Köpeklerde Pododermatit

Köpeklerde Pododermatit Nedir? Çoğu köpek patilerini yalar, ancak yalama aşırı hale geldiğinde sorunlar ortaya çıkabilir. Pododermatit, sürekli olarak patilerini yalayan veya çiğneyen köpeklerde yaygın bir durumdur.

Köpeklerde Pododermatit

Köpeklerde Pododermatit

Köpeklerde Pododermatit Nedir?

Çoğu köpek patilerini yalar, ancak yalama aşırı hale geldiğinde sorunlar ortaya çıkabilir. Pododermatit, sürekli olarak patilerini yalayan veya çiğneyen köpeklerde yaygın bir durumdur. Enflamasyonla başlar ve cilt, tırnaklar, tırnak kıvrımları veya ayak tabanlarında enfeksiyona neden olabilir.

Pododermatit en yaygın olarak bir köpeğin ayak parmakları arasında görülür. Pododermatit tipik olarak gerçek bir hastalıktan ziyade çok çeşitli koşullardan kaynaklanır. Sadece bir veya dört pençeyi etkileyebilir ve herhangi bir yaşta, cinsiyette veya köpek ırkında ortaya çıkabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Pododermatit yalnızca patileri etkilerken (podo ayak anlamına gelir; dermatit, cildin enfeksiyonu veya iltihaplanması anlamına gelir), genellikle vücutta kaşıntılı cilt ve/veya cilt enfeksiyonları gibi diğer semptomlarla ortaya çıkar.

Tedavi edilmezse, pododermatit ağrılı hale gelebilir ve topallamaya veya topallığa yol açabilir. Köpeğinizde pododermatit olabileceğinden şüpheleniyorsanız veya patilerini aşırı derecede yalıyorsa, nedeni belirlemek ve bir tedavi planı başlatmak için veterinerinizle iletişime geçin.

Köpeklerde Pododermatit Belirtileri

  • Yalama, pati çiğneme
  • Pati cildinde kızarıklık
  • Kırmızı veya kahverengi boyama
  • Ağrılı pençe
  • Kaşıntılı pençe
  • Topallık, topallama
  • Tırnak çevresinde şişmiş cilt
  • Özellikle parmak kıvrımlarında berrak veya opak akıntı, mumlu veya yağlı birikintiler
  • Genellikle ayak parmakları arasında lokalize şişlik veya küçük nodüller
  • İrin veya kanlı akıntı sızdırabilir

Pododermatitten daha fazla etkilenen ırklar şunları içerir:

  • Alman Çobanları
  • Alman Kısa Tüylü Pointer
  • Alman Çobanları
  • Golden Retrieverler
  • İrlandalı Setterler

Köpeklerde Pododermatit Nedenleri

Pododermatitin birçok olası nedeni vardır ve buna birden fazla faktör katkıda bulunabilir.

İlgili Ürünler:

Alerjiler (atopik dermatit, temas alerjileri ve gıda alerjileri) köpeklerde pododermatitin en yaygın nedenidir. Köpeklerde alerjiler genellikle pododermatite yol açan kaşıntılı pençelere neden olur.

Interdigital furunculosis, bir köpeğin ayak parmakları arasında derin bir bakteriyel enfeksiyon olduğunda ortaya çıkar.

Yabancı cisimler ayrıca yalamaya ve tahriş olmuş patilere neden olarak pododermatite yol açabilir. Tilki kuyruğu bitkileri, diğer bitkilerin parçaları ve çim tohumları, kendilerini bir köpeğin pençeleri arasına yerleştirerek rahatsızlığa ve enfeksiyona yol açan yaygın yabancı cisimlerdir.

Demodektik uyuz olarak da bilinen Demodex ciltte akarların aşırı büyümesinden kaynaklanan bir deri parazitidir. Uyuz, bir köpeğin derisinde ve patilerinde kaşıntı ve saç dökülmesinin yanı sıra kırmızı, pullu kabuk benzeri lezyonlara neden olur.

Bakteriler ve Mantar/maya: Malassezia yaygın bir mantardır ve Staphylococcus yaygın bir bakteridir ve her ikisi de normal olarak bir köpeğin derisinde/patilerinde bulunur. Köpekler patilerini yaladıklarında veya kaşındıklarında, normal bakteri/maya aşırı çoğalır ve pododermatite neden olur.

Histiyositomlar, tırnak yatağının skuamöz hücreli karsinomu ve lenfoma gibi deri tümörleri köpeklerde pododermatite neden olabilir.

Hipotiroidizm ve Hiperadrenokortizm/Cushing hastalığı, bir köpeğin bağışıklık sisteminin daha az işlevsel olmasına neden olduklarından, pododermatiti içerebilen hormonal hastalıklardır.

Pemfigus foliaceus gibi otoimmün deri hastalığı, köpeklerde nadir olmasına rağmen, pododermatite neden olabilir.

Obezite veya büyük/dev cins köpeklerin patilerine artan miktarda ağırlık biner.

Veterinerler Köpeklerde Pododermatiti Nasıl Teşhis Eder?

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin durumunun boyutunu belirlemek için eksiksiz bir tıbbi öykü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Pododermatitin kendisi, köpeğinizin patilerindeki semptomlara ve lezyonlara bakarak görsel olarak teşhis edilebilir.

İlgili Ürünler:

Veteriner hekiminiz, en etkili tedavi planını bulmak için pododermatitin altında yatan nedeni belirlemeye yardımcı olacak en iyi cilt teşhis testlerini önerecektir. Köpeğinizin ayaklarında nodüller varsa, lezyonun merkezindeki sıvının alınması teşhise yardımcı olabilir.

Daha ilerlemiş kronik vakalarda veya yabancı cisim veya tümörden şüphelenilen vakalarda lokal veya cerrahi biyopsi ve pençe röntgeni gerekli olabilir. Kan testleri, köpeğinizin tiroid hormonu ve kortizol seviyeleri gibi hormonlarındaki eksikliklerin teşhis edilmesine yardımcı olacaktır.

Alerjiler genellikle ikincil enfeksiyonlar iyileştikten sonra teşhis edilir; bunlara neden olan olası alerjenleri ortadan kaldırmak genellikle daha uzun sürer. Pododermatitin nedenini teşhis etmesine yardımcı olabilecek yaptığınız (veya gördüğünüz) herhangi bir şeyi veterinerinize bildirmeniz önemlidir. Pire önleme durumu, topikal tedavilerin kullanımı, yeni yiyecekler/tedaviler, yaşam tarzı ve çevresel değişiklikler, veterinerinizin sebebi belirlemesine yardımcı olacak şeylerdir