Avcı Köpek Irkları: Golden Retriever

2000’li yıllarda geçtiğimiz son 20 seneden bu yana dünyada moda olan müzik, kıyafetler, arabalar gibi pek çok şey zamanla birlikte değişime uğradı.

Avcı Köpek Irkları: Golden Retriever

2000’li yıllarda geçtiğimiz son 20 seneden bu yana dünyada moda olan müzik, kıyafetler, arabalar gibi pek çok şey zamanla birlikte değişime uğradı. Hayvanseverler adına da pek çok şey değişse de zamanla azalmayan bazı şeyler de var. Golden Retriever sevgisi gibi. Altın rengi tüyleri, sevimli edasıyla bu can dostların neredeyse bulunmadığı bir apartman, mahalle kalmadı diyebiliriz. Tatli ve şirin görüntüsüne uysal bir eda ve çocuk sevgisi eklenince Golden Retriever’lar tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de kendilerini hayvanseverler arasında popüler bir konumda buldular.

Golden Retriever’ların Kökeni
Golden Retriever’lar için diğer köpek türlerine göre köklü bir köpek türü olmadığını söyleyebiliriz. 19. Yüzyıl dönemlerinde İskoçya’da Wavy Retriever, Newfoundland ve Irish Setter ırklarının melezlenmesi ile ortaya çıkan bu ırk, açık havada avlanırken yardımcı olabileceği düşüncesiyle melezlenmiş ve eğitimlerini bu yönde almış. Golden kelimesi ingilizce de altın anlamına gelse de ilk çaprazlanan türlerin siyah olduğu biliniyor. Zamanla altın renk goldenlar gün geçtikçe popülaritesini artırsa da günümüzde de siyah renk goldenlar görebilmek de mümkün.

Özellikleri
Avcılık da yardımcı olması amacıyla melezlenen Golden’ların fiziksel görünüşü ve karakteristik özellikleri bu türü zamanla dünyadaki en popüler köpeklerden biri haline geldi. Köpek türleri üzerine yapılan bir araştırmada en zeki 4. Köpek türü seçilen golden retriever türü, görme engellilere yardımcı olması için özellikle önerilir. Ortalama ağırlıkları, dişiler için 25-32, erkekler için ise 30-36 kg olan Golden Retriever’ların boyları ise genellikle 50-56 cm arasındadır. Aktif ve güçlü yapısıyla ön plana çıkarlar. Kısa kulakları, düz ağızları ve genellikle sallanan tüylü kuyrukları sayesinde şirin bir görünümleri vardır. Tüyleri genelde altın veya kırmızıdır. İngiliz cream golden retrieverlar, adından da anlaşılacağı üzere kremsi beyazdır.

Golden Retrieverlar oyun oynamayı sever. Köpek besleyenler için olmazsa olmaz olan eşya getirme oyununda oldukça iyilerdir. Doğal yüzücülerdir ve şans verilirse su kuşlarını yakalamaya çalışırlar. Yavru köpeğe benzeyen enerjileri yetişkinlik döneminde korunur ve eğitilmesi oldukça kolaydır. Goldenlar harika aile hayvanlarıdırlar ve insanlarına son derece sadıktır. Dışayönelik mizaçları bu cinsi oldukça arkadaş canlısı yapar ve yalnız bırakıldıklarında huzursuz olurlar. Sportif bir cins oldukları için, bol miktarda egzersize ihtiyaçları vardır. Koşuları, yürüyüşleri ve hatta bisiklet sürmeyi sever. Kamp gibi uzun gezilere çıkmadan önce daha kısa denemeler yapmak, seyahat zamanlarındaki davarnışlarını çözmenize yardımcı olabilir.

Yavru bir golden retriever’ın eğitimi hayvanseverler için oldukça eğlenceli bir durum olabilir. Uysal ve asil karakterli golden yavruları zeki bir tür olmaları sayesinde genellikle kolay öğrenirler. Sosyal becerilerini geliştirmek için 7 ile 16 hafta arası bir sürede farklı sosyal durumlara maruz bırakılmalıdır. Memnun etmeye çok hevesli bir türdür, bu yüzden ödül temelli eğitimleri sık uygulamakta fayda var. Atılan nesneleri geri getirmek yeni golden retriever yavru köpeğinizi ipuçlarınıza yanıt vermesi için eğitmenin harika bir yoldur. Goldenlar eğitimlerini iyi aldıklarında ebeveynlerine hiçbir zaman zorluk çıkarmamalarıyla bilinirler. Dünyada yapılan itaat yarışmalarında birincilikleri başka cinslere kaptırmamalarıyla bilinirler.

Golden retriever gerçek bir aile köpeğidir. Yüzmeyi, koşmayı ve büyük bir arka bahçede oynamayı severler. Oldukça sosyaldirler, bu nedenle geniş ve aktif bir aile hane halkı onlar için iyi çalışır. Ayrıca bolca şefkata ihtiyaç duyarlar. 

Hem çocuklar hem de yaşlılar için harikalar. Golden retrieverlar ilginin yüksek olduğu geniş bir çevrede her zaman en iyisini yaparlar ve bu nedenle, aktivite seviyelerine rağmen, kendilerine bolca zaman ayırabilen emekliler için genellikle çok başarılı olurlar.