Çoban Köpekleri: Alman Çoban Köpeği

Hiç şüphe yok ki Alman Çoban Köpekleri muhteşem hayvanlardır.

Çoban Köpekleri: Alman Çoban Köpeği

Hiç şüphe yok ki Alman Çoban Köpekleri muhteşem hayvanlardır. Zarafetin karizmayla birleştiği bu hayvanları insanoğlu o kadar çok benimsedi ki işgücünde de onlardan yararlanmayı ihmal etmiyoruz. Askeriye ve polis teşkilatında güvenliğimizin önemli bir parçası olan bu zeki cinsi Sinema- TV sektöründe de oldukça sık görüyoruz. (Arka Sokaklar dizisindeki ‘’Garip Kont’’ gibi). Uzun ve kaslı bir köpek olan Alman kurdunun badem gözleri, siyah burnu ve dik kulakları vardır. Omuz genişliği 64 cm civarı olan bu köpeklerin ağırlığı 41 kg'dan fazladır. Erkek üyelerin boyu 61-66 cm iken, dişilerin uzunlukları ise 56-61 cm arasında değişir

Kuşkusuz ki Alman Çoban Köpeklerinin hayatımızda bu kadar önemli bir yer edinmesinin, iş sektörlerimize el atmasının ve popülerleşmesinin geniş omuzları ve karizmatik görünüşü dışında da önemli nedenleri var. Pek çok kişi tarafından bilinen ve tanınan bu cinsin insanoğluyla bu kadar içli dışlı olmasını sağlayan özelliklerine birlikte bakalım!

Kökeni
Adından da anlaşılacağı gibi, Alman Çoban Köpekleri 1800'lerin sonlarında Almanya'da ortaya çıktı. Almanya'daki en zeki, duyarlı ve itaatkar yerel çoban köpekleri, daha da mükemmelleştirilerek şimdi Alman Çoban Köpeği’ni ortaya çıkarmak için yetiştirildi. Bu cins koyun gütmek ve sürüleri yırtıcı hayvanlardan korumaktan sorumluydu. Alman köylüleri bu cinse o kadar çok alıştı ki artık evcil hayvan  olarak değil, çiftçilerin hizmetçisi olarak görülüyorlardı. Zekaları, hızları, güçleri ve keskin koku alma duyuları onları koyun çobanları olarak mükemmel bir seçim haline getirdi. Almanya’da insanlar bu cinsi, evcil hayvanlardan ziyade kesinlikle işçi olarak kabul etmeye başladılar. En yoğun kıtlık dönemlerinde bile çiftçiler bu cinsin bakımını asla ihmal etmedi. Onlara yiyecek, koruma ve barınak sağladılar.

Mizacı ve Bakımı
Almanya’da oldukça popüler olan Alman Çoban Köpekleri, Birinci Dünya Savaş’ıyla birlikte dünyanın geri kalanına yayılmaya başladı. Korumacı yapısı, zekası ve kolay eğitilebilir olması bu cinsi dünyanın hemen hemen her yerinde ideal bir polis köpeği olarak kabul edilmesini sağladı. Bunun yanısıra zekası görme engellilere yardımcı olmak üzere yetiştirilmesinde kullanılmasını sağladı. Sabırlarının yanı sıra, etraflarında olup bitenlere sadık bir şekilde uymaları da görme engellilere ideal birer yardımcı olmalarında etkili nedenlerdir. Bu olağanüstü nitelikler ve özellikler Alman Çoban Köpeğini harika bir ev arkadaşı, koruyucu ve sadık bir dost yapar. Cins, ilk başta yabancılara karşı tedbirlidir ancak hızla ısınır. Bu özellik onları özellikle çocuklar için mükemmel bir bekçi köpeği yapar.

Alman Çoban Köpeği sahiplenmek isteyenlerin bu eşsiz hayvan hakkıında bilmesi gereken ilk şey muazzam bir zekaya sahip olduğudur. Sahip olduğunuz günlük rutini sizden önce çözecekler ve ruh haline duyarlı olduklarını keşfeceksiniz. Sahiplenmeden önce bir eğitim planı hazırlayın ve ona sadık olmaya çalışın. Ne kadar kolay öğrendiklerini görmek sizi oldukça şaşırtacaktır.

Alman Çoban Köpeklerinin iş hayatında çok kullanıldığından bahsetmiştik. Bunun en önemli nedenlerinden biri çalışkan, enerjisi yüksek bir canlı olması. Evde kendi yerinde tembellik yapmak bu ırka çok uygun değildir. Yüksek enerjisini atabilmesi için onunla birlikte koşu ve egzersiz yapmanız gerekecektir. Biriken enerjilerini egzersiz ile atamamaları durumunda evinizde sevdiğiniz eşyaları hırpalayabilirler. Eğitimleri esnasında henüz yavruyken sosyalleşmeleri gerekir. Beslemeye başladıktan kısa bir süre sonra bu cinsin koku alma yeteneğinin olağanüstü olduğunu farkedeceksiniz.

Bu ırka mensup köpekler hakkında bilmeniz gereken şey ise köpek sahiplenme konusunda tecrübesizseniz, küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız veya gelir düzeyiniz düşükse, sahiplenmeden önce son bir kez düşünmeniz gerektiğidir. Özel bir çaba gerektiren eğitimi ve köpek iletişimi için tecrübesiz bir kişi adına bu köpeği yetiştirmek oldukça zor olacaktır. Büyük cüssesi ve enerji isteyen yapısı küçük bir apartman dairesinde yetiştirilmesini imkansız kılar. Ve bilmeniz gereken en önemli şey ise birazcık masraflı bir dost olduğudur.