Kalça Displazisi

​​​​​​​Kalça displazisi, kedilerde görülen kalça ekleminde yaşanan ortopedik bir durumudur.

Kalça Displazisi

Kalça displazisi, kedilerde görülen kalça ekleminde yaşanan ortopedik bir durumudur. Kalça eklemlerinden birinin veya her ikisinin anormal gelişiminin bir sonucudur ve eklemlerde dengesizliğe ve dejenerasyona neden olur. Kalça displazisi köpeklerde çok yaygın bir sağlık sorunudur ancak kedilerde de görülmektedir.

Kedilerde Kalça Displazisi Nedir?

Kalça displazisi dejeneratif bir hastalıktır ve kalçadaki top ve yuva ekleminde bir malformasyona neden olarak ağrı ve sertliğe yol açar. Kalça displazili kedilerde hastalık ilerledikçe muhtemelen osteoartrit gelişecektir.

Normal, işleyen bir kalça eklemi, asetabulum adı verilen yuva benzeri bir yapıya oturan yuvarlak bir femur başından oluşur. Eklem, kıkırdak, eklem sıvısı ve kasların yardımıyla çalışabilir.

Bir kedide kalça displazisi olduğunda, femur başı düzensiz şekil geliştirir ve yerine düzgün oturmaz. Eklem dengesizleşerek ağrıya, iltihaplanmaya ve sertliğe neden olur. Kötü uyan eklem sonunda kıkırdağı aşındırarak kemiğin birbirine sürtünmesine neden olabilir. Bazı durumlarda femur başı asetabulumdan çıkar. Zamanla osteoartrit meydana gelebilir ve eklemde anormal kemik büyümeleri gelişir. Bu, hareket aralığını daha da kısıtlar, ağrı ve sertliğin daha da kötüleşmesine neden olur.

Kalça displazisi bir veya iki kalçayı değişen derecelerde etkileyebilir.

Kedilerde Kalça Displazisinin Nedenleri

Kalça displazisi, kedilerde kalıtsal bir hastalıktır. Evcil kedilerde (karışık cins kediler) nadirdir ve daha çok Maine Coon ve Himalayan gibi büyük safkan kedilerde görülür. Kalça displazisi köpeklerde kedilerden çok daha yaygındır. Gerçekte, kedilerde kalça displazisi sandığımızdan daha yaygın olabilir.

Kedilerde Kalça Displazisinin Belirtileri

  • Yavaş yavaş kötüleşen topallık veya topallama
  • Zıplama
  • Egzersiz intoleransı
  • Uyuşukluk ve / veya sinirlilik (ağrı nedeniyle)
  • Arka bacaklarda veya her iki bacakta sertlik ve azalmış hareket aralığı
  • Arka bacaklarda kas kaybı

Kalça displazisinin erken evrelerinde kedilerin hiçbir hastalık belirtisi göstermemesi yaygındır. Hafif ila orta şiddette hastalığı olan kediler hiçbir zaman belirti göstermeyebilir. Aslında, veterineriniz, rutin bir sağlık muayenesi sırasında veya başka bir nedenle radyografi çekerken kalça displazisi belirtilerini keşfedebilir.

Kalça displazisinin etkileri ilerledikçe, belirtiler genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar ve zamanla kötüleşmeye devam eder. Osteoartrit tipik olarak kalça displazisine ikincil olarak ortaya çıkar ve ağrıyı, iltihabı ve sertliği daha da kötüleştirir.

Kalça displazisinin belirtileri, diğer yaralanmaların belirtilerine benzer olabilir. Kedinizde bunları veya başka herhangi bir hastalık belirtisi görürseniz, randevu için veterinerinize başvurun.

Kedilerde Kalça Displazi Tedavisi

Veterineriniz, kedinizin kalça displazisini kapsamlı bir muayene yaparak ve radyografilerle teşhis edecektir. Tedavi değerlendirmeleri, radyografilerin ciddiyetine ve kedinizin sergilediği semptomlara dayanır.

Kedilerde kalça displazisi genellikle ilk önce ilaçlarla tedavi edilir. Bu genellikle ağrıyı ve iltihabı yönetmeye yönelik ilaçları içerir. Veteriner ayrıca dinlenme ve egzersiz kısıtlaması önerebilir. Glukozamin ve kondroitin gibi besin takviyeleri, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve bazı semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Akupunktur ve Geleneksel Çin Veteriner Tıbbı gibi alternatif tedaviler de biraz ağrı kesici sunabilir.

Konservatif yaklaşım yeterli değilse, veterineriniz sizinle kedinizin cerrahi tedavisi hakkında konuşacaktır.

En yaygın ameliyata femur başı ve boyun eksizyonu denir. Veteriner, femurun deforme olmuş başını ve boynunu çıkarır. Zamanla kaslar yeniden oluşur ve bir tür sahte eklem oluşturur. İyileştikten sonra, çoğu kedi mutlu ve normal bir hayat yaşamaya devam edecek.

Nadir durumlarda, total kalça protezi düşünülebilir. Kalça ekleminin özel bir sentetik kalça ile değiştirilmesini gerekir. İmplantın küçük olması nedeniyle buna genellikle mikro-THR denir.

Kedilerde Kalça Displazisi Nasıl Önlenir?

Kedilerde kalça displazisini önleyemezsiniz, ama erkenden farkedebilir ve ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz. Devam eden topallık, ağrı veya sertliği ilk fark ettiğinizde veterinerinize başvurun.

Kedi kalça displazisi kedi yetiştiricileri tarafından önlenebilir. Kalça displazili bir kedi kısırlaştırılmalı veya kısırlaştırılmalıdır. Bu kediler asla üreme için kullanılmamalıdır.