Kediler Güneş Yanığı Olabilir mi?

Havaların ısınması ve uzun günlerin gelmesiyle hepimiz dışarıda olmak isteriz. Kedilerimiz de dahil olmak üzere sevdiklerimizle güneşte vakit geçirmek gibisi yoktur. Kediler sıcağı sever ve onlarla dışarıda vakit geçirmek hayatlarını zenginleştirmenin harika bir yoludur.

Kediler Güneş Yanığı Olabilir mi?

Kediler Güneş Yanığı Olabilir mi?

Havaların ısınması ve uzun günlerin gelmesiyle hepimiz dışarıda olmak isteriz. Kedilerimiz de dahil olmak üzere sevdiklerimizle güneşte vakit geçirmek gibisi yoktur. Kediler sıcağı sever ve onlarla dışarıda vakit geçirmek hayatlarını zenginleştirmenin harika bir yoludur. Ancak bu sıcak yaz aylarında kedi dostlarımızı güneşin zararlı etkilerinden korumak çok önemlidir.

Kediler Güneş Yanıkları Olur mu?

Evet. Kedilerin güneşte çok uzun süre kalmaları halinde güneş yanığı almaları mümkündür. İnsanlarda olduğu gibi, kedi güneş yanıklarına da UV radyasyonu neden olur. Bu zararlı, görünmez enerji ışınları, hassas cilt hücrelerine zarar vererek iltihaplanma (şişme) ve kızarıklığa neden olur.

Kediler, vücutlarının kürkle kaplı olmayan bölgelerinde güneş yanığından muzdariptir. Kulakları, burunları ve karınları en savunmasız bölgeler arasındadır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Kedilerde Güneş Yanığı Belirtileri

Güneş yanığı yaşayan bir kedide şunlar olabilir:

  • Dokunulduğunda sıcak olan kırmızı, pullu, iltihaplı veya kabuklu cilt.
  • Şişmiş gözler, mide, pati yastıkları, burun ve gözler.
  • Ağrı veya rahatsızlık.
  • Vücudunun etkilenen kısmını yalama veya çizme dürtüsü, bu da derilerine daha fazla zarar verebilir.

Şiddetli vakalarda, enfeksiyona yol açabilecek kabarcıklar veya yaralar gelişebilir.

Kediniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, derhal veterinerinizle iletişime geçin. Neyse ki, güneş yanıkları kedilerde nadir görülür. Ancak, güneş yanığı belirtileri genellikle altta yatan diğer durumlara benzer, bu nedenle yukarıda listelenenlerden herhangi birini fark ederseniz kedinizi kontrol ettirmeniz önemlidir.

Kedilerde Güneş Yanığının Nedenleri

Kedilerin derisi bizimkinden farklıdır, bu da onları daha fazla güneş yanığı riskine sokar. Güneş ışınları kedigillere zarar verebilir, çünkü daha ince bir epidermise (cildin dış tabakası) ve daha az deri altı yağa (derinin hemen altında bulunur) sahiptirler. Bir kedinin cildi, uzun süre güneşe maruz kaldığında UV hasarına karşı hassastır ve hassastır. Ayrıca terleyemedikleri için sıcak çarpması ve güneş yanığı olma olasılıkları daha yüksektir.

Hangi Kediler Güneş Yanıklarına En Duyarlıdır?

Bazı kedi ırkları daha yüksek güneş hasarı riski altındadır. Beyaz veya açık renkli (krem veya açık gri) kürklü kedilerin güneş yanığı, sıcak çarpması, susuzluk veya cilt kanseri olma olasılığı daha yüksektir. Bu ırklar arasında Siyam, Himalaya bulunur. Bambino, Sphynx, Donskoy (Rus Tüysüz) ve Peterbald gibi güneşten zarar görme riski en yüksek olan ırklar, kürkleri ince olan veya hiç olmayanlardır. Bununla birlikte, kürk uzunluğu veya rengi ne olursa olsun tüm kediler güneş yanığı alabilir.

İlgili Ürünler:

Kedilerde Güneş Yanığı Tedavisi

Kediniz güneş yanığı olursa rahat etmesi için yapabileceğiniz birkaç şey var. Etkilenen bölgeye 5-15 dakika soğuk kompres uygulayın. Ayrıca kedi dostu aloe vera jeli veya bal bazlı bir krem ​​de uygulayabilirsiniz. Bu ilaçlar kedinizin cildini yatıştırmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Birkaç gün sonra kedinizin derisi soyulmaya başlayabilir. Rahatsızlığı gidermek için evcil hayvanınıza ağrı kesici ilaç verip veremeyeceğiniz konusunda veterinerinizle konuşun. Kedinizin cildinde sert kimyasallar kullanmayın. Bu, iltihaplanmaya neden olan sürtünme alkolünü ve kediler için toksik olabilen uçucu yağları içerir.

Nadiren de olsa, güneşten zarar gören kedilerin destekleyici bakım için hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Bu, sıvı tedavisi, antibiyotikler ve yara tedavisini içerebilir. Cildinde gözle görülür değişiklikler fark ederseniz, kediniz yemek yemiyorsa, uyuşuksa veya kusuyorsa, derhal veterinerinizle iletişime geçin. 

Kedilerde Güneş Yanığının Önlenmesi

İçeride kalan kediler de güneş hasarı riski altında olabilir. Bu, kedinizin cildine zarar verebilecek UV ışınları pencerelerden geçtiğinde meydana gelebilir. Evcil hayvanınızı gölgeli alanlar sağlayarak ve güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde evinizin perdelerini kapatarak koruyabilirsiniz.

Kedinizi dışarı çıkarıyorsanız, tatlı suya ve dinlenebilecekleri rahat, gölgeli bir alana erişimlerinin olduğundan emin olun.