Kiraz Gözü

​​​​​​​Daha yaygın olarak köpeklerde ve bazen tavşanlarda görülen kiraz gözü, bazen kediler için de bir sorun haline gelmektedir.

Kiraz Gözü

Daha yaygın olarak köpeklerde ve bazen tavşanlarda görülen kiraz gözü, bazen kediler için de bir sorun haline gelmektedir. Bu hastalık, bir kedinin gözünü veya gözlerini çevreleyen dokuları etkiler ancak kozmetik bir sorundan daha fazlası olabilir. Bazı kediler kiraz gözü geliştirmeye diğerlerinden daha yatkındır. Bu nedenle bu hastalığın ne olduğunu ve bu konuda ne yapılacağını bilmek önemlidir.

Kiraz Gözü Nedir?

"Kiraz gözü" aslında sarkmış ince titan membran, sarkmış üçüncü göz kapağı olarak adlandırılan tıbbi bir durumdur. Üçüncü göz kapağı veya ince titan zar, yuvadaki gözün yanında bulunan etli, pembe kısımdır. Aslında gözyaşı salgılayan bez içeren bir doku kanadıdır. Genellikle kolay görülmez ve göz yuvasının köşesine doğru düzleşir. Büyürse, ters dönerse ve dışarı doğru çıkarsa veya sarkma yaşanırsa, kiraz gözü oluşur.

Kedilerde Kiraz Gözü Belirtileri

Bir kedinin gözünün iç köşesinde pembe veya kırmızı, etli bir çıkıntı var ise büyük olasılıkla kiraz gözüdür. Genellikle pembe bir kabarcık veya şişme olarak tanımlanır ve bir kedinin gözünün bir kısmını kapayacak kadar büyük olabilir. Ayrıca gelip gidebilir veya kalıcı olarak mevcut olabilir. Sadece ne olduğunu biliyorsanız, kedilerde kiraz gözü oldukça açıktır. Kiraz gözünün neden olabileceği ikincil sorunlar, asıl endişelendiren noktalardır.

Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Kuru göz
  • Kornea ülserleri
  • Tahriş
  • Korneanın iltihaplanması
  • Gözleri kapatamama

Kedilerde kuru göz geliştiğinde, bunun nedeni gözyaşı üretiminin olmamasıdır. Üçüncü göz kapağı gözyaşı üreten bir bez içerdiğinden, bu bez iltihaplı ve çıkıntılı ise göze yeterince kayganlık sağlayamayabilir. Bir göz kuruysa iltihaplanır, tahriş olur ve kaşınır. Gözün yüzeyinde bir ülser oluşabilir. Keratokonjunktivitis sicca veya KCS olarak da bilinen kuru gözün kornea ülserlerinden kaçınmak için tedavi edilmesi gerekebilir. Kornea ülseri çok ağrılıdır ve göz ardı edilirse kalıcı göz hasarına ve hatta yırtılmaya neden olabilir.

Kiraz gözü yeterince büyükse, bir kedinin gözlerini tamamen kapatmasını zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir. Bu sadece bir kedi için stresli ve can sıkıcı değil, aynı zamanda göz kuruluğuna da katkıda bulunan bir faktördür.

Kiraz Göz Nedenleri

  • Enflamasyon: Kiraz gözü, öncelikle üçüncü göz kapağındaki bezin iltihaplanmasından kaynaklanır. Şişer, tersyüz olur ve gözün önünde çevrilir.
  • Göz yuvasının boyutu: Kediler genişlemiş veya iltihaplı üçüncü göz kapağı bezinin sığmasına izin verecek kadar göz yuvalarında yeterli yer olmadan doğabilir.
  • Retinakulum ile ilgili sorunlar: Retinakulum, kiraz gözüne neden olan bezi yerinde tutmaya yardımcı olan tendonları stabilize eder. Bazen işini yapamayacak kadar zayıftır ve bez dışarı çıkar.
  • Bilinmeyen nedenler: Bazı kedilerin bir veya iki kiraz gözüyle gelişmesinin veya doğmasının nedenleri bazen bilinmemektedir.

Kiraz Göz Tedavisi

Kiraz gözün ciddiyetine bağlı olarak tedavi gerekli olmayabilir. Ancak kiraz göz kronikse ve sorunlara neden oluyorsa, sorunu düzeltmek için ameliyat önerilebilir. Bazı kiraz göz hastalığı kendi kendine gelip giderken, bazı kiraz gözler kalıcıdır. Kiraz gözünün ikincil sorunlarından kaçınmak için, bezin çok dikkatli bir şekilde göz yuvasına geri yerleştirilmesi gerekecektir. Bez üzerine elle, hafif bir baskı uygulandığında yerine konulabilir, ancak çoğu zaman tekrar dışarı çıkar. Özel bir cerrahi prosedür, bezin normal işlevine dönmesine ve gözü kayganlaştırmasına izin vermek için bezi yerine sabitleyebilir.

Kiraz gözünden dolayı ikincil problemler geliştiyse, özel merhemler veya göz damlalarının uzun süreli uygulanması gerekebilir. Ayrıca yapılması gerekebilecek ameliyatlar da vardır. Kiraz göz çok uzun süre ihmal edilirse, onarılamayabilir. Bazen, artık göze gözyaşı sağlama işlevini yerine getirmiyorsa bez çıkarılır.

Kiraz Gözü Nasıl Önlenir?

Ne yazık ki kedilerde kiraz gözünü tam anlamıyla önlemenin gerçek bir yolu yoktur. Bir kedi zayıf bir retinakulum veya küçük bir göz yuvasıyla doğarsa, kiraz gözünün oluşmasını önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.