Yakutian Laika: Köpek Irk Profili

Yakutian Laika, Rusya'da yüzyıllardır kızak köpeği, av köpeği ve her yönden aile arkadaşı olarak ödüllendirilen nadir bir spitz cinsidir.

Yakutian Laika: Köpek Irk Profili

Yakutian Laika, Rusya'da yüzyıllardır kızak köpeği, av köpeği ve her yönden aile arkadaşı olarak ödüllendirilen nadir bir spitz cinsidir. Spitz ırkları (bazen Kuzey ırkları olarak adlandırılır), kama biçimli bir kafa, üçgen biçimli dik kulaklar, arkaya doğru kıvrılan uzun kuyruk ve kalın çift kürkleri dahil olmak üzere karakteristik kurt benzeri görünümleriyle bilinen bir köpek türüdür.

Yakutian Laika’sına her zaman tam anlamıyla çalışan bir köpekten çok bir arkadaş gibi davranılmıştır, bu nedenle insanlara, özellikle de saygılı çocuklar da dahil olmak üzere kendi ailelerine karşı son derece arkadaş canlısı olacak şekilde evrimleşmişlerdir. Ancak, onları tanıyana veya hoş karşılandıklarını anlayana kadar başlangıçta yabancılara karşı temkinli olabilirler. Yakutian Laika'nın yüksek bir av sürüşü vardır, bu nedenle küçük evcil hayvanlara güvenilmemelidir, ancak bir aile kedisiyle barış içinde yaşamayı öğrenebilirler.

Irk Genel Bakış

GRUP:  İlkel Türler

AĞIRLIK: 18 ila 24 kilo

YÜKSEKLİK: 53 ila 58 cm boyunda

CEKET: Kalın, parlak, düz, orta uzunlukta çift kat.

RENK:  Beyaz ve herhangi bir yama (iki renkli veya üç renkli).

YAŞAM BEKLENTİSİ: 10 ila 13 yıl

Yakutian Laika’sının Özellikleri

 

Sevgi Düzeyi

Orta

Samimiyet

Yüksek

Çocuk Dostu

Yüksek

Hayvan Dostu

Orta

Egzersiz İhtiyaçları

Yüksek

Oynaklık

Orta

Enerji seviyesi

Yüksek

Eğitilebilirlik

Orta

Zeka

Yüksek

Havlama Eğilimi

Orta

Dökülme Miktarı

Orta

Yakutça Laika Bakımı

Kızak çekmek için yetiştirilen çoğu köpek gibi, Yakutian Laika'nın da bol miktarda enerjisi, dayanıklılığı ve gücü vardır. Sıkılmalarını, huzursuz olmalarını ve sonuç olarak yıkıcı olmalarını önlemek için çok fazla günlük egzersize ve zihinsel uyarıma ihtiyaçları vardır. Uzun yürüyüşler güzeldir, ancak koşmak, yürüyüş yapmak ve frizbi veya top atmak harika seçeneklerdir. Kar yağan bir bölgede yaşıyorsanız, Laika kızak çekmek için kolayca eğitilebilir; bu, mükemmel oldukları ve yapmayı sevdikleri bir şeydir. Çeviklik gibi rekabetçi bir köpek sporu için eğitimden de keyif alabilirler.

Yakutian Laika sahibini memnun etmeyi sevse de, cins oldukça bağımsızdır ve eğitilmesi bazı ırklardan daha zor olabilir. Olumlu eğitim teknikleri kullanmak ve köpeğe adil ve tutarlı bir koruyucu olduğunuzu göstermek en iyisidir. İkramlar başarıya ulaşmak için uzun bir yol kat eder. Yavruluk döneminde erken sosyalleşme, Laika'nın kendinden emin ve yabancıları kabul edecek şekilde büyümesine yardımcı olmak için önemlidir.

Yakutian Laika'nın kabarık ceketinin bakımı nispeten kolaydır. Kürk yalnızca ara sıra yapılan banyolarla doğal olarak temiz görünür ve hissedilir.

Cins, mevsimsel olarak çoğu zaman biraz tüy döker. Mümkün olduğu kadar çok tüyü almak için bu zamanlarda günlük olarak fırçalayın. Bu dökülme dönemlerinin dışında haftada birkaç kez fırçalamak genellikle yeterlidir.

Tırnakları iki haftada bir kesin (köpek dışarıda egzersiz yaparak doğal olarak onları yıpratıyorsa daha az sıklıkta) ve kırmızı veya iltihaplı görünmediğinden emin olmak için haftada bir kulakların içine bakın. Kirliyse kulakları evcil hayvan kulak temizleyicisiyle temizleyin.

Yaygın Sağlık Sorunları

Yakutian Laika, son derece sağlıklı bir cinstir ve genetik olarak kalıtsal olarak geçen birkaç ciddi hastalık yaşar. Bununla birlikte, tüm safkan köpekler gibi, cins, kalça ve dirsek displazisi ve bazı göz rahatsızlıkları dahil olmak üzere belirli sağlık koşulları geliştirebilir.

Cinsi olabildiğince sağlıklı tutmak için, saygın yetiştiriciler, yavrulara geçmemeleri için bu koşullar için daha düşük risk altında olduklarından emin olmak için yetiştirmeden önce yetişkin stoklarını test eder.

Birçok büyük, derin göğüslü ırk gibi, Yakutian Laika'sı da mide genişlemesine-volvulusa (bloat olarak da bilinir) eğilimlidir .

Diyet ve Beslenme

Bazı Yakutian Laikaları, özellikle çok aktif olanlar, aktivite seviyelerini desteklemek için yeterli kaloriyi tüketmeleri için enerji yoğun, yüksek kaliteli yiyecekler yemeye ihtiyaç duyabilir. Diğerleri daha az aktif olabilir ve aşırı kilolu veya obez olmaktan kaçınmak için daha düşük kalorili bir diyet gerektirebilir.

Fazla kilolu köpekler kalça displazisi, dirsek displazisi ve artrit gibi eklem rahatsızlıklarını geliştirebilir veya kötüleştirebilir ve obezite, diyabet gibi diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yakutian Laika'nızı neyle besleyeceğinizden veya ne kadar besleyeceğinizden emin değilseniz, tavsiye için veterinerinizle veya yetiştiricinizle konuşun.

Artıları

  • Bakımı kolay ceket
  • Çalışkan ve atletik
  • Akıllı ve sevecen

Eksileri

  • Nadir/bulması zor
  • Çok fazla egzersiz gerektirir
  • Antrenman yapmak zor olabilir