Tosa Inu: Köpek Irk Profili

Bazen Tosa Ken, Tosa Inu veya Japon Mastiff olarak anılan Tosa, Japonya'da köpek dövüşü için geliştirilmiş mastiff tipi bir ırktır.

Tosa Inu: Köpek Irk Profili

Bazen Tosa Ken, Tosa Inu veya Japon Mastiff olarak anılan Tosa, Japonya'da köpek dövüşü için geliştirilmiş mastiff tipi bir ırktır. Tosalar bugün hala Japonya'da yasal olan köpek dövüşlerinde kullanılmaktadır. Köpek dövüşünün yasak olduğu dünyanın diğer birçok yerinde, Tosa bir bekçi köpeği ve refakatçidir.

Tosa Inu devasa, güçlü bir köpek olmasına rağmen sakin, sessiz ve itaatkardır. Tosalar kendi insan ailelerine karşı sessizce sevecen olabilir, ancak genellikle yabancılara karşı mesafelidirler. Doğuştan tetiktedirler ve sizi tehdit edici veya olağandışı görülen herhangi bir şeye karşı uyarırlar. Bir Tosa, izinsiz giren bir kişiye veya evini veya ailesini tehdit eden bir kişiye agresif bir şekilde tepki gösterebilse de, tehdit edici olmayan insanlara karşı saldırgan değildir. Tosalar, ailenin bir parçası olan ve köpekle saygılı bir şekilde etkileşim kurmaları öğretilen çocuklara karşı nazik ve hoşgörülüdür.

Köpek dövüşü geçmişi nedeniyle Tosas, diğer köpeklere, özellikle de garip köpeklere karşı saldırgan olabilir. Tosas, birlikte büyütülür ve uygun şekilde sosyalleşirse, aile üyesi olan diğer köpeklerle barış içinde yaşayabilir. Karşı cinsten bir çift köpeğin (bir erkek ve bir dişi) tutulması, daha iyi geçinme olasılıkları olabileceğinden, genellikle tavsiye edilir. Tosas'ı kedilerle veya diğer küçük evcil hayvanlarla birlikte tutmak genellikle tavsiye edilmez.

Irk Genel Bakış

GRUP: Molossoid ırkları, Mastiff tipi

YÜKSEKLİK: 53 ila 58 cm boyunda

AĞIRLIK: 45 ila 90 kilo      

CEKET: Kısa, sert ve yoğun

RENK: Kırmızı, açık kahverengi, kayısı, siyah veya brindle

YAŞAM BEKLENTİSİ: 10 ila 12 yıl

Tosa Inu'nun Özellikleri

Sevgi Düzeyi

Orta

Samimiyet

Düşük

Çocuk Dostu

Orta

Hayvan dostu

Düşük

Egzersiz İhtiyaçları

Orta

Oynaklık

Düşük

Enerji seviyesi

Orta

Eğitilebilirlik

Orta

Zeka

Orta

Havlama Eğilimi

Düşük

Dökülme Miktarı

Düşük

Tosa Inu'nun Tarihi

Bir spor olarak köpek dövüşü Japonya'da uzun bir geçmişe sahiptir. Tosa, daha büyük, daha güçlü, daha yetenekli bir dövüş köpeği olmak için bilerek yaratıldı. 19. yüzyılın ortalarında Avrupalılar, değerli dövüş köpeklerinden bazılarını Japonya'ya tanıttı. Japon köpek meraklıları, köpeklerin hünerlerini gördüklerinde, onları Japonya'daki dövüş köpekleri ile tanıştırmaya başladılar. Tosa'yı yaratmak için kullanılan ırklar arasında başka bir Japon ırkı olan Shikoku'nun yanı sıra Bulldoglar, Mastiffler, Büyük Danimarkalılar ve muhtemelen diğer ırklar dahil olmak üzere Japonya'ya yeni tanıtılan Batı ırkları bulunur.

Tosa Inu Bakımı

Tosa'nın kısa ceketinin bakımı kolaydır. Kısa, düz, yoğun kürk vücuda sıkıca oturur ve düzeltme gerektirmez. Haftada birkaç kez fırçalamak bunu kontrol altında tutabilir. Tırnakları iki haftada bir kesin ve periyodik olarak kulakların içini kontrol edin. Kulaklar kirliyse, evcil hayvan için güvenli bir kulak temizleyicisi ve pamuk topları veya gazlı bezle temizleyin. Kızarıklık veya iltihap görürseniz, köpeği bir veteriner tarafından muayene ettirin.

Tosa, dev bir cins için oldukça atletiktir. Bununla birlikte, egzersiz gereksinimleri orta aralıktadır. Tosa, güvenli bir şekilde kapatılmış bahçenizde uzun yürüyüşler, yürüyüşler veya bir oyuncağın veya topun peşinden koşma şeklinde günlük egzersize ve zihinsel uyarıma ihtiyaç duyar. Tosa'nın köpek saldırganlığına eğilimi nedeniyle, dışarıdayken Tosa'nızı her zaman tasmalı tutmalısınız.

Tosa zeki olmasına ve sahibini memnun etmek istemesine rağmen, cins kendinden emindir ve inatçı olabilir. Olumlu pekiştirme eğitimi ve kuralları tutarlı bir şekilde uygulama dahil olmak üzere sağlam ancak adil eğitim yöntemleri kullanın. Yavruluk döneminde erken ve sık sosyalleşme, aşırı korumacılığı azaltmak için kesinlikle hayati önem taşır.

Yaygın Sağlık Sorunları

Tüm safkan köpekler gibi, Tosa da genetik olarak bağlantılı bazı sağlık koşulları geliştirmeye eğilimli olabilir. Sorumlu yetiştiriciler, kalça ve dirsek displazisi gibi istenmeyen sağlık durumlarını geçmediklerinden emin olmak için yetiştirmeden önce yetişkin Tosa'larını test eder. Birçok büyük, derin göğüslü ırk gibi, Tosa da midenin havayla dolduğu ve kendi kendine döndüğü yaşamı tehdit eden bir durum olan gastrik dilatasyon volvulusu (genellikle şişkinlik olarak adlandırılır) geliştirme riski daha yüksek olabilir. 

Diyet ve Beslenme

45 ila 90 kilo ağırlığındaki Tosa, devasadır. Çok miktarda yiyecek yerler, ancak ne kadar yediklerini izlemek önemlidir. Dev ırkların düzgün bir şekilde gelişmesi ve kalça ve dirsek displazisi gibi eklem rahatsızlıklarının gelişmesini önlemek için yavaş ve istikrarlı bir büyümeye ihtiyacı olduğundan, bu özellikle yavruluk döneminde önemlidir. Obezite de dahil olmak üzere aşırı kilo, diyabet gibi diğer sağlık durumlarının gelişmesine de yol açabilir. Kilo alımını önlemek için ölçülen öğünleri günde iki kez besleyin. Tosa'nızı neyle besleyeceğinizden veya ne kadar besleyeceğinizden emin değilseniz, yetiştiricinizden veya veterinerinizden tavsiye isteyin.

Artıları

  • Bakımı kolay ceket
  • Sahibine karşı sakin ve uysal
  • Mükemmel bekçi köpeği ve bekçi köpeği

Eksileri

  • Köpek ve hayvanlara karşı saldırgan
  • Irk sahipliği birçok ülkede kısıtlanmıştır
  • Bol egzersiz, sosyalleşme ve eğitim gerektirir