaraları, ikincil termal yanıklardan kaynaklanan ağız ve yemek borusu lezyonlarını kaplamaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

İlgili Ürünler:

Yanıklar iyileşirken genellikle yumuşak yiyecekler veya yulaf lapası benzeri bir karışım verilebilir ve yaralar yeterince şiddetliyse bir besleme tüpü gerekebilir.

Kedilerde Elektrik Çarpmasının İyileşmesi

Acil tıbbi yardım alan kediler genellikle iyileşme için iyi bir prognoza sahiptir. Altta kalıcı bir hasar meydana gelmediği varsayıldığında, pulmoner ödem genellikle bu zaman diliminde düzeldiğinden, kedinizin büyük olasılıkla birkaç gün hastaneye yatırılması ve izlenmesi gerekecektir.

Neyse ki, çoğu kedi önemli bir uzun vadeli hasar olmadan iyileşir. Kapsamlı yanıkları olan bazı kediler, ameliyat da dahil olmak üzere yara iyileşmesini amaçlayan ek prosedürler gerektirebilir.